18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Σε τροχιά υλοποίησης ο σχεδιασμός αναβίωσης της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου

-Στη φάση σύστασης το Δ.Σ. της μη κερδοσκοπικής εταιρίας αστικού τύπου που θα είναι ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας της

Μετά από μια προσπάθεια δέκα και πλέον ετών ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων, αφού πλέον ο προγραμματισμός που έχει γίνει από το 2011 έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και έχοντας ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και κάθε λογής συμπληγάδες μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, έως τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να δημοπρατηθεί η μελέτη για την κατασκευή των πρώτων κτιρίων που έχουν προβλεφτεί στο χώρο της Σχολής με χρήματα που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή ολοκληρώνονται και οι μελέτες για ένα ακόμα έργο, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 200.000 ευρώ, που αφορά επί της ουσίας την κατασκευή περίφραξης για τα αγροτεμάχια που έχουν παραχωρηθεί στη Σχολή. Οι μελέτες αυτές, όπως εξήγησε, θα δημοπρατηθούν αμέσως μετά τη έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο του σχεδίου δράσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Ήδη στο περιφερειακό συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε το μάστερ πλαν, που έχει γίνει για τις εκτάσεις της Σχολής Ασωμάτων, και το οποίο καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο ίδιο περιφερειακό συμβούλιο εγκρίθηκε και το καταστατικό της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία: «Δίκτυο έρευνας και κτηνοτροφικής ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων». Πρόκειται για μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα αποτελεί τον φορέα διαχείρισης και λειτουργίας της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, στην αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αμαρίου εξ οφίτσιο: ο ΕΛΓΟ Δήμητρα με αρωγά μέλη το ΓΕΩΤΕΕ, το ΙΤΕ και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να συμμετέχει στην εταιρία.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δρομολόγηση ενός μεγαλόπνοου σχεδιασμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το καταστατικό του φορέα διαχείρισης της Σχολής Ασωμάτων και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου. Επιπλέον θα παραδοθεί πολύ σύντομα η μελέτη για να προχωρήσουμε στη διαδικασία της δημοπράτησής της, για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής και παράλληλα μόλις εγκριθεί το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Κρήτης -τέλος Φεβρουαρίου -αρχές Μαρτίου, θα δημοπρατηθεί και το έργο που θα αφορά την περίφραξη όλων των αγροτεμάχιων που έχουν παραχωρηθεί. Ο περιφερειάρχης Κρήτης έχει εξασφαλίσει 800.000 ευρώ για τις μελέτες που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και περίπου στις 200.000 ευρώ υπολογίζεται το έργο για την περίφραξη. Αρχές Μαρτίου υπολογίζουμε ότι θα τα δημοπρατήσουμε και τα δυο. Είμαι ικανοποιημένη, καθώς μετά από καιρό επιτέλους βλέπουμε φως στο τούνελ για την αναβίωση της Σχολής Ασωμάτων. Δρομολογούμε τα έργα και παράλληλα με τον φορέα που συστήσαμε εξασφαλίζουμε ευελιξία στη λειτουργία της σχολής. Τα έργα θα τα δημοπρατεί η Περιφέρεια Κρήτης και θα έχουν τις εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας. Ο φορέας διαχείρισης έχει να κάνει με την καθημερινή λειτουργία της Σχολής.

Η αναβίωση της Σχολής αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα και πλέον δρομολογούμε τα έργα. Μόλις τελειώσουν οι μελέτες θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα είτε ευρωπαϊκά, είτε του υπουργείου και από την Περιφέρεια. Πρέπει όμως να έχουμε μελέτες για να μας υποδείξουν το πόσο και το πώς με βάση αυτό που θέλουμε να κάνουμε».

