14 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΞΑΝΘΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Στη βουλή ζητήματα διαφάνειας στη διαχείριση της πανδημίας

Απαντήσεις αναζητά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός για τη διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας.

Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων (Βήμα της Κυριακής και Κυριακάτικη Δημοκρατία) που αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα κρούσματα, τη διασπορά του ιού, τον επιπολασμό της νόσου, με συνέπεια κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή και την υγεία των πολιτών ενδεχομένως να ελήφθησαν με βάση εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση.

Ο Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ρωτά τον υπουργό Υγείας τι προτίθεται να κάνει, ώστε να εξαλείψει τις σκιές περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας κατά τον χειρισμό της κρίσης, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εισηγήσεις της.

Επανέρχεται ακόμη στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εγκαλώντας την Κυβέρνηση για τη μακροχρόνια καθυστέρηση που μέχρι στιγμής καταλήγει σε άρνηση. Άρνηση επικίνδυνη για την αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στη μάχη κατά του Covid-19, καθώς και για την αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση σ’ αυτή την κρίσιμη φάση της υγειονομικής μάχης.

Αναλυτικά, στην ερώτησή του ο κ. Ξανθός τονίζει:

«Η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, οι αντοχές του ΕΣΥ και των ανθρώπων του δοκιμάζονται καθημερινά, χιλιάδες οικογένειες βιώνουν την απώλεια αλλά και την αγωνία και ανασφάλεια για τη ζωή, τη δουλειά και το εισόδημά τους. Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος προβληματική και πλέον αναγνωρίζεται ευρύτατα ότι υπήρξαν λάθη, καθυστερήσεις, ανεπαρκείς παρεμβάσεις, αδιαφανείς χειρισμοί και ιδεολογικές εμμονές στις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Στην συστηματική προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και αποφυγής του πολιτικού κόστους, η κυβέρνηση επιδιώκει να εργαλειοποιήσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τις εισηγήσεις των ειδικών για να δικαιολογήσει ή να νομιμοποιήσει δικές της διαχειριστικές ανεπάρκειες, ολιγωρίες ή πολιτικές επιλογές.

Η πλήρης διαφάνεια ωστόσο στη διαχείριση της πανδημίας, τα ανοικτά και προσβάσιμα από όλους επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ, η συστηματική ενημέρωση και αξιόπιστη πληροφόρηση του επιστημονικού κόσμου και των πολιτών, είναι κρίσιμος όρος αποτελεσματικότητας των μέτρων Δημόσιας Υγείας.

Πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ δύο εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας (Βήμα της Κυριακής και Κυριακάτικη Δημοκρατία) αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα κρούσματα, τη διασπορά του ιού, τον επιπολασμό της νόσου. Δηλαδή κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή και την υγεία των πολιτών ενδεχομένως ελήφθησαν με βάση εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση. Οι απαντήσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας κάνουν λόγο για fake news, ωστόσο οι αμφιβολίες και οι υποψίες της κοινής γνώμης για συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων δεν απαντώνται πειστικά.

Επειδή η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στη μάχη κατά του Covid-19, με τεκμηριωμένες αποφάσεις στην βάση έγκαιρων και έγκυρων πληροφοριών είναι κομβικής σημασίας για την αναχαίτιση της πανδημίας και την προστασία της Δημόσιας Υγείας,

Επειδή είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την εκτίμηση κινδύνου και τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή, την καθημερινότητα και την επιβίωσή τους,

Επειδή η πολιτική και κοινωνική συναίνεση στην βάση της αδιαμφισβήτητης επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι βασικές προϋποθέσεις σ’ αυτή την κρίσιμη φάση της υγειονομικής μάχης,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

Τι προτίθεται να κάνει ώστε να εξαλείψει τις σκιές περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας κατά τον χειρισμό της κρίσης, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εισηγήσεις της. Θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής όπως έχει ζητήσει εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;».