30 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Σταυροδρόμι των πολιτισμών» η θεματική του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2020

Ξεκινούν αύριο Πέμπτη οι εκδηλώσεις του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού 2020, που θα διαρκέσουν έναν περίπου μήνα, ως την κορύφωση τους με τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής 1 Μαρτίου, στην οποία θα συμμετέχουν 38 ομάδες εκ των οποίων οι 26 θα έχουν άρματα.

«Ρέθυμνο: Το σταυροδρόμι των πολιτισμών», είναι το θέμα της φετινής διοργάνωσης με τα μηνύματα να αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία του τόπου και τον πολιτισμό της δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση η οποία, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, αποτελεί δείγμα πολιτισμού.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ρεθύμνου η καθιερωμένη συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής του καρναβαλιού και των καρναβαλιστών με τις υπηρεσίες του δήμου, τα σώματα ασφαλείας, το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις και τις ενέργειες τους για την ασφάλεια της διοργάνωσης.

Η πρόεδρος της οργανωτικός επιτροπής του καρναβαλιού και μέλος της ΚΕΔΗΡ Πόπη Δινιακού, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, ανέφερε: «Το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι 2020 είναι έτοιμο και ξεκινά την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου με την τελετή έναρξης, μια δυναμική έναρξη με τη συναυλία των Stavento, την οποία υιοθετούν τα καταστήματα της πόλης μας. Το μήνυμα του 2020 είναι η ανακύκλωση που δένει απόλυτα με το θέμα του φετινού καρναβαλιού μας που είναι «Ρέθυμνο το σταυροδρόμι των πολιτισμών», αφού η ανακύκλωση είναι πολιτισμός. Το κάθε κουτί μετράει και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα είναι μαζί μας σε μια προσπάθεια να ανακυκλώσουμε το κάθε κουτί αλουμινίου που θα χρησιμοποιηθεί στο ρεθεμνιώτικο καρναβάλι. Η οργανωτική επιτροπή, οι ομάδες του καρναβαλιού, οι φορείς, οι υπηρεσίες του δήμου, είμαστε όλοι έτοιμοι και σας περιμένουμε σε ένα ασφαλές και ξέφρενο ρεθεμνιώτικο καρναβάλι 2020. Ένα καρναβάλι μιας νέας δεκαετίας, σας περιμένουμε όλους».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε στον θεσμό του καρναβαλιού τονίζοντας πως αποτελεί προϊόν εκατοντάδων ανθρώπων, που με κατάθεση ψυχής προσφέρουν σε αυτή τη διοργάνωση και μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρινάκης είπε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση για άλλη μια φορά να δώσουμε το εναρκτήριο λάκτισμα μιας μεγάλης γιορτής. Το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι δεν είναι απλώς μια παρέλαση. Είναι μια κατάθεση ψυχής χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι διασταυρώνουν τον πολιτισμό της περιοχής μας με σύγχρονα μηνύματα. Θέλω να συγχαρώ τους καρναβαλιστές μας που φέτος δίνουν σημασία στον πολιτισμό μας, αλλά και στην ανακύκλωση, που και αυτό είναι μια σύγχρονη έκφραση πολιτισμού. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς μας που μας εμπιστεύονται για άλλη μια χρονιά. Και να τους διαβεβαιώσουμε ότι αυτό που κάνουμε στο Ρέθυμνο είναι κάτι που προάγει και το δικό τους επιχειρείν, αλλά πάνω από όλα βοηθούμε να δώσουμε διέξοδο και δυνατότητα έκφρασης σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Το Ρέθυμνο δεν είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, έχει όμως ένα απόθεμα ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν και να δημιουργούν. Για όλους τους άλλους το ρεθεμνιώτκο καρναβάλι ενδεχομένως να είναι μια γιορτή ολίγων ημερών, για εμάς τους Ρεθεμνιώτες είναι μια διαδικασία που ξεκινά από την επόμενη μέρα του προηγούμενου καρναβαλιού, είναι μια δυναμική λειτουργία της πόλης γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο την έχουν αγκαλιάσει όλοι. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τους καρναβαλιστές μας, που είναι η ψυχή, τους εθελοντές μας, τους χορηγούς μας και τις αρχές μας. Θεωρώ ότι την ημέρα του καρναβαλιού, έτσι όπως λειτουργεί η πόλη, ίσως αποτελεί τον προάγγελο πως πρέπει να λειτουργεί μια σύγχρονη πόλη με περιφερειακά πάρκινγκ, με χρήση δημόσιας συγκοινωνίας σε απόλυτη ασφάλεια να κυκλοφορούν όλοι και να απολαμβάνουν την ομορφιά της περιοχής. Εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον καιρό και ο κόπος χιλιάδων ανθρώπων να βρει το αντίκρισμα του. Επίσης θέλω να συγχαρώ τις καρναβαλικές ομάδες για πρωτοβουλία να μην διαθέτουν αλκοόλ στα άρματα τους. Άρα το μήνυμα είναι «μπορούμε να διασκεδάζουμε και να απολαμβάνουμε τη χαρά και τη ζωή χωρίς να καταναλώνουμε απερίσκεπτα οινόπνευμα».

