17 °C Rethymno, GR
01/04/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Στα 10 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν τα χρέη των πολιτών προς τον δήμο

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη βεβαίωση οφειλών


Στα δέκα εκατομμύρια ευρώ παραμένουν «κολλημένα» σχεδόν την τελευταία δεκαετία οι οφειλές των δημοτών προς τον δήμο Ρεθύμνου, δημιουργώντας εν μέρει πρόβλημα στα έσοδα της δημοτικής αρχής. Ωστόσο, το ποσό αυτό μεταλλάσσεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς αφενός το τμήμα εσόδων του δήμου βεβαιώνει συνεχώς νέες οφειλές και αφετέρου μερίδα υπόχρεων δημοτών σπεύδει κατά διαστήματα για να κάνει ρυθμίσεις.
Στην πλειοψηφία τους πάντως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν κυρίως σε παρελθόντα έτη, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Πρόκειται δηλαδή, για χρέη ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν σε επιχειρήσεις και εταιρίες, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε μιλώντας χθες στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης.
Σε γενικές γραμμές -όπως είπε- τα υπέρογκα αυτά χρέη των δημοτών προς τον δήμο, ακόμα και αν χαρακτηρίζονται ως ένα σχετικά διαχειρίσιμο ποσό, εντούτοις, εξακολουθούν να προκαλούν «πονοκέφαλο» στο δημοτικό σύστημα.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι κάθε χρόνο στα ταμεία του δήμου μπαίνει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τα ρυθμιζόμενα χρέη, παρόλα ταύτα όμως, δεν είναι αρκετό. «Σε ετήσια βάση «πιάνουμε» τον στόχο μας, που είναι η είσπραξη περίπου ενός ή 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα όμως είναι ότι συνεχώς δημιουργούνται νέες οικονομικές υποχρεώσεις στους πολίτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης.
Ωστόσο, αυτό το διάστημα βρίσκεται σε ισχύ η νέα ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών σε εκατό δόσεις και μάλιστα έπειτα από τη σχετική παράταση που δόθηκε (τον περασμένο Σεπτέμβριο), η νέα προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες ώστε να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τη βεβαίωση και τη ρύθμιση των χρεών τους, λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου.
Δεδομένου λοιπόν ότι μεταξύ των ευεργετημάτων της ρύθμισης είναι και η δυνατότητα απαλλαγής από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ο κ. Σπανουδάκης καλεί τους ενδιαφερόμενους να μην χάσουν την ευκαιρία αυτή και να υποβάλλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους. Άλλωστε, όπως τονίζει μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου, οι δημότες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να βεβαιωθούν οι οφειλές τους, ενώ έχουν προθεσμία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου για να ρυθμίσουν τα βεβαιωμένα χρέη τους.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών θεμάτων του δήμου παρατήρησε τα εξής: «Η εν λόγω ρύθμιση των οφειλών είναι μια ευκαιρία για όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση τελών στον δήμο -για παράδειγμα ακαθαρίστων, παρεπιδημούντων, καθαριότητας και φωτισμού, Τ.Α.Π. ή άλλων- να υποβάλουν τώρα την προβλεπόμενη δήλωση και να ευνοηθούν των ευεργετημάτων της ρύθμισης, εκπληρώνοντας έτσι με ευνοϊκούς γι’ αυτούς όρους τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον δήμο, ενόψει μάλιστα της εξαιρετικά αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.
Σε ότι αφορά μάλιστα στις δηλώσεις επιφανειών ακινήτων, οι δημότες μπορούν να ελέγξουν την ακρίβεια της δήλωσής τους, ελέγχοντας αν τα αναγραφόμενα στον λογαριασμό της ΔΕΗ τετραγωνικά μέτρα αντιστοιχούν στα πραγματικά τ.μ. του ακινήτου τους. Ωστόσο, οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου είναι εκείνοι που μπορούν να παρέχουν στους δημότες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στην ρύθμιση».
Σύμφωνα πάντως με τους αριθμούς της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, από τον περασμένο Ιούνιο που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση και κυρίως μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο που δόθηκε η σχετική παράταση μέχρι και χθες, περίπου 850 ήταν οι δημότες που έσπευσαν να νοικοκυρέψουν τα χρέη τους προς τον Δήμο. Πρόκειται δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Σπανουδάκης, για έναν περιορισμένο αριθμό πολιτών, ενώ όπως εκτίμησε μπορούν να ανταποκριθούν και άλλοι, αρκεί να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της εν λόγω ρύθμισης.

Η ρύθμιση
Στην ουσία η ρύθμιση των 100 δόσεων δίνει μεγάλη «ανάσα» στους πολίτες που δυσκολεύονται να «βάλουν σε τάξη» τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και αυτό διότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης για την εξόφληση κάθε μορφής οφειλών προς δήμους (σε έως και 100 δόσεις), με απαλλαγή τουλάχιστον 50% από τις προσαυξήσεις.
Ειδικότερα, δύνανται να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:
1. Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.
2. Από 2 έως και 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%.
3. Από 25 έως και 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%.
4. Από 49 έως και 72 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%.
5. Από 73 έως και 100 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.
Σημειώνεται τέλος ότι οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, με εξαίρεση την τελευταία που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.