30 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟI ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου πέντε εταιρείες για το έργο των φοιτητικών κατοικιών

Οι πέντε μεγαλύτερες εργολήπτριες εταιρείες της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστήμιου Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ, που αφορά στην κατασκευή τριών χιλιάδων φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου στου Γάλλου. Το έργο βρίσκεται ήδη στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και μέχρι την Παρασκευή οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να έχουν καταθέσει τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το έργο που αφορά τόσο τα τεχνικά του χαρακτηριστικά όσο και τα οικονομικά αλλά και τις συμβατικές υποχρεώσεις. Ακολούθως η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το Πανεπιστήμιο θα κληθεί να εξετάσει τους ογκώδεις φακέλους και να καλέσει στη συνέχεια τις εταιρείες σε δεύτερο κύκλο διαβούλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο προβλέπει, με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την κατασκευή 3.000 φοιτητικών κατοικιών, καθώς και την αποπεράτωση του Μεγάλου Αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 2.000 φοιτητικών κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 φοιτητικών κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης οικονομικών και υποδομών Κωνσταντίνος Σπανουδάκη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του ανταγωνιστικού διαλόγου: «Μέχρι την Παρασκευή περιμένουμε τα γραπτά υπομνήματα των ενδιαφερόμενων εταιρειών επί των οποίων η αναθέτουσα αρχή -το Πανεπιστήμιο- σε συνεργασία με τους συμβούλους θα αξιολογήσει τις παρατηρήσεις αυτές και είναι πολύ πιθανόν να προσκαλέσει τις εταιρείες σε δεύτερο κύκλο διάλογου, όπως επίσης θα θεωρούσαμε καλό κάθε μια από αυτές να επισκεφτεί τον τόπο όπου θα γίνουν επενδύσεις.

Οι παρατηρήσεις τους είναι πολλές και αφορούν στα τεχνικά θέματα, χρηματοοικονομικά, συμβατικά και θα εξεταστούν διαδοχικά».

Σημειώνεται ότι οι πέντε εταιρείες που συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο είναι η ΤΕΡΝΑ, ο ΑΚΤΩΡ, η ΑΒΑΞ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ.

Ακολουθεί σε επόμενο στάδιο η σύνταξη των τευχών διακήρυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ, αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, σε ακάλυπτη έκταση της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή «Γάλλου», με σκοπό τη φιλοξενία περίπου δύο χιλιάδων φοιτητών. Το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.

Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑμεΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 χρόνια (3 χρόνια έργα κατασκευής και 27 χρόνια λειτουργία). Στην περίοδο αυτή ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση, την καθαριότητα, τη φύλαξη και την ασφάλιση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Κατατίθεται αίτηση για οικοδομική άδεια του νέου Διοικητηρίου

Εν τω μεταξύ προχώρα ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου Κρήτης για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου προκειμένου να στεγαστεί το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έχει ολοκληρωθεί από την τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης και σήμερα θα παραληφθούν τα συμβόλαια για τις θέσεις στάθμευσης, ώστε τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί αίτηση για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Το κόστος του έργου προεκτιμείται στα τα 12 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., χωρισμένο σε πέντε επιπλέον κτίρια, το οποίο θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, θα έχει χώρο υποδομής αμφιθέατρο για να διοργανώνονται τελετές και χώρο στάθμευσης. Το κτίριο αυτό θα κατασκευαστεί πλησίον της εισόδου της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου.