23 °C Rethymno, GR
26/05/2020

ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΧΕ

Στην Διαχειριστική Αρχή κατατίθεται ο φάκελος για την ανάδειξη του σπηλαίου Γερανίου

Μετά την ομόφωνη χθεσινή έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου συμφωνήθηκε η παραχώρηση χρήσης ακινήτου στον Δήμο. Πρόκειται για έκταση που βρίσκεται στη θέση «Τσαγδάτορα»-«Μπουρμπάδα» της Τοπικής Κοινότητας Γερανίου και η οποία παραχωρείται για είκοσι χρονιά στον Δήμο Ρεθύμνου.

Με την χθεσινή διαδικασία ολοκληρώνεται ο φάκελος του έργου ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης του σπηλαίου Γερανίου, προκειμένου να κατατεθεί προς έγκριση στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για να δοθεί το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου.

Το έργο αυτό έχει σχεδιαστεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων και θα είναι το πρώτο έργο του μητροπολιτικού δήμου που θα υποβληθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η χθεσινή έγκριση αφορούσε μια έκταση 6 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στο σπήλαιο και έπρεπε να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου, προκειμένου ο φάκελος να είναι άρτιος και πλήρης και να μπορέσει να ενταχτεί το έργο στο χρηματοδοτικό εργαλείο. Η παραπάνω έκταση είναι ιδιωτική και παραχωρείται από τους ιδιοκτήτες στον Δήμο, ο οποίος κλήθηκε χθες να εγκρίνει το συμφωνητικό.

Στη διάρκεια της συζήτησης υπήρχε αρκετή ένταση, καθώς ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επεσήμανε την παράλειψη αυτή από πλευράς Δήμου, με δεδομένο ότι το έργο αυτό είχε διεκδικήσει ξανά την ένταξή του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ιnterreg. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, ήταν κάτι το οποίο δεν ήταν σε γνώση του όλο αυτό το διάστημα και για το οποίο ενημερώθηκε μόλις προ δυο μηνών.

Η απόφαση για την έγκριση του συμφωνητικού ήταν ομόφωνη, καθώς το έργο αυτό θεωρείται από όλους ύψιστης σημασίας, καθώς θα συμβάλλει τόσο στην αξιοποίηση του σπηλαίου, το οποίο θα καταστεί επισκέψιμο όσο και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη του συγκεκριμένου έργου που έχει λάβει το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εξέδρας στην είσοδο του σπηλαίου ύψους 4-5 μέτρων, από την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν στο σύνολό τους τα ευρήματα. Επίσης περιλαμβάνει φωτισμό του χώρου, αλλά και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περιβάλλοντα της εισόδου χώρου.

Η έκταση που καλύπτει το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και έχει χωριστεί σε έξι θαλάμους. Οι πέντε θάλαμοι είναι διαδοχικοί κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο έκτος θάλαμος είναι παράλληλος του πρώτου προς τα αριστερά. Σ’ αυτόν υπήρχε η φυσική είσοδος του σπηλαίου.

Το έργο με ήπιες πάντα παρεμβάσεις όταν υλοποιηθεί, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, καθώς το σπήλαιο αυτό που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της εθνικής οδού, στο ύψος του Ρεθύμνου, κρύβει σύμφωνα με τους επιστήμονες έναν πολιτιστικό θησαυρό.