18 °C Rethymno, GR
10/05/2021

ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Σε 66 ανέρχονται τα μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού στη χώρα

- Τέσσερις νέες περιπτώσεις στην Κρήτη ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Επτά σε όλη την επικράτεια

Σε 66 ανέρχονται συνολικά οι βρετανικές μεταλλάξεις του κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα εκ των οποίων οι έντεκα αφορούν στην περιφέρεια Κρήτης. Οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις ανησυχούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα με δεδομένο ότι φαίνεται να είναι μεταδοτικότερες από τον κορονοϊό.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ από τα 56 δείγματα που αναλύθηκαν βρέθηκαν επτά μεταλλάξεις του ιού, εκ των οποίων οι τέσσερις στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ ακόμα βρετανικές μεταλλάξεις κορονοϊού είχαν ανακοινωθεί στις 24 Ιανουαρίου από τον ΕΟΔΥ και αφορούν την περίοδο (11/1/21-18/1/21)

Αναλυτικά στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού αναφέρεται: «Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13-23 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις πύλες εισόδου, την Αττική, την Κρήτη τη δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο. Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 56 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 δείγματα θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7). Συγκεκριμένα το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:

1 δείγμα από τις πύλες εισόδου

2 δείγματα από την Αττική

4 δείγματα από την Κρήτη

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί66δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2».

Εν τω μεταξύ χθες τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 716. Από αυτά, 25 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ειδικότερα, 9 στο Ηράκλειο, 2 στο Ρέθυμνο και 14 στο Λασίθι.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 18 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5742.

Παράλληλα, σε 268 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

«Ανοίγουμε όταν τα κρούσματα υποχωρούν, περιορίζουμε όταν αναζωπυρώνονται»

Εν τω μεταξύ η απάντηση στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος και επιδείνωσης της κατάστασης θα είναι πάντα δυναμική, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. «Mένουμε σε διαρκή επιφυλακή, ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται» είπε εμφατικά.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται», επεσήμανε στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Δεν είναι δηλαδή πολιτική «βλέποντας και κάνοντας». Είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε».

 

«Να τιμήσουν τα συμβόλαια οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος που «η ευρωπαϊκή επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά, με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων».

«Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι η Ε.Ε. είναι «πολύ μεγάλη δύναμη για να μην μπορεί να ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρείες για να είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί».

 

«Αξιοποιούνται στο έπακρο οι δόσεις που λαμβάνουμε»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει και προχωρά την εκστρατεία εμβολιασμού με βάση τη στρατηγική που έχει καταστρώσει. Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 221.000 εμβολιασμοί.

«Ολοκληρώνεται η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών, αρχίζει ο κύκλος της δεύτερης δόσης, τώρα εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 ετών, εμβολιάζονται όμως και οριζόντια οι κάτοικοι των μικρών νησιών. Χθες ξεκίνησε η δράση στο Καστελλόριζο, με την ευθύνη, την εποπτεία και την υποστήριξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκεί στα μικρά μας νησιά θα εμβολιάσουμε το σύνολο των κατοίκων οι οποίοι θέλουν και επιθυμούν να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να το ξαναπώ ότι όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται. Και μάλιστα η Ελλάδα και ο Καναδάς είναι από τις χώρες που έχουν σήμερα να επιδείξουν μία πολύ θετική στατιστική και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστες συνολικές απώλειες εμβολίων», τόνισε.

 

1,4 εκ. εμβόλια στην Ελλάδα μέχρι τέλος Μαρτίου

Η Pfizer θα μας παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000 το α’ τρίμηνο και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο οο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα. Μεταξύ άλλων ενεφερε;

– Οι ποσότητες εμβολίων οι οποίες είναι συμφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το μέχρι το τέλος του έτους είναι 26 εκατομμύρια, και θα μπορούσαν να εμβολιαστούν 15,4 εκατομμύρια πολίτες.

2,5 εκατ. δόσεις ως τέλος Μαρτίου σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους

– Η Pfizer θα μας παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000 το α’ τρίμηνο και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων. Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση παραδόσεων τον Απρίλιο από την Pfizer και από την AstraZeneca, ενώ θα προστεθεί και η εταιρεία CureVac και πιθανόν η Johnson & Johnson με ένα εμβόλιο κάπως πιο εύκολο στη διαχείρισή του.

– Έχει στηθεί μια ολόκληρη οργάνωση για την επιχείρηση «Ελευθερία», στην οποία εμπλέκονται 5 Υπουργεία σε καθημερινή βάση. Απασχολούνται περισσότερα από 1.500 άτομα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από την Αστυνομία που έχει αναλάβει τη φύλαξη της διανομής και της αποθήκευσης, καθώς και από τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν αναλάβει την ευθύνη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

2% η εμβολιαστική κάλυψη

 

Έντονη δυσαρέσκεια στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις των εμβολίων

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις των εμβολίων. H φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca συμφώνησε χθες να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «FAZ», που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την ΕΕ να συνεχίζει να πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε πως είναι πίσω δύο μήνες όσον αφορά την Ευρώπη, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ, ενώ η μείωση στις παραδόσεις φτάνει το 75%.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο, αναφέρει η βελγική εφημερίδα «De Standaard» και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε. Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Υγείας.

Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca υπερασπίστηκε τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό έναντι της κριτικής από την ΕΕ, μετά την ανακοίνωση ότι θα παραδώσει μειωμένη ποσότητα των εμβολίων για τη νόσο Covid-19.

Όπως υποστήριξε ο Πασκάλ Σοριό στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η AstraZeneca εργάζεται «24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου», ομολογώντας ότι «βασικά βρισκόμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

Ο Σοριό υποστήριξε ότι η καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ να υπογράψει συμβόλαια έδωσε στην AstraZeneca περιορισμένο χρόνο αντίδρασης στα προβλήματα που θα ανέκυπταν με την τροφοδοσία, ενώ η Βρετανία είχε υπογράψει αντίστοιχο συμβόλαιο τρεις μήνες νωρίτερα.