21 °C Rethymno, GR
19/10/2020

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο Δαμνόνι

Αργά το απόγευμα τέθηκε σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στα νότια του Ρεθύμνου προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του Πλακιά.

Η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι στο Δαμνόνι του δήμου Αγίου Βασιλείου πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο και γρήγορα πήρε διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων εντάσεων 10-11 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Άμεσα κινητοποιήθηκε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 13 πυροσβεστικά οχήματα, έξι βοηθητικά οχήματα. Δυο ομάδες πεζοπόρου και 43 πυροσβέστες ενώ αργά το μεσημέρι ζητήθηκε και η συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, το οποίο πραγματοποίησε πέντε ρίψεις νερού περιορίζοντας την πυρκαγιά. Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετείχε και ο δήμος Αγίου Βασιλείου που διέθεσε τρεις υδροφόρες και έξι μικρά πυροσβεστικά οχήματα 500 λίτρων.

Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε ξενοδοχεία και κατοικίες σκορπώντας πανικό στους κατοίκους της περιοχής όμως χάρις στην κινητοποίηση των πυροσβεστών δεν κινδύνεψαν.

Το έργο της πυρόσβεσης ήταν πάρα πολύ δύσκολο με δεδομένες τις ισχυρές ριπές αέρα που είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις, ενώ το δύσβατο της περιοχής δυσχέραινε ακόμα περισσότερο το έργο της πυρόσβεσης.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έφτασε ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Δημοσθένης Μπουντουράκης και ο διοικητής της ΠΥ Ρεθύμνου Νίκος Ζανιδάκης.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε χορτολιβαδική έκταση χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα γνωστό το μέγεθος της καμένης γης.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο περιφερειακός διευθυντής πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης Δημοσθένης Μπουντουράκης ανέφερε: «Δεν έχει γίνει ακόμη εκτίμηση της καμένης έκτασης που είναι χορτολιβαδική και δασική. Στην περιοχή παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και θα συνεχίσουν να παραβρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Η πυρκαγιά έχει μεγάλη περίμετρο και ήταν επικίνδυνη. Κοντά στην παραλιακή ζώνη υπήρχαν κάποια ξενοδοχεία τα οποία χάρη στην έγκαιρη και μεγάλη κινητοποίηση του συνόλου των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης διαφυλάχτηκαν. Η φωτιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή».

Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμα γνωστά ωστόσο το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Ρεθύμνου έφτασε χθες το απόγευμα στην περιοχή ξεκινώντας τη σχετική προανάκριση.

Με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά ο περιφερειακός διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των πυροσβεστών, τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιπυρική περίοδο.

«Ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις που γίνονται από τις υπηρεσίες, να ενημερώνονται από τη σελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τον δείκτη επικινδυνότητας που επικρατεί καθημερινά ανά περιοχή. Όπως όμως και να έχει το πράγμα καλό θα είναι οι συμπολίτες να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα που εφαρμόζονται στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Σημειώνεται ότι χθες ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών ήταν πολύ υψηλός για ολόκληρη την Κρήτη και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού ήταν σε επιφυλακή. Σε ετοιμότητα θα παραμείνουν και σήμερα καθώς προβλέπεται μικρή ύφεση των ανέμων.

 

Την αντιπυρική θωράκιση των Μελάμπων ζητούν παραγωγοί της περιοχής

Λήψη μέτρων για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών στην πυρόπληκτη περιοχή Μελάμπων του δήμου Αγ. Βασιλείου ζητούν με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς καθώς και στους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, 46 παραγωγοί του χωριού Μέλαμπες, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους και την αγωνία τους για τις συνέπειες τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

Την επιστολή κοινοποίησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκ μέρους των 46 παραγωγών η κ. Ηλιάνα Μαλίχιν και αναφέρει:

«Αφορμή της παρούσας επιστολής είναι η ανησυχία μας μετά και τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή των Μελάμπων.

Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε το φαινόμενο των πυρκαγιών στην περιοχή είναι σύνηθες και επαναλαμβανόμενο και οι Μέλαμπες αλλά και η ευρύτερη περιοχή (Σακτούρια, Κρύα βρύση, Αγία Γαλήνη) κινδυνεύουν σχεδόν κάθε χρόνο από πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστικής, έχουν χαρακτηρισθεί ως από τις πλέον πυρόπληκτες στην Ελλάδα.

