23 °C Rethymno, GR
26/05/2020

ΝΟΕΡΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΙ

Στη γη της Αργυρούπολης αναπαύεται ο Στέλιος Κιαγιαδάκης

Στην γενέτειρά του την Αργυρούπολη, αναπαύεται πλέον ο Στέλιος Κιαγιαδάκης. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη το Σάββατο στον Ιερό ναό Τεσσάρων Μαρτύρων κεκλεισμένων των θυρών, σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξ αιτίας του κορωνοϊού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγενίου.

Σύσσωμο όμως το Ρέθυμνο και όπου γης Κρητικοί, βρισκόταν νοερά εκεί, βουβοί όλοι από την θλίψη, αποχαιρετώντας τον άνθρωπο που ταξίδεψε την Κρήτη και την παράδοσή της στα πέρατα της οικουμένης.

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στον επικήδειό του εξέφρασε τις ευχαριστίες ολόκληρης της Κρήτης για την προσφορά του Στέλιου Κιαγιαδάκη τόσο από τη θέση του προέδρου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης όσο και από την θέση του προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνης. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν δεν ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, ο ιερός ναός των Τεσσάρων Μαρτύρων δεν θα ήταν αρκετός για να χωρέσει τους πολίτες που θα ήθελαν να τον αποχαιρετήσουν.

Το φέρετρο του προέδρου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, σκεπασμένο με την γαλανόλευκη σημαία, κατά την έξοδό του από τον ιερό Ναό χειροκροτήθηκε από πολίτες που ήταν σε απόσταση τηρώντας τα μέτρα γύρω από την πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων και μεταφέρθηκε στην γενέτειρά του την Αργυρούπολη. Μέλη του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης περίμεναν τον άρχοντά τους και τον ξεπροβόδισαν με ένα τελευταίο λεβέντικο χορό και στη συνέχεια πήραν στους ώμους τους το φέρετρο για να το εναποθέσουν στην τελευταία του κατοικία, στο χώμα της γης που τον γέννησε.

Δεκάδες ήταν τα στέφανα που έστειλαν απ’ όλη την Ελλάδα, φορείς, σύλλογοι, άνθρωποι που τον γνώριζαν, τον τιμούσαν και τον εκτιμούσαν. Δεκάδες και τα συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Στέλιου Κιαγιαδάκη, ο οποίος υπηρέτησε την παράδοση και τις αξίες της Κρήτης όσο ελάχιστοι.

Ο Στέλιος Κιαγιαδάκης έφυγε από την ζωή το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν των Αθηνών, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Έδινε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια τη μάχη του, αλλά δυστυχώς νικήθηκε.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Σε συνέχεια των συλλυπητηρίων μηνυμάτων που δημοσίευσαν τα «Ρ.Ν.» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, δημοσιεύουμε και άλλα που έφτασαν στην εφημερίδα.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Ένας ξεχωριστός Ρεθεμνιώτης «έφυγε» από κοντά μας. Θα παραμείνει όμως ζωντανή στη μνήμη όλων μας η αγάπη, η ευαισθησία, η αφοσίωση και η αναγνωρισμένη συμβολή του Στέλιου Κιαγιαδάκη στη διατήρηση και προβολή της κρητικής παράδοσης.

Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους και στους συνεργάτες του στον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, με συλλυπητήρια επιστολή του στην οικογένεια του εκλιπόντος κατέθεσε τη βαθιά του λύπη για τον πρόωρο και αδόκητο χαμό του αγαπητού συμπολίτη και προσωπικού του φίλου.

Υπογραμμίζοντας ότι η απώλεια του εκλεκτού συμπολίτη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία μας, ο δήμαρχος εξήρε τις αρετές και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Στέλιου Κιαγιαδάκη, το οποίο αποτυπώθηκε σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής κι επαγγελματικής του ζωής.

Εξίσου αναγνωρίσιμη από τον δήμαρχο, είναι και η πλούσια ανθρωπιστική, κοινωνική και πολιτισμική δράση του εκλιπόντος, την οποία κατέθετε πάντοτε με θετική διάθεση, δοτικότητα και έμπνευση σε κάθε συνεργασία του με τον Δήμο Ρεθύμνης.

