26 °C Rethymno, GR
25/09/2020

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

Στην ΕΚΑΣΚ το Ρέθυμνο Cretan Kings

Κύβος ερρίφθη… Στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ θα αγωνιστεί τη νέα σεζόν το Ρέθυμνο Cretan Kings. Η επόμενη μέρα αναμένεται αρκετά δύσκολη για το σύλλογο που καλείται να πορευθεί χωρίς τον Κωστή Ζομπανάκη και όλο το βάρος να πέφτει στον Ερασιτέχνη. Το πλάνο, οι στόχοι, το όνομα και το κοινωνικό πρόγραμμα που παραμένει σε ισχύ.

Μετά την αποχώρηση του Κωστή Ζομπανάκη και εν μέσω πανδημίας, ο στόχος της συγκέντρωσης των 180.000-200.000 ευρώ που απαιτούνταν για να αγωνιστεί η ομάδα στην Β’ Εθνική κατηγορία, ήταν δύσκολος έως ακατόρθωτος. Παρόλα αυτά έγιναν προσπάθειες και διεργασίες, αλλά δεν κατέστη δυνατό να παρουσιαστεί το ποσό εγγυημένο. Συνεπώς, η επιλογή της ΕΚΑΣΚ ήταν μονόδρομος.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Γιάννης Καλαϊτζάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «…κάναμε έναν κύκλο επαφών, μιλήσαμε με τον κόσμο. Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου και την αγάπη προς την ομάδα είναι σε συγκινητικό επίπεδο. Πλην όμως, οικονομικά δεν μπορούμε να πούμε ότι καλύπτονται οι προϋποθέσεις τις οποίες θέσαμε για να προχωρήσουμε στην κίνηση να κατέβει η ομάδα σε Εθνική κατηγορία. Αυτό το κατανοούμε και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αδιαφορεί ο κόσμος για την ομάδα. Το αντίθετο, ο κόσμος είναι ιδιαίτερα πιεστικός σχετικά με το ενδιαφέρον του, πλην όμως οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι όσο γαλαντόμος θα ήθελε. Εμείς με βάση τα δεδομένα που έχουμε θέσει, την εικόνα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, όπου δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε ποτέ ομάδα διαφορετική από αυτό που ο Ζομπανάκης είχε θεσπίσει σε ό,τι αφορά στα οικονομικά, αυτό που λέμε και διαπιστώνουμε είναι ότι δεν μπορούμε να κατέβουμε σε Εθνική κατηγορία».

Από την άλλη, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει: «εάν υπάρχει κάποιος Ρεθυμνιώτης ή μία ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν στις πλάτες τους αυτό το εγχείρημα και μπορούν να στηρίξουν την ομάδα σε Εθνική κατηγορία έχοντας τα χρήματα, οι παραιτήσεις μας είναι στη διάθεση τους, ώστε να αναλάβουν την ομάδα. Χρόνος υπάρχει μέχρι την οριστικοποίηση των ειδικών προκηρύξεων του πρωταθλήματος, καθώς δεν έχουμε κάποια επίπτωση σε ό,τι αφορά στην απόσυρση μας από τη Β’ Εθνική… εννοείται ότι θα είμαστε στο πλευρό του και θα χαρούμε ιδιαίτερα να δούμε αυτό το εγχείρημα να ευοδωθεί. Απλά οι συνθήκες είναι απόλυτα συγκεκριμένες σε ό,τι αφορά εμάς. Ο αθλητικός νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος και σε ό,τι αφορά σε όλη τη λειτουργία της ερασιτεχνικής ομάδας. Ήδη η γραφειοκρατία και η τάξη που θα πρέπει να επικρατήσει σε όλες τις ομάδες είναι πολύ χρονοβόρα και επώδυνη οικονομικά. Αν κάποια στιγμή υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, η ομάδα έχει και την υποδομή και το “know how” και τα πάντα για να επιστρέψει».

Το πλάνο της επόμενη μέρας

Από… το μηδέν θα χτιστεί το νέο Ρέθυμνο Cretan Kings, το οποίο κρατάει την ονομασία του. Όσο αφορά το αγωνιστικό σκέλος, στόχος είναι η ανάδειξη των νέων παιδιών (π.χ. Γκιουλέας, Κωνσταντινίδης, Μανετάκης) και όχι η δημιουργία μίας ομάδας βετεράνων που θα έχει αυτοσκοπό την κατάκτηση του τίτλου. Φυσικά και θα αγωνιστούν ορισμένοι έμπειροι αθλητές, αλλά στο πλαίσιο του να βοηθήσουν τους Εφήβους για να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές.

