21 °C Rethymno, GR
31/05/2020

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στα δίδυμα κτίρια της Φορτέτσας θα φιλοξενηθεί το μουσείο καιρού

- Συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τον Δήμο Ρεθύμνου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Με ομόφωνη απόφαση του χθες το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου ενέκρινε τη φιλοξενία μουσείου καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα δίδυμα κτίρια της Φορτέτσας. Πρόκειται για το πρώτο μουσείο σε πανελλαδικό επίπεδο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερώνονται και να μαθαίνουν για τα μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως τις κλιματικές αλλαγές, να παρακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα και να γνωρίζουν του τρόπους πρόγνωσης του καιρού.
Η δημιουργία του μουσείου ιστορίας καιρού χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας για τον δήμο Ρεθύμνου, καθώς αναμένεται να αποτελέσει έναν χώρο γνώσης, εμπειρίας, αλληλεπίδρασης και διαδραστικότητας, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν μέσα από εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα και τα βιωματικά εργαστήρια που θα υπάρχουν στην αίθουσα να γνωρίσουν τα «μυστικά» του Εθνικού Αστεροσκοπείου, να μάθουν τα πάντα γύρω από τις καιρικές συνθήκες, τη βροχή, τον ήλιο, τον αέρα, να δουν πως γίνεται η πρόγνωση του καιρού και να πληροφορηθούν για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις, τους κινδύνους και κατά συνέπεια τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα όσα θα περιλαμβάνει η μόνιμη έκθεση περιέγραψε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο θα καταστήσει τον χώρο της Φορτέτσας ένα πόλο έλξης Ελλήνων και Ευρωπαίων επιστημόνων δίδοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στα παιδιά μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα να μάθουν για τον καιρό, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα, ο Γ. Μαρινάκης στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρόκειται για μια συνεργασία του δήμου Ρεθύμνου με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που για πρώτη φορά στην Ελλάδα προτίθεται να δημιουργήσει ένα μουσείο καιρού και κλίματος. Μετά από συνεργασία και με την Αρχαιολογία καταλήξαμε ότι ο κατάλληλος χώρος είναι το δίδυμο κτίριο μέσα στη Φορτέτσα».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τον οποίο ενημέρωσε χθες τους δημοτικούς συμβούλους ο δήμαρχος  στο πρώτο κτίριο θα αναρτηθούν πόστερ και θα τοποθετηθούν οθόνες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες θα παρουσιάζουν πληροφορίες για τον καιρό, θα παρουσιάζονται όργανα μέτρησης των μετεωρολογικών συνθηκών, μέθοδοι πρόγνωσης καιρού και άλλα. Παράλληλα, θα υπάρχουν στο βάθος μεγάλες οθόνες αφής, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να εποπτεύουν το κλίμα της πόλης τους σε όλη τη χώρα και σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και να έχουν ταυτόχρονα και στοιχεία όλων των προηγούμενων ετών σε σχέση με το κλίμα. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να μπορούν να διαπιστώνουν τα δεδομένα από μετρήσεις σταθμών τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα και μέσα από δορυφορικές εικόνες.
Στο δεύτερο κτίριο θα υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι αφιερωμένοι στο κλίμα και την κλιματική αλλαγή, θα υπάρχει χώρος ειδικός προβολών, θα υπάρχουν παιγνίδια επιτραπέζια με ερωτήσεις για το κλίμα και θα γίνεται παιδαγωγική διαδικασία μάθησης. Στον εξωτερικό χώρο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων θα υπάρχει μετεωρολογικός σταθμός καθώς και σταθμός μέτρησης σωματιδίων και αφρικανικής σκόνης. Πρόκειται για τα αποτελέσματα πειραματικού προγράμματος που γίνεται στο Ρέθυμνο και τα δεδομένα αυτά θα εμφανίζονται σε οθόνη εντός του κτιρίου.
«Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ αξιόλογο σύνολο. Θα υπάρχει συνεργασία με άλλα μουσεία στο εξωτερικό και τα οποία είναι ήδη σε εξασφαλισμένη επαφή και συνεργασία, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και θα δημιουργηθεί ένας πόλος συνεργασίας επιστημονικών φορέων της χώρας και της Ευρώπης για θέματα που έχουν να κάνουν με το κλίμα και το περιβάλλον. Ξεκαθαρίζω ότι δεν παραχωρούμε τίποτα. Φιλοξενούμε το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την αρχαιολογική υπηρεσία. Άρα εμείς έχουμε την εξουσία του χώρου και έρχονται εκείνοι με δικά τους προγράμματα και χρηματοδοτήσεις να κάνουν τη μουσειακή έκθεση», κατέληξε ο δήμαρχος.