Στο μάστερ πλαν που έχει ετοιμαστεί από το 2011 και έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στους φορείς της Κρήτης αναφέρεται στην παλαιότητα των υποδομών, οι οποίες σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα των υλικών κατασκευής (ελενίτ) και την πλημμελή συντήρησή τους έως σήμερα καθιστά όλες αυτές τις εγκαταστάσεις μη λειτουργικές για το στόχο που έρχεται να εξυπηρετήσει ο σχεδιασμός που έχει γίνει. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο μάστερ πλαν η χωροθέτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων σε ζώνες στις οποίες πολεοδομικά δεν επιτρέπονται οι λειτουργίες αυτές (ζώνη 800 μέτρων από στάσιμους οικισμούς και απόσταση 400 μέτρων από τουριστικές εγκαταστάσεις) καθιστά επιβεβλημένη τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε χώρο καταλληλότερο για τη συγκεκριμένη χρήση. Πολλά από αυτά τα κτίρια κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1930, ενώ άλλα κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες 1960 και 1970. Στα υπόστεγα έγιναν επιπλέον προσθήκες τη δεκαετία του 1980. Το έργο των νέων εγκαταστάσεων μελετήθηκε ώστε να σέβεται την υφιστάμενη εικόνα και φυσιογνωμία του σταθμού και της ευρύτερης περιοχής και για τον λόγο αυτό υπήρξε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου και της Αρχαιολογίας. Επίσης λήφθηκαν υπόψη όλες οι πολεοδομικές διατάξεις και νομικές απαιτήσεις. Οι υποδομές σχεδιάστηκαν να είναι επιδείξιμες, να αντιπροσωπεύουν όλες τις δυνατότητες Σχεδίων εγκαταστάσεων που ενδείκνυνται για την ευρύτερη περιοχή και την Κρήτη για τα διάφορα συστήματα εκτροφών που εφαρμόζονται στην Κρήτη και στις Μεσογειακές χώρες. Επίσης οι υποδομές έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούν πλήθος πειραματισμών σε πρόβατα και αίγες. Τέλος οι υποδομές που προτείνονται εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός σύγχρονου κέντρου γενετικής βελτίωσης με δυνατότητα εφαρμογής μεθόδων βιοτεχνολογίας (τεχνητή σπερματέγχυση κ.ά), την εκτροφή βελτιωμένων νεαρών ζώων για προώθηση στους παραγωγούς. Οι σχεδιαζόμενες υποδομές εξυπηρετούν την εκπαίδευση αγροτών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα αιγοπροβατοτροφίας, επεξεργασίας του γάλακτος και βελτίωσης βοσκοτόπων και ζώων.

Για την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου ειδικότερα η αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων και η επαναλειτουργία τους αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς ο σχεδιασμός έχει γίνει από το 2011 και η αισιοδοξία είναι διάχυτη ότι θα μπορέσει το έργο αυτό να δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Αμαρίου.

Η προσπάθεια αυτή συνδυάζεται με την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα και την αναβίωση της Σχολής με σκοπό την παραγωγή έρευνας, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, της έρευνας σε όλη την Κρήτη θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με τη διασύνδεσή τους τελικά και με τον τουρισμό.

Τι προτείνει η μελέτη

Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει στα χέρια της τη μελέτη σκοπιμότητας, που έγινε μέσω του προγράμματος «Grisi Plus», στο οποίο συμμετείχε η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με ακόμα 14 ευρωπαϊκές χώρες και η οποία καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.

Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κτιρίων, για την ανάπτυξη των δράσεων του κέντρου, διατυπώνει τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής, με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, τον σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.

H πρόταση έχει λάβει υπόψη της τις ανάγκες που έχει η υποστήριξη της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κρήτης και ιδιαίτερα την ανάδειξη της διαφορετικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού, τομέα με τον τουρισμό. Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο για να βοηθήσουν στη διασύνδεση της διατροφής με τις αγροδιατροφικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής.

Στα δύο εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται το κόστος για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, όπως προέκυψε από το μάστερ πλαν της μελέτης, χρήματα τα οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να διαθέσει άμεσα η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες των κτιρίων. Ακολούθως θα υποβληθούν οι προτάσεις για διεκδίκηση.