16 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΟΙ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΣΣΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΤΗΣ Γ.Γ.Α.

Σηκώνουν μανίκια στον ΝΟΡ

Επιτέλους ένα ευχάριστο νέο που αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού άναψε το πράσινο φως για επιστροφή από το νέο έτος στις προπονήσεις στις ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών. Τα χαμόγελα επέστρεψαν στα πρόσωπα των ανθρώπων του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνου και παρά το γεγονός πως έχουν μπροστά τους ένα… βουνό από υποχρεώσεις, στηρίζουν έμπρακτα την ομάδα πόλο που αγωνίζεται στην Α1 Εθνική κατηγορία Γυναικών.

Μετά από αποχή 8 εβδομάδων από τις προπονήσεις, ο Βασίλης Κουνδουράκης έχει ήδη… σηκώσει μανίκια και οι παίκτριές του είναι διψασμένες, περισσότερο από ποτέ, για επιστροφή στην αθλητική καθημερινότητα. Ο πρόεδρος του ΝΟΡ, Ανδρέας Τζαγκαράκης, έτρεξε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου οι αθλήτριες του γυναικείου τμήματος θα υποβληθούν στο απαραίτητο μοριακό τεστ COVID19. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν διαπιστωθεί θετικό κρούσμα, οι Ρεθεμνιώτισσες θα βουτήξουν ξανά στο νερό το Σάββατο 2 Ιανουαρίου.

Τα πρωτόκολλα είναι αυστηρότατα, οι οδηγίες πολύ συγκεκριμένες και το εβδομαδιαίο τεστ σε όλα τα μέλη της ομάδας (ειδική ονομαστική λίστα) απαραίτητο. Ο έλεγχος των αρχών και των Ομοσπονδιών θα γίνεται κάθε εβδομάδα και οι ομάδες από την πλευρά τους καλούνται να τηρήσουν τα πάντα στο ακέραιο.

Η ανακοίνωση της Γ.Γ.Α. αναφέρει: «Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια».

Οι 9 προϋποθέσεις για την επιστροφή στις προπονήσεις

Η έναρξη των προπονήσεων των παραπάνω αθλημάτων από το νέο έτος θα επιτρέπεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Υποχρεωτικό προληπτικό τεστ COVID πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.
  2. Καθορισμός υπευθύνου COVID19 σε κάθε ομάδα για άμεση συνεννόηση.
  3. Ονομαστική λίστα παικτών – προπονητών – τεχνικού προσωπικού (έως 25 άτομα συνολικά) για τις προπονήσεις.
  4. Συγκεκριμένο, μοναδικό χώρο προπόνησης.
  5. Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και μόνο μία προπόνηση την ημέρα.
  6. Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα.
  7. Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με τεστ COVID σε διαπιστευμένα εργαστήρια.
  8. Εβδομαδιαία ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τον αριθμό των ελέγχων και των τυχόν κρουσμάτων.
  9. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων των αντίστοιχων αθλημάτων που υπάρχουν στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID19» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Προετοιμασία με φόντο την επανέναρξη του πρωταθλήματος στα μέσα Φεβρουαρίου

Ουσιαστικά οι ομάδες πόλο της Α1 ξεκινούν μία διαδικασία προετοιμασίας και το σημαντικότερο για τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η αποφυγή των τραυματισμών. Επίσης, στην εξίσωση μπαίνει και το γεγονός πως η αποχή από ένα σπορ υγρού στίβου, απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή και χρόνο επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς.

Από την άλλη, το θετικό για τις ομάδες της Α1 πόλο γυναικών είναι πως έχουν μπροστά τους περίπου 1.5 μήνα προετοιμασίας. Το Προολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης είναι προγραμματισμένο στις 19-24 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ακολουθούν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των Ολυμπιακού, Βουλιαγμένης το 1ο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου. Συνεπώς, όλα συνηγορούν ότι η επανεκκίνηση του πρωταθλήματος θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου και επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 13η Φεβρουαρίου.

Ο προπονητής του ΝΟΡ, Βασίλης Κουνδουράκης, τονίζει χαρακτηριστικά: «Νοιώθουμε μία ανακούφιση και περιμένουμε πως και πώς να επιστρέψουμε στις προπονήσεις. Μετά από 8 εβδομάδες αποχής, απαιτείται μεγάλη προσοχή για μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα τραυματισμών. Έχουμε όμως την εμπειρία από το 1ο lock down και έχουμε προσαρμόσει το πρόγραμμά μας.

Ουσιαστικά ξεκινάμε προετοιμασία, αλλά διαφωνώ με όσους υποστηρίζουν πως ξεκινάμε από την αρχή. Είχαμε δουλέψει αρκετά πριν την διακοπή, έχουμε νόρμες σε τακτική και φυσική κατάσταση και σίγουρα χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Αλλά δεν ξεκινάμε από το μηδέν».

Ο ΝΟΡ στηρίζει έμπρακτα την γυναικεία ομάδα – «Τρέχουν» τα λειτουργικά έξοδα του κολυμβητηρίου

Το άνοιγμα των εγκαταστάσεων για τις προπονήσεις των ομάδων της Α1 και εν προκειμένω του ΝΟΡ, δεν είναι μία απλή υπόθεση. Ουσιαστικά τα λειτουργικά έξοδα (πετρέλαιο, συντήρηση κλπ) «τρέχουν» για να φιλοξενηθεί μόνο ένα τμήμα του Ομίλου. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία άλλη πηγή εσόδων στον Ναυτικό Όμιλο Ρεθύμνου.

Παρόλα αυτά, οι διοικούντες πήραν την απόφαση να επωμιστούν όλο αυτό… το βάρος για να επιστρέψει η γυναικεία ομάδα στις προπονήσεις. Μία ακόμα πράξη στήριξης σε αυτό το νεανικό σύνολο που εκτός από την Α1, έχει στο μυαλό του και τα Πανελλήνια ηλικιακά πρωταθλήματα.