Οι Ρεθεμνιώτες θα δώσουν μεγάλη έμφαση στο κομμάτι των υποδομών, έχοντας τα κατάλληλα «εργαλεία» για να κάνουν αρκετά βήματα προς τα εμπρός. Κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει η παρουσία του Δημήτρη Μητρόπουλου, καθώς όλα συνηγορούν στο ότι θα παραμείνει στο Ρέθυμνο. Έμπειρος προπονητής, με θητεία στο τεχνικό τιμ της ομάδας στην Basket League και με παραστάσεις από συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όλα δείχνουν πως θα αναλάβει προπονητής της ανδρικής ομάδας και παράλληλα θα έχει την επίβλεψη των τμημάτων υποδομής.

Στο πλευρό του ο Γιώργος Κούμουλος και οι συστάσεις είναι περιττές για την σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Πλέον έχει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία, έχοντας προσφέρει σε πάρα πολλά πόστα στην ΚΑΕ. Επίσης, κάτι περισσότερο από σημαντική είναι η παρουσία του Χρήστου Μαραυγάκη, του μέχρι πρότινος γυμναστή της ανδρικής ομάδας. Εκτός από  προπονητής ενός τμήματος, θα αναλάβει την εκγύμναση όλων των αθλητών με εξειδικευμένο πρόγραμμα που αρμόζει στις απαιτήσεις του μπάσκετ.

Αναβαθμισμένος αναμένεται ο ρόλος του Δημήτρη Τσαρουχά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια προπονεί τμήματα των υποδομών. Από κει και πέρα, το τιμ συμπληρώνουν οι Γκιουλέας, Νταλιάνης, Γαβαλάκης. Από την άλλη, παρελθόν αποτελούν οι Κώστας Μπαλάφας, Πέτρος Πολοπετράκης λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά η πόρτα της ομάδας παραμένει ανοικτή και για τους δύο.

Στο «κάδρο» το «Μελίνα Μερκούρη»

Οι διαδικασίες για την ανακαίνιση του «Μελίνα Μερκούρη» προχωρούν και παρατηρείται πρόοδος το τελευταίο διάστημα. Ο Γιάννης Καλαϊτζάκης επεσήμανε: «…Ο Σταύρος Καπετανάκης είναι σε συνεχή επαφή με τον Δήμο Ρεθύμνου. Ο Κωστής Ζομπανάκης έχει έτοιμες τις μελέτες, η υπόσχεση του Περιφερειάρχη έχει ανανεωθεί προς εμάς, ότι δηλαδή υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει το γήπεδο. Δεν είναι εύκολο, δυστυχώς, γιατί μιλάμε για την παθογένεια του ελληνικού δημοσίου και για ένα γήπεδο που είναι εκεί από το 1993 και είναι χωρίς άδεια. Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Προσπαθεί αυτήν τη στιγμή και ο Δήμος να τακτοποιήσει ό,τι χρειάζεται. Δε θέλουμε να δικαιολογήσουμε κανέναν, αλλά είναι μία παθογένεια η οποία αντιμετωπίζεται παντού. Προσπαθεί ο Δήμος να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες ώστε να είμαστε καθαροί από πλευράς νομιμότητας και χαρτιών. Ο Κωστής Ζομπανάκης παραμένει ενεργός σε αυτό το κομμάτι. Είναι στο πλευρό μας και το λέω αυτό σε απάντηση διάφορων που ακούγονται στο παρασκήνιο».

Συνεχίζει την δράση του το Assist

Το κοινωνικό πρόγραμμα Assist θα συνεχίσει την δράση του, όπως και το σχολικό τουρνουά, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλα σχολεία της ενδοχώρας. Πάντα προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες λόγω πανδημίας. Προγράμματα που στηρίχτηκαν ως επί το πλείστον στον εθελοντισμό και σε αυτή τη μορφή θα συνεχιστούν. Μάλιστα, ο Κωστής Ζομπανάκης παραμένει ενεργός και με οικονομική στήριξη σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Το «ευχαριστώ» στον Κωστή Ζομπανάκη

Τέλος, ο Γιάννης Καλαϊτζάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Κωστή Ζομπανάκη για την τεράστια συνεισφορά του στο σύλλογο: «Φυσικά, εξακολουθούμε να λέμε ευχαριστώ στον Κωστή Ζομπανάκη, ο οποίος κράτησε ζωντανό το όνειρο για 12 χρόνια. Αυτή είναι η κοινή θέση όλων μας. Δε νιώθουμε να πούμε κάτι διαφορετικό για αυτόν τον άνθρωπο. 12 χρόνια το κράτησε ολοζώντανο…  δεν έχει αφήσει ως υποχρέωση ούτε ένα ευρώ. Είναι άψογος σε όλα».