Ο κ. Μαρινάκης διαβεβαίωσε τους οικείους του Στέλιου Κιαγιαδάκη ότι στη σκέψη όλων θα παραμείνει πάντοτε ως ο ευγενής, δυναμικός και δραστήριος συμπολίτης και φίλος που με τη γνωστή αισιοδοξία, το πάθος, τη ζωντάνια και την εκλεπτυσμένη εξωστρέφειά του συνέδραμε με κάθε δυνατό τρόπο τον πολιτισμό, την παράδοση και την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, αξιοποιώντας τις ιδιότητές του ως γνήσιος Ρεθεμνιώτης ως πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνης και ως πρόεδρος ενός από τους πιο πρωτοπόρους και δραστήριους Συλλόγους του Ομίλου Βρακοφόρων.

Εκφράζοντας τη λύπη του για την αδυναμία, λόγω των ειδικών υφιστάμενων συνθηκών, να παρασταθεί τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι Ρεθεμνιώτες, στην εξόδιο τελετή του εκλιπόντος, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί σύντομα η ευκαιρία να αποδώσει όλη η ρεθεμνιώτικη κοινωνία την οφειλόμενη τιμή στον συμπολίτη Στέλιο Κιαγιαδάκη.

Η αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, Θεοπίστη Μπιρλιράκη, σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Θα ήθελα, διερμηνεύοντας τα αισθήματα και των συναδέλφων και συνεργατών μου στο Τμήμα Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης, να σας εκφράσω την ειλικρινή και βαθιά μας λύπη για την απώλεια του αγαπητού συμπολίτη και φίλου Στέλιου Κιαγιαδάκη.

Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τα χαρίσματά του, τη θετική του σκέψη, την προθυμία και την αισιόδοξη κοινωνικότητά του σε κάθε εκδήλωση που διοργανώσαμε με επίκεντρο την ανάδειξη της τοπικής μας παράδοσης και την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ρεθύμνου.

Ήταν πάντοτε παρών στις πολιτιστικές διαδρομές του Ρεθύμνου και του νησιού μας και τις τιμούσε με αξιοπρέπεια, θαυμαστή εξωστρέφεια και λεβεντιά, κοινωνώντας, ως ικανός και άξιος πρεσβευτής, την κρητική παράδοση σε κάθε γωνιά της γης που επισκέπτονταν.

Θα τον θυμόμαστε πάντα όπως ο ίδιος θα ήθελε. Και θα αποδίδουμε στη μνήμη του με κάθε ευκαιρία την τιμή που του αξίζει.

Ευχόμαστε ο χρόνος να απαλύνει τον πόνο σας και η θύμησή του να φωτίζει τη ζωή σας με δύναμη, αγάπη, πίστη και ασίγαστη ενέργεια».

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ρεθύμνου σε συλλυπητήριο μήνυμα αναφέρει: «Ο Στέλιος Κιαγιαδάκης υπηρέτησε με πάθος τον λαϊκό μας πολιτισμό και την κρητική παράδοση. Στις κοινωνικές του σχέσεις διέκρινε κανείς έναν ευγενικό και ανοιχτόκαρδο άνθρωπο. Για τον πρόωρο χαμό του εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Η πρόεδρος και το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης, σε συλλυπητήρια επιστολή τους αναφέρουν:

«Το Δ.Σ. και τα Μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης αισθάνθηκαν μεγάλη θλίψη στην είδηση της εκδημίας του ακάματου αγωνιστή της Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού, άξιου συμπολίτη μας, Στέλιου Κιαγιαδάκη, προέδρου, επί σειρά ετών, του Παραδοσιακού Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών κ.α.

Μεγάλη είναι και η αίσθηση «απώλειας» ενός δραστήριου, εμπνευσμένου, πιστού στα Ελληνικά Ιδανικά, τέκνου του Ρεθύμνου μα και της Κρήτης μας, ο οποίος με τον Όμιλό του την εκπροσωπούσε επάξια σ’ όλα τα μέρη της Γης όπου υπάρχουν Κρητικοί.

Το παράδειγμα της ένθερμης αγάπης και αφοσίωσης στο έργο του, με μεράκι και επιμονή, είναι πολύτιμο παράδειγμα προς μίμηση, προ πάντων, μάλιστα, σε τούτους τους χαλεπότατους καιρούς που τόσοι κίνδυνοι καραδοκούν για να δράσουν ενάντια στον Ιερό μας Τόπο.

Το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας συμμετέχοντας στο πένθος της οικογένειάς του και αντί στεφάνου, θα προσφέρει ένα ποσόν στην «Χριστιανική Γωνιά» για τα συσσίτια της εκκλησίας, στην μνήμη του.

«Καλό κι ευλογημένο το τελευταίο σου ταξίδι, Στέλιο!».

Ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Αντώνης Τσουρδαλάκης, αποχαιρετά τον Στέλιο Κιαγιαδάκη με την παρακάτω επιστολή:

«Την Παρασκευή 3 Απριλίου απεβίωσε ο αείμνηστος Στέλιος Κιαγιαδάκης. Ο Στέλιος υπήρξε μία άξια και δυναμική προσωπικότητα στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος υπηρέτησε με τον πιο θερμό τρόπο την Κρητική παράδοση ως πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης για δεκάδες χρόνια, ανεβάζοντας τον πήχη πάρα πολύ ψηλά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και όχι μόνο.

Ο Στέλιος τίμησε την Ομογένεια στο έπακρο στέλνοντας τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης στα πέρατα της γης, όπου υπάρχει κρητικό στοιχείο, ως δορυφόρους του κρητικού πολιτισμού. Ένα από αυτά τα ταξίδια ήταν και της Αυστραλίας τον Νοέμβριο του 2010 προσκαλεσμένοι της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης για να συνεορτάσουν το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου (Φεστιβάλ Αρκάδια).

Μαζί με τον Στέλιο πιστέψαμε σε αυτό το ταξίδι και για αυτό στέφτηκε με επιτυχία, αφού ήταν η πρώτη φορά που τριανταμελές συγκρότημα επισκέφτηκε την Αυστραλία πλαισιωμένο από χορευτική ομάδα, ριζίτικη παρέα, Κρήτες καλλιτέχνες και το τηλεοπτικό συνεργείο του Creta Channel. Για δέκα μέρες είχε σειστεί ολόκληρη η Μελβούρνη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αδερφικές σχέσεις μεταξύ των σωματείων, παντοτινές φιλίες, ακόμα και κουμπαριές.

Συνέχιση ως ανταπόδοσης της φιλοξενίας στην Μελβούρνη είχε ως αποτέλεσμα η πρόσκληση του Στέλιου και κατ’ επέκταση του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, του χορευτικού συγκροτήματος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης στα πολιτιστικά «Τζανιδάκεια» το 2013 και στα πολιτιστικά «Βαρδινογιάννεια» το 2019.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ στην γιορτή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης για τον εορτασμό της τεσσαρακοστής τους επετείου στο Θέατρο «Ερωφίλη» στην Φορτέτζα του Ρεθύμνου, όπου μεταξύ άλλων είχα την χαρά και την τιμή να είμαι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα ως πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Εκ μέρους όλου του Κρητικού στοιχείου της Ωκεανίας εκφράζουμε τα θερμότερά μας συλλυπητήρια στην σύζυγο, στα παιδιά, στα εγγόνια και στους λοιπούς συγγενείς.

Φίλε Στέλιο, Εύχομαι το χώμα που σε σκεπάζει να είναι ελαφρύ και ο Παντοδύναμος να αναπαύσει την ψυχή σου. Θα σε θυμόμαστε για πάντα! Αιωνία σου η Μνήμη!».

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης, σε συλλυπητήριο μήνυμά του αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα με οδύνη τον αδόκητο χαμό του Έφεδρου ταξίαρχου και προέδρου του ΣΕΑΝ Ρεθύμνου Στέλιου Χ. Κιαγιαδάκη.

Ο εκλιπών με τίμησε με την ανιδιοτελή του εκτίμηση, φιλία και αγάπη.

Έφυγε ένας γνήσιος και λεβέντης Κρητικός, που υπήρξε πρότυπο οικογενειάρχη, αγωνιστή και άνθρωπου της προσφοράς. Λάτρευε, όσο ελάχιστοι τον Ελληνικό Στρατό και πρόβαλε την Πατρίδα, ως πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης στα πέρατα της οικουμένης.

Φίλε λυπάμαι που δεν θα είμαι στην εξόδιο ακολουθία.

Σου εύχομαι Καλό Παράδεισο!! Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Αιώνια η μνήμη του».

Το Τοπικό Συμβούλιο της ΕΑΑΣ/Παράρτημα Ρεθύμνου, σε συλλυπητήρια ανακοίνωση γράφει:

«Ο Πρόεδρος, τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και οι Απόστρατοι Αξιωματικοί του Παραρτήματος Ρεθύμνου της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια του προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Ρεθύμνου και πρόεδρου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, έφεδρου ταξίαρχου Στυλιανού Κιαγιαδάκη.

Ως συνάδελφοι Ρεθεμνιώτες αποχαιρετούμε τον έφεδρο ταξίαρχο Στέλιο Κιαγιαδάκη και ευχόμαστε όπως ο Μεγαλοδύναμος Πατέρας όλων μας αναπαύσει την ψυχή του.

Στην οικογένεια του εκλιπόντος ευχόμαστε καλή δύναμη και από Θεού παρηγοριά».