11 °C Rethymno, GR
02/03/2021

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ

Χαμηλότερη φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Από τα 86 λεπτά ανά λίτρο ξεκινάει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από χθες στην αγορά. Ωστόσο παρά τη χαμηλή τιμή μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη διαφορά σε σχέση με την αρχική τιμή έναρξης διάθεσης του πετρελαίου του περασμένου Οκτώβρη, παρουσιάζουν οι αντίστοιχες τιμές για το Ρέθυμνο φέτος, με τα ποσοστά να μιλούν για πτώση μέχρι και 25%.

Ειδικότερα, η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πέρυσι κυμαινόταν άνω του 1 ευρώ, τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν καθοριστικά μετά την καραντίνα, όταν και λόγω της πανδημίας, οι διεθνείς τιμές για το πετρέλαιο έκαναν βουτιά στο 0, 82 λεπτά/ ανά λίτρο.

«H τιμή του πετρελαίου φέτος για το Ρέθυμνο ξεκινάει γύρω στα 0,86 με 0,87 λεπτά. Κάπου εκεί θα κυμανθεί. Μπορούμε να πούμε ότι φέτος το πετρέλαιο ξεκινάει σε μια πολύ καλή τιμή. Από τη τιμή στην οποία είχε ξεκινήσει πέρυσι, είναι φθηνότερο κατά 25%. Είχε ξεκινήσει από το 1 ευρώ και στην πορεία λόγω του κορονοϊού και λόγω της πτώσεως των διεθνών τιμών του πετρελαίου είχε πέσει στα 0,82 λεπτά. Θα υπάρχει μία μείωση 25%, αλλά συγκριτικά με την τιμή που έκλεισε πέρυσι τον Μάιο, κυμαινόμαστε στην ίδια τιμή. Μακάρι οι διεθνείς τιμές να πέσουν και άλλο ή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.» εκτιμά ο κ. Ηρακλής Ξυδάκης, πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ρεθύμνης.

Μειωμένη η ζήτηση από τους καταναλωτές

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πρατηριούχοι του νομού, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών, με την ζήτηση ωστόσο να βρίσκεται μέχρι στιγμής σε χαμηλά ποσοστά, όπως αναφέρει ο κ. Ξυδάκης, φαινόμενο που αποδίδει τόσο στις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμα στην Κρήτη και όσο και στην αποθεματοποίηση αρκετής ποσότητας από τους καταναλωτές, την περίοδο Απριλίου- Μαίο:

«Περιμένουμε ότι φέτος η ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι μειωμένη, κάτι που βέβαια απευχόμαστε. Για την ώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Πέρυσι είχαν δώσει μία παράταση στη διάθεση του μέχρι και τις 15 Μαΐου, οπότε ο καταναλωτής πρόλαβε να εφοδιαστεί και έχει απόθεμα. Εμείς όλοι οι συνάδελφοι σταδιακά εφοδιαζόμαστε από τις εταιρείες μας οπότε μέσα στον μήνα θα είμαστε όλοι έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές».

Μόνιμο αίτημα η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Πάγια διεκδίκηση των πρατηριούχων από την κυβέρνηση, είναι η μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, προκειμένου το εν λόγω προϊόν να μην αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας για πολλούς καταναλωτές, όπως τονίζει ο κ. Ξυδάκης

«Αυτό που ζητάμε ως ομοσπονδία είναι η επιπλέον μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ο συντελεστής είναι ο ίδιος εδώ και δύο χρόνια. Αν επιστρέψει στα 140 ευρώ το κυβικό, το πετρέλαιο στο Ρέθυμνο θα πωλείται γύρω στα 0,65 με 0,70 λεπτά, μία πάρα πολύ καλή τιμή».

Επίδομα θέρμανσης σε ευάλωτες οικογένειες

Εν τω μεταξύ, επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021, το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα προκειμένου να δοθεί μια πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη. Να σημειωθεί ότι όλοι οι νομοί της Κρήτης εντάσσονται στη ζώνη Δ, όπου και έχει καθοριστεί το ποσό των 80 ευρώ.

Φυσικό αέριο: Ανάλογο επίδομα όπως στο πετρέλαιο

Εν τω μεταξύ, σε βελτιώσεις στο ισχύον καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσής τους κατά τη χειμερινή περίοδο.
Το σκεπτικό του μέτρου αυτού είναι ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους τα οποία ανάλογα με τα εισόδημά τους έχουν ανάγκη στήριξης.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών προμηθεύτηκε πετρέλαιο όταν είχαν μειωθεί σημαντικά οι τιμές την περασμένη άνοιξη. Δεν αναμένεται πάντως να αλλάξουν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος.