28 °C Rethymno, GR
31/07/2021

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΕ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid 19 στην Κρήτη

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κρήτη αλλά και στη χώρα, όπου χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.586 νέες μολύνσεις.

Κατά το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 51 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7.582. Παράλληλα, σε 699 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Στην Κρήτη καταγράφονται 118 νέα κρούσματα covid 19. Από αυτά 60 επιβεβαιώθηκαν στο Ηράκλειο, 36 στα Χανιά, 14 στο Ρέθυμνο και 8 στο Λασίθι.

Εν τω μεταξύ χθες ένας ακόμα άνδρας ηλικίας 69 ετών κατέληξε από κορονοϊό.

Ο άντρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, νοσηλευόταν εδώ και είκοσι ημέρες στο νοσοκομείο Χανίων και έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Την ίδια στιγμή αυξημένος είναι οι αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού που χθες έφταναν τους 150. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι 85 ετών, ενώ ο μικρότερος είναι ένα βρέφος ημερών. Το μωρό είναι σε καλύτερη κατάσταση, έχει εξέλθει της μονάδας αντιμετώπισης κορονοϊού και εισήχθη στη μονάδα νεογνών. Από τους 150 οι 119 νοσηλεύονται σε κλινική covid και 31 σε ΜΕΘ. Εξ αυτών οι 30 είναι διασωληνωμένοι.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 6 ασθενείς, όλοι σε κλινική covid, καθώς και τέσσερις ακόμα με ύποπτα συμπτώματα που περίμεναν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στα οποία έχουν υποβληθεί.

Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 43 ασθενείς – 31 σε κλινική covid και 12 σε ΜΕΘ, με τους 11 να είναι διασωληνωμένοι. Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 53 άτομα – 43 σε κλινική covid και 10 σε ΜΕΘ, οι οποίοι είναι όλοι διασωλήνωμένοι.

43 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χανίων. Τα 35 είναι σε κλινική covid και τα 8 σε ΜΕΘ. Όλοι οι ασθενείς στη ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι.

2 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Ο ένας είναι σε κλινική covid και ο έτερος στη ΜΕΘ, διασωληνωμένος.

2 είναι οι νοσηλευόμενοι και στο νοσοκομείο Σητείας, σε κλινική covid, ενώ χωρίς ασθενή με κορωνοϊό είναι τα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Νεάπολης. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ανέφερε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.586, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

 

Αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου δείχνου τα λύματα του Ρεθύμνου

Εν τω μεταξύ αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα του Ρεθύμνου, όπως προκύπτει από την ανάλυση των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο από 15 έως 21Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με αυτά η μείωση του ιικού φορτίου στο Ρέθυμνο είναι σε ποσοστό -87%. Στο Ηράκλειο καταγράφεται μείωση της τάξεως του -56%, ενώ τα Χανιά και ο Άγιος Νικόλαος καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό 25% και 11% αντίστοιχα. Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται τα παρακάτω:

Τα δείγματα προέρχονται από την περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στο Ρέθυμνο (-87%) και στο Ηράκλειο (-53%). Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Πάτρα (-25%) και στην Αττική (-27%) καθώς και η ανοδική τάση στα Χανιά (+25%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα των υπόλοιπων περιοχών, όπου οι μεταβολές κυμαίνονται μέσα στο διάστημα +/- 10%.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 15-21/3/21:

Σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21. Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα

Στο Ηράκλειο παρατηρείται μια μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Στα Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στα Χανιά παρατηρείται μία οριακά αυξητική τάση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικόφορτίο των λυμάτων στα Χανιά, με το ιικό φορτίο στα λύματα να εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Στο Ρέθυμνο: Οι μετρήσεις της εβδομάδας (15-21/3/21), στο Ρέθυμνο καταδεικνύουν μια σαφή τάση αποκλιμάκωσης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στον Άγιο Νικόλαο: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21) δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/21.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των 7 περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Το μέσο ιικό φορτίο της, του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, για την εβδομάδα 15-21Μαρτίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 15-19 Μαρτίου 2021. Τα αποτελέσματα των Χανίων αντιστοιχούν σε μετρήσεις από 14-20 Μαρτίου 2021.

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Πατρών.