 

Έτοιμες οι 38 ομάδες του καρναβαλιού

Από την πλευρά του ο Θωμάς Κρεβετζάκης, αντιδήμαρχος καθημερινότητας δήμου Ρεθύμνης και προαστίων, είπε: «Το καρναβάλι του 2020 είναι πλέον γεγονός, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, οι ομάδες οι περισσότερες έχουν εγκατασταθεί στον χώρο των αποθηκών, προκειμένου να κατασκευαστούν τα άρματα, οι περισσότερες στολές έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ πραγματοποιήθηκαν και οι σχετικές συνεδριάσεις τόσο των υπηρεσιών του δήμου όσο και όλο των εμπλεκόμενων φορέων ξεκινώντας από το νοσοκομείο, τον Ερυθρό Σταυρό, την αστυνομία, την πυροσβεστική και την Τροχαία, τους αφανείς ήρωες όλης αυτής της διαδικασίας, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να έχει καθιερωθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια το καρναβάλι το Ρεθύμνου ως το κορυφαίο γεγονός στην Κρήτη και ένα από τα κορυφαία καρναβάλια της Ελλάδας. Η επιτυχία και η ασφάλεια όλων αυτών των εκδηλώσεων δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους ανθρώπους».

Η Ειρήνη Τσιχλάκη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του καρναβαλιού και μέλος της ΚΕΔΗΡ, ανέφερε: «Με το φετινό καρναβάλι θα θέλαμε να μεταδώσουμε στον κόσμο μηνύματα, τα οποία θα προάγουν τον πολιτισμό μας, την ιστορία αυτού του τόπου, την προστασία του περιβάλλοντος. Αν προσπαθήσουμε να αποσυνθέσουμε την έννοια του θεσμού του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού τότε θα καταλάβουμε όλοι ότι αυτό αποτελείται από την ψυχή των καρναβαλιστών, τον χορό, το κέφι, την αγάπη για τον τόπο μας, το σωστό καλωσόρισμα και τη φιλοξενία που προσφέρουμε όλοι στον επισκέπτη μας, από όπου και αν προέρχεται και όλα αυτά είναι γνωρίσματα όλων των Κρητικών. Το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι ανήκει σε όλη την Κρήτη, απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η καρδιά του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα ξεκινήσει να χτυπά από τις 30 Ιανουαρίου του 2020. Σας καλούμε λοιπόν όλους μικρούς και μεγάλους να έρθετε μαζί μας να περάσουμε όμορφα με χρώματα, αρώματα αλλά κυρίως με ασφάλεια».

Έτοιμες είναι στο σύνολο τους οι 38 ομάδες που θα συμμετέχουν στο καρναβάλι, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Πετρακάκης, υπεύθυνος των καρναβαλικών ομάδων: «Οι ομάδες είμαστε έτοιμοι. Φέτος συμμετέχουν 38 ομάδες, εκ των οποίων οι 26 είναι με άρματα. Τις στολές των ομάδων μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του καρναβαλιού http://www.rethymnocarnival.gr. Τα παιδιά είναι ήδη στις αποθήκες και κατασκευάζουν τα άρματα, οι στολές είναι έτοιμες και καλούμε και περιμένουμε όλο τον κόσμο να έρθει να γίνουμε όλοι μια παρέα, να διασκεδάσουμε», ανέφερε.

Ο Γιωργος Νάκης, εκ μέρους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, τόνισε: «Και φέτος θα είναι παρούσα η Αθηναϊκή ζυθοποιία με την άλφα πλευρά μας. Χορηγός του καρναβαλιού θα είναι η μπύρα Άλφα που ανήκει στην αθηναϊκή ζυθοποιία και θα στηρίξουμε και φέτος με μια σειρά δράσεων το καρναβάλι. Ο δήμος Ρεθύμνου δέχτηκε από κοινού να κάνουμε μια δράση «το κάθε κουτί μετράει». Είναι μια δράση που γίνεται σε 15 χώρες της Ευρώπης και καλεί τον κόσμο να ανακυκλώσει κουτιά αλουμινίου που ανακυκλώνει εκτός σπιτιού. Η δράση αυτή γίνεται αρκετά χρόνια στην Ελλάδα αλλά σε μικρές εταιρίες. Το Ρέθυμνο εγκαινιάζει μια τέτοια μεγάλη δράση σε συνεργασία με την Αθηναϊκή ζυθοποιία και θα καλούμε τον κόσμο να πάρει το μήνυμα της ανακύκλωσης και να δώσει το κουτάκι της. Παράλληλα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα μοιράζει αλκοτέστ μια χρήσης στους οδηγούς, που θα εισέρχονται στην πόλη το τελευταίο Σαββατοκύριακο, και επειδή για εμάς το αλκοόλ δεν είναι κάτι που εξοβελίζεται. Η αλόγιστη χρήση εξοβελίζεται γι’ αυτό και εμείς φέτος θα προτείνουμε στις ομάδες στα άρματα τους να έχουν μπύρα χωρίς αλκοόλ που περνάνε και ένα δεύτερο μήνυμα: διασκεδάζουμε με μέτρο χωρίς αλκοόλ αλλά απολαμβάνουμε και το ποτό μας».

