14 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη διάθεση των πολιτών ένας απινιδωτής στον ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων

Ένας νέος απινιδωτής βρίσκεται από στη διάθεση των πολιτών του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και συγκεκριμένα της Ενορίας των Τεσσάρων Μαρτύρων, οι εφημέριοι της οποίας προχώρησαν στην αγορά του συγκεκριμένου μηχανήματος, που μπορεί να χαρίσει ζωή σε ανθρώπους που τυχόν παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα. Με το σκεπτικό ότι ο ιερός ναός βρίσκεται στο κέντρο του Ρεθύμνου αποτελώντας σημείο συνάντησης αλλά και πέρασμα για εκατοντάδες ντόπιους και επισκέπτες, η επιλογή της τοποθέτησής του έξω από την εκκλησία θεωρήθηκε ως η καλύτερη λύση, ώστε το μηχάνημα αυτό να μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίπτωση που κάποιος συμπολίτης το χρειαστεί.

Η τοποθέτησή του απινιδωτή στον προναό του Ιερού Ναού των Τεσσάρων Μαρτύρων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, παρουσία του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου, των εφημέριων του Ναού, πατέρα Σωκράτη Ξενικάκη και Νικόλαου Νικηφόρου, του εκπαιδευτή διασώστη του ΕΚΑΒ Μανώλη Λέκκα, του προέδρου του περιφερειακού τμήματος Ρεθύμνου του Ερυθρού Σταυρού, εκπαιδευτή, διασώστη και γιατρού Μανώλη Ραπτάκη, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού.

Μάλιστα η Μητρόπολη σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τους εθελοντές Σαμαρείτες δεσμεύτηκε μετά το πέρας της πανδημίας να διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του απινιδωτή για να είναι σε θέση να τον αξιοποιήσουν εφόσον παραστεί ανάγκη.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ανέφερε: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που η ενορία Τεσσάρων Μαρτύρων θέλησε αυτά τα Χριστούγεννα να προσφέρει το δικό της δώρο στο νεογέννητο Χριστό. Στα πρόσωπα των αδελφών που χρειάζονται τη συμπαράσταση της Εκκλησίας σε κάποιες δεδομένες στιγμές. Θεωρούμε μια από αυτές τις στιγμές που μπορεί να χρειαστεί αυτή η συμπαράτασσα και μάλιστα σε αυτό το κομβικό και κεντρικό σημείο της πόλης μας σε ένα καρδιακό πρόβλημα, μια καρδιακή ανακοπή. Για αυτό σκέφτηκαν οι εφημέριοι του ναού αυτού, ο πατήρ Σωκράτης και ο πατήρ Νικόλαος ότι έπρεπε εδώ στον εξωνάρθηκα του ναού των Τεσσάρων Μαρτύρων να τοποθετηθεί ένας απινιδωτής για να μπορεί εύκολα να είναι προσβάσιμος σε κάποιους ανθρώπους που θα μπορούν βέβαια, αφού μάθουν τη χρήση του μετά την πανδημία, και αυτό το αναλαμβάνουμε επίσης να το κάνουμε εμείς εδώ στην ενορία των Τεσσάρων Μαρτύρων, να μπορούν το λειτουργήσουν. Εμείς βέβαια ευχόμαστε να είναι αχρείαστο. Ποτέ να μην χρειαστεί να ανοίξει αυτό το κουτί που το τοποθετήσαμε εδώ. Όμως επειδή είναι ένα κεντρικό σημείο, που σταθμεύουν τα ταξί και άλλα Ι.Χ., επειδή είναι δίπλα η λαϊκή, επειδή είναι ένας τόπος που καθημερινά περνούν εκατοντάδες άνθρωποι και για να προσκυνήσουν στον ναό και για να κάνουν τις δουλειές τους και για να επισκεφτούν την παλιά μας πόλη, σκεφτήκαμε ότι αυτό θα πρέπει να το κάνουμε ως προσφορά στον τόπο μας και στον λαό μας. Γι’ αυτό παρακαλώ πολύ να έχουμε την ευχή σας να μην δουλέψει ποτέ. Εμείς το τοποθετήσαμε αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί. Αυτή είναι η ευχή όλων μας. Ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και να είμαστε του χρόνου σε καλύτερη κατάσταση για να τα γιορτάσουμε όπως όλοι επιθυμούμε».

Ο πατήρ Σωκράτης Ξενικάκης, εφημέριος της ενορίας, ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λέκκα που είχε την ευγενική καλοσύνη να έρθει και να μας δώσει τις πρώτες πληροφορίες για τον απινιδωτή, τον κ. Ραπτάκη επίσης που από την πρώτη στιγμή που του είπαμε ότι θα κάνουμε αυτή την κίνηση την αγκάλιασε μαζί με τα παιδιά του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το ΕΚΑΒ, ώστε όλοι όταν παραστεί ανάγκη να μπορέσουν να το λειτουργήσουν».

Ο Μανόλης Ραπτάκης, πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπαιδευτής διασώστης σε δηλώσεις του επανάλαβε την αναγκαιότητα στο σύνολο των πολιτών να εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες: «Καλωσορίζουμε από την πλευρά μας την τοποθέτηση αυτού του απλού αλλά ταυτόχρονα σωτήριου μηχανήματος σε αυτό το χώρο στο κέντρο του Ρεθύμνου, σε ένα σημείο με μεγάλη επισκεψιμότητα. Πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι αυτό το μηχάνημα αποτελεί συμπλήρωμα της γνώσης των πρώτων βοηθειών. Από μόνο του είναι άχρηστο. Θα εξυπηρετήσει μόνο τους πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες. Για αυτό και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε ότι πρέπει οι πολίτες να εκπαιδευτούν. Αυτό το μηχάνημα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ανθρώπου που έχει υποστεί κάποιο επεισόδιο, που δεν λειτουργεί η καρδιά του, να ξαναλειτουργήσει αν εφαρμοστεί. Άρα πρέπει να μάθουμε πρώτες βοήθειες και το ΕΚΑΒ και ο Ερυθρός Σταυρός μπορεί να εκπαιδεύσει τους πολίτες σε μαζικό επίπεδο, έτσι ώστε αν παραστεί ανάγκη να μπορέσει να σώσει ανθρώπινες ζωές» είπε.

sdr
sdr