22 °C Rethymno, GR
26/09/2020

ΕΝΩ Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ 40%

Στα ταμεία του Δήμου 100.000 ευρώ από τα μέχρι πρότινος αδήλωτα τ.μ.

Σε 100.000 ευρώ ανέρχονται μέχρι στιγμής τα έσοδα του Δήμου Ρεθύμνου από τις δηλώσεις των μέχρι πρότινος αδήλωτων τ.μ. ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκμεταλλεύτηκαν την ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών γλιτώνοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις μιας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου μέχρι σήμερα έχουν γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ συνολικά 2.010 αιτήσεις και στο τμήμα Πρωτοκόλλου της υπηρεσίας 1.000. Συνολικά σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έχουν δηλωθεί 100.000 τ.μ. και με πρόχειρους υπολογισμούς που βασίζονται στην τιμή του τ.μ. που στην πόλη είναι 1,02 και στους οικισμούς 0,92 τα έσοδα από τις «διορθώσεις» των τ.μ. δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρω.

Όπως τόνισε ο κ. Σπανουδάκης, ο αριθμός των τ.μ. που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητικός, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρυμμένα τ.μ. και κάλεσε τους ιδιοκτήτες οικιών και επιχειρήσεων να σπεύσουν να τα δηλώσουν.

«Μέχρι στιγμής από τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει από τις αιτήσεις που έχουν γίνει 1.000 στην υπηρεσία και 2.000 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, τα τ.μ. που έχουν δηλωθεί είναι περίπου 100.000. Άρα εκεί περίπου υπολογίζονται και τα έσοδα του Δήμου. Είμαστε ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου αλλά εκτιμώ ότι είναι ακόμα πολλοί ιδιοκτήτες που πρέπει και οφείλουν να προσέλθουν να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά και να επωφεληθούν της ρύθμισης. Για τον Δήμο είναι θετικό ότι μεγαλώνει η φορολογική βάση των δημοτικών τελών και αυξάνονται τα έσοδα, σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας έχουν κατρακυλήσει τα έσοδά μας αναφορικά με δημοτικά τέλη καθαριότητας που εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει η μείωση στο 40% αν λάβει κανείς υπόψη και τις διαγραφές που προβλέπεται να γίνουν για επιχειρηματίες μέσω των σχετικών πράξεων νομοθετικού περιεχόμενου. Οι απώλειες από τα τέλη καθαριότητας εκτιμώνται σε 500.000 ευρώ» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης.

Η προθεσμία, η οποία έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου, παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους Δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην Εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλλει – σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) – διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε Δήμο, στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα («ξεχασμένα») τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.

Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

 

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/.

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, μπορεί -με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει, κατά τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων στους Δήμους, να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα 6 σημεία:

1) Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κ.Ε.Δ.Ε. πρέπει να δηλώνονται επιπλέον διαφορές τετραγωνικών μέτρων, ώστε οι δηλωθείσες επιφάνειες των ακινήτων στους Δήμους να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις επιφάνειες που έχουν δηλωθεί στο Ε9 της Εφορίας. Ειδικότερα, πρέπει να δηλώνονται:

  • διαφορές επιφανειών που δεν εμφανίζονταν δηλωμένες στους Δήμους λόγω υποβολής λανθασμένων ή ανακριβών δηλώσεων,
  • επιπλέον επιφάνειες που προκύπτουν από τακτοποιήσεις αυθαιρέτων,

•  επιφάνειες ολόκληρων μη δηλωθέντων ποτέ στο παρελθόν ακινήτων.