18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ρέθυμνο

-Κατέληξε 85χρονος με covid-19, διασωληνώθηκε ο 41χρονος - Κλειστός ένας παιδικός σταθμός και ένα νηπιαγωγείο μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων

Σταθερά υψηλός παραμένει ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στον νομό Ρεθύμνου, καθώς οι νέες μολύνσεις καθημερινά είναι σε διψήφια νούμερα.
Χθες ακόμα 25 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τον αριθμό από τις αρχές του μήνα να ξεπερνά τα 250, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα ο νομός να μπει σε βαθύ κόκκινο, δηλαδή στις περιοχές με αυστηρότερους περιορισμούς από αυτούς που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Την ίδια στιγμή η ανησυχία και από τα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στον νομό τα οποία, όπως ανακοινώθηκε χθες, φτάνουν τα 19.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου στην κλινική covid νοσηλεύονται δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ ένας ασθενής παραμένει για νοσηλεία καθώς έχει συμπτώματα και αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.
Εν τω μεταξύ επιδεινώθηκε η υγεία του 41χρονου Ρεθυμνιώτη που έχει προσβληθεί από covid-19 και εισήχθη την Τετάρτη σε κλίνη της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου, οπότε λόγω της επιβάρυνσης που παρουσίασε κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωση του. Να σημειωθεί ότι ο ασθενής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Παράλληλα, κατέληξε χθες το μεσημέρι 85χρονος άνδρας που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 85χρονος έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και κατέληξε κατόπιν πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Πρόκειται για τον δεύτερο ηλικιωμένο που πέθανε από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα, αφού ένας ακόμα 85χρονος με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που είχε προσβληθεί από τον ιό και νοσηλευόταν στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου, κατέληξε την περασμένη Δευτέρα.

Θετικό στον ιό όλο το προσωπικό ιδιωτικού παιδικού σταθμού
Εν τω μεταξύ, μετά τα κρούσματα κορονοϊού σε πολλά δημόσια σχολεία του νομού που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των μαθημάτων δια ζώσης, σοβαρή διασπορά του ιού διαπιστώνεται σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς.
Ήδη έχει κλείσει ένας παιδικός σταθμός της πόλης, αφού μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος μεταξύ των ατόμων του προσωπικού, την περασμένη Τρίτη, υπεβλήθησαν σε τεστ το σύνολο των εργαζομένων, δηλαδή 10 άτομα, και την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν όλα δείγματα θετικά σε covid-19..
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της διεύθυνσης δημόσιας υγείας Μαρία Κάββαλου ο παιδικός σταθμός θα παραμείνει κλειστός για 14 μέρες και στον χώρο θα γίνει η απαραίτητη απολύμανση. Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Κάββαλου, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ θα γίνουν τη επόμενη Τρίτη rapid tests στους γονείς και τα παιδιά του παιδικού σταθμού.
Επίσης, έκλεισε από χθες και για 14 ημέρες ένα ακόμα νηπιακό τμήμα ιδιωτικής δομής καθώς επιβεβαιώθηκαν κρούσματα τόσο στο προσωπικό όσο και στα νήπια. Από την ιχνηλάτηση που έγινε δεκαπέντε παιδιά είναι «υψηλές» επαφές των τριών κρουσμάτων και παραμένουν σε καραντίνα καθώς επίσης και οι δυο δασκάλες του τμήματος.

39 κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στην Κρήτη
Νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στο νησί είναι 39. Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν:
8 νέα κρούσματα στο Ηράκλειο
8 στο Λασίθι
19 το Ρέθυμνο και
4 στα Χανιά
Όσον αφορά στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της μετάλλαξης του βρετανικού στελέχους που έχουν εντοπιστεί σε επίπεδο Κρήτης είναι 76 και κατανέμονται ως εξής:
29 στο Ηράκλειο
24 στο Λασίθι
19 στο Ρέθυμνο, και
4 στα Χανιά
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μεταλλαγμένα κρούσματα αναφέρει:
«Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 07 Ιανουαρίου 2021 έως και 9 Φεβρουαρίου 2021.
Τα δείγματα προέρχονται από τις περιφέρειες δυτικής Μακεδονίας, κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.
Στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variantsof concern).
Από τα 281 στελέχη τα 269 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.
Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την περιφερειακή ενότητα του βόρειου τομέα Αθηνών».

1400 νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 61 στην Κρήτη
Τα 61 έφτασαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης. Το τελευταίο 24ωρο τα περισσότερα νέα περιστατικά καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Αναλυτικότερα, ανακοινώθηκαν:
– 33 νέα κρούσματα στο Ηράκλειο
– 1 στο Λασίθι
– 25 στο Ρέθυμνο, και
– 2 στα Χανιά.
Συνολικά στη χώρα 1.400 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας καταγράφηκαν 27 νέοι θάνατοι ενώ 320 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (covid-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1400, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6221 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (69.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι70έτη. To 88.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1256 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς».