16 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ 2019 ΚΑΙ ΤΟΥ 2020

Στα 24 εκ ευρώ αποτιμούνται οι ζημιές που προκλήθηκαν στο δήμο Ρεθύμνου την τελευταία διετία

Σε 24 εκ. ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που συνέταξαν οι υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου, το ύψος των πρώτων κονδυλίων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι δυο κακοκαιρίες (Φεβρουάριος του 2019 – Νοέμβριος 2020) στον δήμο Ρεθύμνου. Το τεχνικό δελτίο εστάλη ήδη στις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, ενώ προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη και του Ρεθεμνιώτη υφυπουργού Υποδομών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, παρουσία και του αντιδημάρχου τεχνικών έργων, Άγγελου Μαλά, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η πρόσφατη θεομηνία, τα οποία επιδεινώθηκαν και γιγαντώθηκαν, αφού δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αποκαταστάσεις των καταστροφών που είχαν προκληθεί πέρυσι, καθώς δεν είχαν δοθεί τα κονδύλια.

Ο υφυπουργός Υποδομών ζήτησε από το δήμαρχο και αντιδήμαρχο να σταλεί το τεχνικό δελτίο, όπως και έγινε και δεσμεύτηκε για άμεση εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, ώστε να αποκατασταθούν επείγουσες ανάγκες που αφορούν στην εξυγίανση των υποδομών, ώστε αυτές να είναι ασφαλείς για τους πολίτες – χρήστες.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, «έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Υποδομών τα τεχνικά δελτία για την αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 24 εκ. ευρώ και αφορά και τις καταστροφές της προηγούμενης κακοκαιρίας του 2019. Το τεχνικό δελτίο αφορά έργα που έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις εξυγίανσης υφιστάμενων εγκαταστάσεων με τη λογική ότι θα αποκατασταθούν οι βασικές υποδομές και θα ακολουθήσει δεύτερο τεχνικό δελτίο που θα αφορά νέα έργα υποδομής και άλλες παρεμβάσεις. Οι ζημιές και κατ’ επέκταση οι εργασίες αποκατάστασης εντοπίζονται σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου, Ρεθύμνου, Νικηφόρου Φωκά, Λάππας και Αρκάδι. Τα προβλήματα είναι έντονα από άκρη σε άκρη του δήμου. Δεν έχει να κάνει το πρόβλημα κάθε περιοχής μόνο με τον αριθμό του εξυπηρετούμενου πληθυσμού, καθώς μπορεί σε μια περιοχή με λίγο πληθυσμό να υπάρχουν επαγγελματίες που ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν ένα δρόμο που σήμερα λόγω της ζημιάς είναι απροσπέλαστος και επικίνδυνος και το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό. Η Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από την προηγούμενη κακοκαιρία, που τώρα επιδεινώθηκαν και ο πληθυσμός της, καθώς είναι και μια τουριστική περιοχή, επηρεάζεται κατά πολύ, όμως σοβαρό είναι το πρόβλημα και στο δυτικό Ρέθυμνο, όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις. Το τεχνικό δελτίο περιλαμβάνει αρκετά υποέργα που χωρίζονται σε τεχνικά, οδοποιίες, και άλλες παρεμβάσεις, ρέματα, πρανή. Μιλάμε για ολοσχερή καταστροφή σε μεγάλο μέρος του αγροτικού και σε πολλά σημεία απαιτούνται γέφυρες και διάφορα άλλα έργα προσβασιμότητας που δεν υπήρχαν, γιατί τώρα είναι δύσβατα και οι περιοχές είναι απροσπέλαστες. Αυτές οι εργασίες δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το τεχνικό δελτίο, αλλά θα ακολουθήσει δεύτερο δίκτυο. Ευελπιστούμε μετά από διαβεβαιώσεις και του υφυπουργού στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαμε για άμεση εκταμίευση του ποσού αυτού, ώστε σε σύντομο χρόνο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες δημοπρατήσεις έργων, ώστε να ξεκινήσουμε να αποκαθιστούμε τα προβλήματα και να δίδονται λύσεις στα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών».

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται από τους αντιδημάρχους και τους μηχανικούς του δήμου, που κάνουν λόγο για τεράστια ζημιά με κατεστραμμένους δρόμους, κυρίως αγροτικούς αλλά και δημοτικούς, ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, γεφύρια και άλλες τεχνικές υποδομές, ενώ σοβαρά προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν αρκετά χωριά.

Υπενθυμίζεται ότι όλος ο νομός Ρεθύμνου στο σύνολό του έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες και πλέον από χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες, ώστε να γίνει μια πλήρης καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί και να συνταχθούν οι φάκελοι για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο δρόμος των χρηματοδοτήσεων έργων και μελετών, που είναι απαραίτητα για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους οι κάτοικοι. Αντίστοιχα έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ξεκινά από κάθε δήμο χωριστά και για τα νοικοκυριά που επλήγησαν.