17 °C Rethymno, GR
26/01/2021

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

Στασιμότητα στις τουριστικές κρατήσεις για την Κρήτη

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης, εξαιτίας της στασιμότητας που καταγράφουν οι προκρατήσεις για το επόμενο διάστημα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στο μέτωπο της οικονομίας. Ευρωπαίοι tour operators εμφανίζονται διστακτικοί να κλείσουν συμφωνία για διακοπές με προορισμό την Ελλάδα, μία εξέλιξη που εντείνει την ανησυχία επιχειρηματιών του νησιού η πλειονότητα των οποίων κάνουν λόγο για μία χαμένη σεζόν. Οι υψηλές προσδοκίες που υπήρξαν κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι και σήμερα, καθώς ο κατήφορος των κρατήσεων συνεχίζεται και κανείς πλέον δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα μπει «φρένο» στην πτωτική αυτή πορεία.
 
Τουριστικοί πράκτορες του νησιού δεν ανησυχούν μόνο για την τροχιά του εγχώριου τουριστικού προϊόντος κατά την εφετινή σεζόν, αλλά και για το σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά, καθώς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας με αποκορύφωμα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έχει μπει στο «ψυγείο» το σύνολο των συμφωνιών με tour operators του εξωτερικού για τη σεζόν 2015-2016. Μεγάλο πλήγμα αποτέλεσε η καθίζηση της αγοράς της Ρωσίας και ερωτηματικό παραμένει ο χρόνος που θα χρειαστεί η συγκεκριμένη αγορά προκειμένου να ανακάμψει.
 
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις κρατήσεων, κάτι το οποίο συνέβη περί τα μέσα του προηγούμενου μήνα, προκαλώντας αναστάτωση σε επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού. Όσον αφορά την κίνηση στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου του νησιού στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου αυτή ομαλοποιείται, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις συναλλαγές των ξένων επισκεπτών, καθώς δεν έχει επιβληθεί κανένας περιορισμός, κάτι το οποίο σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες του νησιού τους βοηθά στις προσπάθειες που καταβάλλουν να πείσουν tour operators του εξωτερικού ότι η Ελλάδα και η Κρήτη αποτελούν ένα ασφαλή οικονομικά προορισμό.
 
«Εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι οι τουριστικοί πράκτορες αν θα μπορέσουν να στέλνουν στην Ελλάδα τουρίστες. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε ακυρώσεις, αλλά δεν έχουμε ούτε κρατήσεις. Περιμέναμε να έχουμε κρατήσεις εν όψει και του Αυγούστου, ωστόσο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι αυτή που περιμέναμε.
 
Οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες, καθώς περιμένουμε εμβάσματα από το εξωτερικό, περιμένουμε πελάτες από το εξωτερικό και γενικότερα υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία. Αξίζει να τονίσουμε ότι ήδη είχαμε ξεκινήσει τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά και ήδη είχαμε έρθει σε συμφωνία με πολλούς ξενοδόχους.
 
Γενικότερα υπήρχε μία ηρεμία και ψυχραιμία το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις τάξεις tour operators και είχαμε συνάψει συμφωνίες μέσω των σχετικών συμβολαίων, ωστόσο μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τον περιορισμό στις συναλλαγές και το κλείσιμο των τραπεζών έχουν «παγώσει» και τα συμβόλαια. Γενικότερα έχει σταματήσει κάθε συζήτηση για συμβόλαια όσον αφορά την επόμενη χρονιά. Είμαστε σε μία φάση αναμονής και ευελπιστούμε να ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν η κατάσταση», επισημαίνει ο γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Δημήτρης Διβόλης.
 
«Τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία μπορώ να πω ότι κρατάνε ακόμα, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Οι περισσότεροι προμηθευτές ζητούν ρευστό και δεν θέλουν επιταγές, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει και πίστωση. Αν δεν ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες προκειμένου να κυκλοφορήσει χρήμα, σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Κώστας Κουρκουνάκης.