 

Η πολυδιάστατη πολιτιστική αξία του Ρεθύμνου στην αφίσα του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού

Ο Στέλιος Καλογεράκης, υπεύθυνος για την οπτική επικοινωνία και τον σχεδιασμό των εντύπων του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της αφίσας που αποτυπώνει την πολυδιάστατη και πολιτιστική αξία του τόπου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τη θεματική του καρναβαλιού κάθε χρονιά τη θεωρούμε ένα όχημα για να περάσει το δικό μας μήνυμα και εκτός Ρεθύμνου και εκτός Κρήτης και ενδεχομένως και εκτός Ελλάδας. Η θεματική φέτος έχει τίτλο «Ρέθυμνο, το σταυροδρόμι των πολιτισμών». Η βασική ιδέα αντλεί τη δυναμική της από την πλούσια ιστορία της πόλης. Το Ρέθυμνο υπήρξε στο παρελθόν σταυροδρόμι των πολιτισμών από τη μινωική εποχή μέχρι και σήμερα. Κάθε ένας από αυτούς τους πολιτισμούς άφησε στην πόλη το αρχιτεκτονικό του αποτύπωμα αλλά και πολιτισμικά ίχνη, που συναντώνται σε αρχαίες παραδόσεις. Κάποιες φορές με ανατολίτικες επιρροές αλλά και στην ιταλική και τη βενετσιάνικη καρναβαλική παράδοση. Αυτό το συναρπαστικό ταξίδι που διαμορφώνει και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της πόλης χαρίζει αυτή τη μοναδική ομοιομορφία στο Ρέθυμνο. Αυτό το ταξίδι συνεχίζεται και σήμερα αφού οι παραθεριστές επιλέγουν το Ρέθυμνο ως προορισμό και αφήνουν το δικό τους πολιτιστικό αποτύπωμα κοσμοπολιτισμού. Το Ρέθυμνο είναι μια σύγχρονη πόλη και ένας περιζήτητος προορισμός χάρη στη γεωγραφική του θέση και την πολυδιάστατη πολιτιστική του εικόνα. Φέτος το πόστερ θα κινηθεί σε αυτούς τους άξονες. Είναι μια μορφή που αναδύεται από τη θάλασσα, όπως ακριβώς και η πόλη μας, και είναι εμπνευσμένη από τοιχογραφίες που είχαν κοινή τεχνοτροπία και αισθητική στη μινωική Κρήτη, στο ακρωτήρι της Σαντορίνης, στη Αρχαία Αίγυπτο έχουν κάποια κοινά στοιχεία και η μορφή αυτή πλαισιώνεται από αρχιτεκτονικά στοιχεία της πόλης που προέρχονται από τους πολλούς πολιτισμούς που πέρασαν από εδώ. Αυτή η πολυδιάστατη μεταμφίεση της πόλης αποτελεί και το δυναμικό της στοιχείο και αυτό που κάνει το καρναβάλι του Ρεθύμνου να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες διοργανώσεις αυτού του είδους».

Η τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με αφετηρία τη Μεγάλη Πόρτα. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Μεγάλη Πόρτα

17:30: Παιδικό πάρτι με μουσική και δρώμενα από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της ΚΕΔΗΡ και το «Αερόστατο»

18:30: Ο βασιλιάς καρνάβαλος με τη συντροφιά μικρών και μεγάλων ξεκινά την καθιερωμένη του πορεία στους δρόμους της παλιάς πόλης. Θα πραγματοποιηθεί διαδρομή με τρενάκι διάρκειας περίπου 60 λεπτών με εκκίνηση στις 18:30 τη Μεγάλη Πόρτα και κατάληξη την παραλιακή (Λαβύρινθος).

Παραλιακή (θέση Λαβύρινθος)

19:30: Άφιξη βασιλιά καρνάβαλου με χορευτικό σόου. Προοίμιο θεματικής με χοροθέατρο

20:00: Παρουσίαση της θεματικής και της αφίσας.

Κήρυξη επίσημης έναρξης του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού 2020 από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη.

Παρουσίαση των πληρωμάτων του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού

21:00: Συναυλία με τους Stavento.