27 °C Rethymno, GR
19/09/2020

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στήριξη και ενίσχυση των επιχειρήσεών τους ζητούν οι εμποροβιοτέχνες Κρήτης

Ως γόνιμη χαρακτηρίζουν την συζήτηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, τα προεδρεία των τεσσάρων Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κρήτης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.

Η συζήτηση που είχαν με τον υπουργό, οι κύριοι Χαράλαμπος Λεκάκης (Ηρακλείου), Ιωάννης Παυλάκης (Χανίων), Ηρακλής Ξυδάκης (Ρεθύμνου) και Εμμανουήλ Κριθαράκης (Λασηθίου), κινήθηκε γύρω από τα πλαίσια: χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, επιδότηση του εργατικού δυναμικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εποχή της πανδημίας και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα από τους εκπροσώπους των 4 Ομοσπονδιών της Κρήτης, τέθηκαν στον υπουργό τα θέματα για την «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ II», τα υπέρογκα δικαιολογητικά που ζητάνε οι τράπεζες όπως και το μικρό διάστημα το οποίο έμεινε το πρόγραμμα ανοιχτό, το θέμα άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που αναμένουν που αναμένουν και τα οποία θα είναι προσβάσιμα στους μικρούς και πολύ μικρούς μικρομεσαίους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους.

Ο υπουργός ερωτήθηκε επίσης για τα προγράμματα μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, τα οποία θα είναι εύκολα σαν μικρά κεφάλαια κίνησης για τις επιχειρήσεις, του ετέθη το θέμα των ενοικίων και ότι θα πρέπει να υπάρξει μία παράταση της έκπτωσης τουλάχιστον μέχρι 31/12 με συνοδευόμενη παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών.

Επίσης του ανέφεραν του ζήτημα αποκλεισμού επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή και από τα 800 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού. «Στο σημείο αυτό τον ενημερώσαμε ότι ενώ ως επαγγελματίες σαφώς δεν επικροτούμε την πολιτική των επιδομάτων, εν τούτοις υπάρχουν κάποιοι κλάδοι επαγγελματιών που πραγματικά έχουν πρόβλημα ιδιαίτερο και παραμένουν κλειστοί, όπως ο κλάδος των σχολικών κυλικείων, των βρεφικών σταθμών, εταιρείες ήχου και φωτισμού, κάλυψης εκδηλώσεων κ.α. στους οποίους θα έπρεπε να συνεχιστεί η καταβολή του ειδικού επιδόματος επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ έως ότου αυτοί οι άνθρωποι εργαστούν ξανά», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Εμποροβιοτέχνες της Κρήτης.

Στον κ. Γεωργιάδη τέθηκε φυσικά το θέμα στήριξης του δευτερογενούς τομέα, της μικρής βιοτεχνίας και πολύ μικρής βιομηχανίας, έτσι ώστε να μην εξαρτάται η χώρα αποκλειστικά από τον Τουρισμό, ενώ το παραεμπόριο, το οποίο όπως επεσήμαναν στις μέρες της πανδημίας πραγματικά άνθισε, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, απασχολεί και θα απασχολεί τους συναδέλφους όπως και το θέμα των δημοσίων επενδύσεων που συμβάλλουν και αυτές στη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τους προέδρους των 4 Ομοσπονδιών Κρήτης, ο υπουργός προανήγγειλε στήριξη για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση αρχικά, κατηγορίες οι οποίες θα πληγούν ιδιαίτερα φέτος και στη συνεχεία θα δούνε στους υπολοίπους κλάδους.

Για το θέμα των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι 26 με 28 Μαΐου αναμένεται νέο πακέτο (εγγυοδοτικό), κι επίσης ότι από τις 20 Μαΐου ανοίγει εκ νέου η Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ2, διευκρινίζοντας ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των τραπεζών στα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Για το θέμα του παραεμπορίου, ο υπουργός απάντησε ότι στο επόμενο διάστημα με νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι πολύ έντονοι οι έλεγχοι και το κυνήγι του, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει στήριξη της βιοτεχνίας και της μικρής βιομηχανίας της χώρας και αναφορικά με το ζήτημα των επενδύσεων ανέφερε ότι επεξεργάζεται τον αναπτυξιακό νόμο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ να γίνουν πιο ευέλικτα και να μπορέσουν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν για περισσότερες επιχειρήσεις. «Όπως μας ανέφερε, στόχος του είναι να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια των προγραμμάτων που υπάρχουν, από τις επιχειρήσεις» επισημαίνουν.

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης για το έργο του ΒΟΑΚ, το οποίο επίσης του ετέθη, είπε ότι η υλοποίησή του αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού.

Όλα τα αιτήματα και οι προτάσεις των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Κρήτης, θα αποσταλούν και γραπτώς στον υπουργό Ανάπτυξης.