29 °C Rethymno, GR
08/08/2020

ΕΛΗΞΕ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ

Σε στάδιο αξιολόγησης οι προσφορές για το κτίριο που θα στεγάσει τις δομές Ψυχικής Υγείας

• Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου εκτιμάται από το Νοσοκομείο ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το νέο χώρο που θα στεγαστούν οι δύο δομές ψυχικής υγείας του Νομού μας, για τις οποίες η διοίκηση του ρεθεμνιώτικου Νοσοκομείου διεξήγαγε το προηγούμενο διάστημα δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό.
Αυτός επεσήμανε μιλώντας χθες στα «Ρ.Ν.» ο διοικητής του Ιδρύματος, Γιώργος Φραγκιαδάκης, αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την εκμίσθωση κτιρίου, με σκοπό να στεγαστούν το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, καθώς και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νομού. Άλλωστε, το κτίριο που αναζητά το Νοσοκομείο για να μισθώσει θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 650 τετραγωνικά μέτρα και το μηνιαίο του μίσθωμα να ανέρχεται στο ποσό των 6.500 ευρώ.
Στην παρούσα χρονική περίοδο -όπως ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης- η επιτροπή που έχει αναλάβει το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των προσφορών που κατατέθηκαν μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου που είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους.
Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φραγκιαδάκης σχολίασε τα παρακάτω: «Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αυτές τις ημέρες η επιτροπή που χειρίζεται το θέμα, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των προσφορών που κατατέθηκαν. Αυτή την ώρα όμως, δεν είμαι ακόμα σε θέση να σας αναφέρω πόσες είναι σε αριθμό αυτές οι προσφορές.
Ήδη επεξεργάζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των προσφορών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει. Και πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη του μήνα η διαδικασία της αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το θέμα. Άλλωστε, το θέμα αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, καθώς στο νέο κτίριο που θα μεταστεγαστούν θα μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως οι λειτουργίες τόσο του νέου Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, όσο και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου».

Μεγάλη η ανταπόκριση των πολιτών για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων
Ιδιαίτερα μεγάλη, χαρακτηρίστηκε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, η ανταπόκριση των πολιτών του Ρεθύμνου που επιθυμούν να επισκεφθούν το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το οποίο υπενθυμίζεται ότι φιλοξενείται προσωρινά στο κτίριο του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στην Καλλιθέα επί της οδού Παπανικολάου 23.
Και αυτό διότι σε διάστημα μόλις 17 ημερών από την έναρξη της λειτουργίας του (δηλαδή, από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και χθες) έχει δεχθεί πάνω από 90 τηλεφωνικά ραντεβού, κάτι το οποίο μαρτυρά τις αυξημένες ανάγκες που καταγράφονται στην τοπική κοινωνία για υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους.
Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, στόχος του Κέντρου είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους, που μέχρι σήμερα ήταν αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στους όμορους Νομούς για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
«Βασική μέριμνα της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου είναι η ευαισθητοποίηση και η αγωγή της κοινότητας, η πρόληψη, η παροχή προγραμμάτων προαγωγής της ψυχικής υγείας στην κοινότητα (όπως, σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς και ομάδες γονέων), η συμβουλευτική παρέμβαση, καθώς και η θεραπεία, αλλά και η συμβολή στην αποκατάσταση και την ψυχοκοινωνική επανένταξη των παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές.
Με γνώμονα λοιπόν αυτές τις προτεραιότητες της επιστημονικής ομάδας, το Κέντρο έχει ήδη θέσει τις βάσεις για να υπάρξει μια στενή συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) και τον Δήμο Ρεθύμνου. Παράλληλα, δρομολογούνται συνεργασίες και με άλλους δημόσιους και κοινωνικούς φορείς της περιοχής καθώς ευελπιστούμε στην πρόληψη και τον περιορισμό των μακροχρόνιων συνεπειών των ψυχικών διαταραχών και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των παραπεμπόμενων παιδιών και εφήβων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Φραγκιαδάκης.
Σε ό,τι αφορά στο επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, αποτελείται από μία παιδοψυχίατρο, μία ψυχολόγο, δύο κοινωνικούς λειτουργούς και μία νοσηλεύτρια, ενώ οι υπόλοιπες κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού (π.χ. λογοθεραπεύτριας) αυτές καλύπτονται από το αντίστοιχο προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ.
Ο προϋπολογισμός του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων καταγράφεται, εγκρίνεται, παρακολουθείται και ελέγχεται χωριστά, ενώ ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Σημειώνεται ότι για την αξιολόγηση παιδιών και εφήβων, αλλά και για την συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και θεραπευτική παρέμβαση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 28313-41816 (8-11 το πρωί μόνο τις καθημερινές), ενώ όπως έχει ανακοινωθεί θα τηρείται λίστα αναμονής με ευελιξία για τα επείγοντα περιστατικά.