Με την ιδιότητα της συνιδιοκτήτριας οινοποιητικής μονάδας της εταιρείας ΣΧΗΜΑ ΕΕ με έδρα τις Μέλαμπες και σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Στις Μέλαμπες, σε απογραφή του αμπελουργικού μητρώου από τη ΔΑΟΚ Ρεθύμνου το έτος 1979 υπήρχαν 600 ενεργά στρέμματα αμπελώνων που αυτή τη στιγμή είναι μόλις 100, μετά την τρίτη φορά που καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Πρόκειται για αμπελώνες τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, άνω των 150 χρόνων, προφυλλοξηρικούς, με σπάνιες κρητικές γηγενείς ποικιλίες. Για το όμορο χωριό Σακτούρια δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, αλλά λέγεται πως ήταν πλούσιο αμπελουργικά και αυτή τη στιγμή λόγω της καταστροφής μετά βίας μετράει λίγα αμπελάκια. Σημειωτέον ότι μόνο για την πυρκαγιά του 1995 οι κάτοικοι των Μελάμπων κατάφεραν και αποζημιώθηκαν, και αυτό το 2008. Φυσικά σε αυτά τα πυρόπληκτα χωριά, οι κάτοικοι αυτών αποφεύγουν να επενδύσουν στη γη τους, όχι γιατί δεν θα μπορούν να διαθέσουν την πρώτη ύλη τους πλέον, αλλά γιατί ο φόβος μια επικείμενης καταστροφής τους αποτρέπει από αυτό.

Το οινοποιείο αγοράζοντας την πρώτη ύλη από τους κατοίκους των Μελάμπων προσφέρει ένα πολύ καλό ετήσιο εισόδημα σε αυτούς. Ακόμα έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας (εργάτες γης, τεχνικούς, γεωπόνους κ.α.) ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να αυξήσει την κίνηση του τουρισμού στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας επιχειρήσεις εστίασης, καταλύματα, καφέ, κ.α. Επιπλέον προβάλει το Ρέθυμνο αμπελοοινικά, τόσο εντός Ελλάδας όσο και παγκόσμια (Αμερική, Γερμανία, Βέλγιο). Αντιλαμβάνεστε όμως ότι όλα αυτά εξαρτώνται απόλυτα από την πρώτη ύλη που παράγουν οι κάτοικοι στο χωριό. Σε περίπτωση πυρκαγιάς εκτός του ενδεχομένου να καταστραφούν για ακόμα μια φορά οι αμπελώνες του χωριού και εμείς να στερηθούμε τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής για χρόνια οδηγώντας σε ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα, κινδυνεύει να υποστεί ζημιές και το κτίριο στέγασης του οινοποιείου, για το οποίο έχει δαπανηθεί σοβαρό ποσό για την αναστύλωση του. Δεν τίθεται λόγος βέβαια για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, την κτηνοτροφία αλλά και για τα ίδια τα σπίτια των κατοίκων του χωριού που δυστυχώς έχουν να μας διηγηθούν, από τις προηγούμενες πυρκαγιές, τραγικές ιστορίες.

Παρόλο το κακό όμως που έχει συμβεί, δεν διακρίνουμε έως τώρα την αναμενόμενη, ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος, αποτελεσματικότητα, από πλευράς του κρατικού μηχανισμού. Παρά το ότι έχει εκπονηθεί αντιπυρική μελέτη, με τη συνεργασία μάλιστα κατοίκων και τοπικών φορέων, υπολείπονται ακόμα αρκετά και σημαντικά που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Ζητάμε λοιπόν επειγόντως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, την βοήθεια της πολιτείας για την άμεση λήψη μέτρων. Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει μια νέα επιχείρηση και τους κατοίκους αυτού του χωριού που τόλμησαν να «αναστήσουν» μέρος της χιλιοκαμένης αυτής περιοχής. Ο κίνδυνος που μας απειλεί είναι άμεσος και η παρούσα αποτελεί μια κραυγή αγωνίας για την αποτροπή μιας καταστροφής που με τις παρούσες συνθήκες δείχνει βέβαιη. Υπάρχει ένα πολύ καλό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα αλλά χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια και υποστήριξη. Σε περίπτωση καταστροφών θα κληθούμε όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αιτούμαστε λοιπόν να εξεταστούν και να υλοποιηθούν άμεσα τα εξής:

α) ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου στην Κρύα βρύση που θα εποπτεύει τόσο στις Μέλαμπες όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

β) δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμός ήδη υπαρχόντων αγροτικών δρόμων που είναι μη προσβάσιμοι και διάνοιξη νέων προς εξυπηρέτηση της κατάσβεσης.

γ) συντήρηση, πλήρωση των υπαρχόντων δεξαμενών νερού, κατασκευή και τοποθέτηση νέων στα κομβικά σημεία (Αλωνάκι, Αρμί, Σαντάλι, Βουβάλα, Δροσοχώρα κ.ά), από τις οποίες θα ανεφοδιάζονται τα πυροσβεστικά οχήματα αποφεύγοντας κρίσιμες χρονικές καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα την ώρα της πυρκαγιάς.

δ) τοποθέτηση σε όλες τις υδροληψίες του νέου αρδευτικού δικτύου προσαρμογέων για τη λήψη νερού από τα πυροσβεστικά

ε) συντήρηση του δικτύου της ΔΕΗ – υπογειοποίηση

στ) πλήρης εφαρμογή της μελέτης του δήμου Αγ. Βασιλείου «Σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναπτυξιακής αναβάθμισης πληγεισών περιοχών του δήμου Αγίου Βασιλείου, Μέλαμπες, Σακτούρια, Ορνέ, Κρύα βρύση, Αγ. Γαλήνη».