24 °C Rethymno, GR
22/06/2021

Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου! Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα!

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΟΥΔΗ*

111 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από τη Διεθνή Συνάντηση Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη μετά την πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει.

Καθώς οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες του 19ου και 20ου αιώνα φωτίζουν την σημασία της συλλογικής διεκδίκησης, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα στη χώρα μας, μέρος του οποίου είναι και ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου, ακολουθώντας τα χνάρια τους, βγαίνει μπροστά και καλεί τις γυναίκες να σπάσουν τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου, να δυναμώσουν το συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Η 8η Μάρτη, δεν είναι απλά μια επέτειος την οποία τιμούμε, αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των αγώνων και των διεκδικήσεών μας για όσα έχουμε ανάγκη σήμερα τον 21ο αιώνα εμείς οι γυναίκες του μόχθου.

Δεν νομιμοποιούμε τη βαρβαρότητα που σκιάζει κάθε πτυχή της ζωής μας.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει και τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, αλλά και των παιδιών για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και προαγωγή της υγείας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που θεωρεί την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας «κόστος» για το κράτος και «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Δεν ανεχόμαστε στον 21ο αιώνα επιστημονικά επιτεύγματα, όπως τα εμβόλια και τα φάρμακα, αντί να είναι κοινωνικά αγαθά και να χρησιμοποιούνται προς όφελος της υγείας των οικογενειών μας να είναι πανάκριβα εμπορεύματα και να παράγονται με κριτήριο τα κέρδη που φέρνουν στους ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Γι’ αυτό απαντάμε αγωνιστικά στην επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, που δείχνουν τα «δόντια» τους στο 8ωρο, στη συλλογική δράση, στα σωματεία. Στέλνουμε το δικό μας ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν δεχόμαστε να γίνεται η ζωή μας λάστιχο, στο όνομα μάλιστα της «συμφιλίωσης» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Γι’ αυτό υψώνουμε φωνή καταδίκης των περιστατικών βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που θεριεύουν μέσα στις συνθήκες των οικονομικών και κοινωνικών καταναγκασμών, προβάλλοντας τη μόνη πραγματική ασπίδα προστασίας για τις γυναίκες, που βρίσκεται στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Αποκαλύπτουμε κάθε αποπροσανατολιστική φωνή που προβάλλει την καταγγελία και καταδίκη της βίας σαν ένα ξεχωριστό κίνημα, ενώ πρέπει να αποτελούν στοιχεία ενταγμένα στην εργατική – λαϊκή πάλη και όχι απομονωμένα ή σε αντιπαράθεση μ’ αυτήν. Δίνουμε μαχητική απάντηση στην κρατική και εργοδοτική βία, που δεν θα μας κλείσει το στόμα.

Σήμερα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι και ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου, στέλνουμε μήνυμα στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν και φωνή και δύναμη και μπορούν να διεκδικήσουν όλα όσα μας ανήκουν και μας στερούν μια χούφτα παράσιτα. Προβάλλουμε την αναγκαιότητα της συλλογικής διεκδίκησης, μπορούμε να συμβάλλουμε να μην νομιμοποιηθεί στη συνείδηση η αθλιότητα που βιώνουμε και να φωτίσουμε ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να αντιπαλέψουμε.

 

* Η Μαριάννα Καμπουρούδη είναι μέλος του Δ.Σ. της ΟΓΕ και του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου