17 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης οι επιχειρηματίες εστίασης του Ρεθύμνου

-Έντονη η ανησυχία των επαγγελματιών για επικείμενα λουκέτα

Στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης στο Ρέθυμνο, ο οποίος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω του κορονοϊού, καθώς όλα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ παραμένουν κλειστά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι επαγγελματίες εμφανίζονται απογοητευμένοι και απελπισμένοι, καθώς είναι αντιμέτωποι με οικονομικό αδιέξοδο ζητώντας από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου.

Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας ότι θα αργήσει η επαναλειτουργία των καταστημάτων, οι επιχειρηματίες υπό το βάρος των χρεών αγωνιούν και διεκδικούν από την κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη. Για τον λόγο αυτό προχωρά σε κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να γίνει μια παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα με περιορισμένο αριθμό ατόμων, ώστε να μην παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας, καθώς και παράσταση έξω από το Μαξίμου. Ειδικότερα, την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα.

Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

Την παραπάνω κινητοποίηση στηρίζουν και οι επαγγελματίες του Ρεθύμνου. Σε σχετικές δηλώσει του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός, ανέφερε: «Η κατάσταση που ζούμε είναι δραματική. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για το κλάδο μας και σε τοπικό επίπεδο, όπου πολλοί συνάδελφοι δεν ξέρουν καν αν θα καταφέρουν να ανοίξουν αν επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης ή ακόμα και αν ανοίξουν δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να κρατήσουν βιώσιμη την επιχείρησή τους. Είμαστε πραγματικά σε αδιέξοδο και μονόδρομος για εμάς είναι οι κινητοποιήσεις, για αυτό και υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στις συμβολικές κινητοποιήσεις του κλάδου ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης που να αφορούν αποκλειστικά τον κλάδο μας. Μέσω της Ομοσπονδίας έχουμε στείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, έχουμε ετοιμάσει τηλεοπτικά σποτ για την κατάσταση που επικρατεί στο κλάδο και θα συμμετέχουμε στην συμβολική κινητοποίηση στο Μαξίμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Ρεθύμνου, ο τουρισμός έχει κομβικό ρόλο στη βιωσιμότητα του κλάδου στο Ρέθυμνο. Μετά την απογοητευτική περυσινή σεζόν που κινήθηκε σε «ρυθμούς» πανδημίας και είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια συρρίκνωση των εισπράξεων, με δεδομένη την απουσία ρευστότητας και με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και θα παραμείνουν καταπώς φαίνεται για πολύ ακόμα, η αγωνία κορυφώνεται για τους επαγγελματίες, που βλέπουν τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, χωρίς ωστόσο να έχουν έσοδα τόσο για να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, όσο και για την επιβίωσή τους.

Ο κλάδος ζητά να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από πλευράς της κυβέρνησης, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις της περιόδου, που έχει διαμορφώσει νέες δυσμενείς συνθήκες.

Όπως εξήγησε ο κ. Κλαψινός η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 για τους επαγγελματίες στο Ρέθυμνο ήταν ελάχιστη και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους: «Περιμέναμε το κράτος τουλάχιστον με την 5η επιστρεπτέα να μας βοηθήσει περισσότερο. Αυτό δεν συνέβη. Η 5η επιστρεπτέα ήταν μια κοροϊδία. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δυστυχώς δεν πήραν τίποτα. Άλλοι πήραν χίλια ευρώ και άλλοι δύο χιλιάδες, άλλοι τίποτα. Ελάχιστοι πήραν τις τέσσερις χιλιάδες. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν για τα μηναία έξοδα, τις πληρωμές, τα δάνεια που έχει ο κάθε επαγγελματίας. Όλο αυτό μας έχει γονατίσει οικονομικά αλλά και ψυχικά. Εμείς θέλουμε μια ουσιαστική βοήθεια από το κράτος με όποια μορφή είτε ΕΣΠΑ, είτε οποιοδήποτε άλλο εργαλείο. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα στήριξης αποκλειστικά για την εστίαση. Παράλληλα ζητάμε τα δημοτικά τέλη για το πρώτο εξάμηνο του 2021 να είναι μηδενικά, κάτι για το οποίο απαιτείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Την ίδια στιγμή το τοπίο είναι θολό για την νέα σεζόν και τα μηνύματα κάθε άλλο παρά θετικά, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι η σεζόν θα ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο, χωρίς κανείς μέχρι στιγμής να μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της εν όψει και του τρίτου κύματος. «Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Φοβόμαστε και το τρίτο κύμα της πανδημίας. Δεν περιμένουμε ούτε θέλουμε να ανοίξουμε με αυτά τα δεδομένα. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι η οικονομική στήριξη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Επιστολή στο πρωθυπουργό

Σε πρόσφατη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό της χώρας οι επαγγελματίες εστίασης επισημαίνουν ότι το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900€ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000€, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του Κλάδου ξεπερνούν τα 3.000€ μηνιαίως, τονίζουν και προσθέτουν: «Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζουμε τις ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του.

Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε μια ζοφερή πραγματικότητα με την οποία αναμετρώνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες: Την μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50% για τους μήνες λειτουργίας του 2020, τα περιοριστικά μέτρα στο ωράριο λειτουργίας που μείωσαν τον κύκλο εργασιών και τα τοπικά lockdown με τις ζημιές που προκάλεσαν στα ευαλλοίωτα προϊόντα δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ζωή μας και τη ζωή των οικογενειών μας. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σωρευτική δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ακόμη και για επιχειρήσεις υγιείς και σταθερά κερδοφόρες.

Τα λουκέτα είναι υπαρκτή πραγματικότητα πλέον και αυξάνονται καθημερινά. Απαιτούμε άμεσα πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι βαριά ασθενείς διασωληνωμένοι στην εντατική και ο γιατρός (κυβέρνηση) ανοιγοκλείνει το οξυγόνο και το μοιραίο είναι αναπόφευκτο».