16 °C Rethymno, GR
22/10/2020

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ

Στη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάπλαση της Μελισσινού

Στη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι η αρμόδια αρχή, θα σταλούν τα τεύχη δημοπράτησης για το μεγάλο έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως και ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί, ώστε το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει τον χειμώνα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»,  που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο μέσω ΕΣΠΑ. Στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο, που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ. H δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.

Το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος έχει ως στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δικτύου κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο αυτό έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Άγγελου Μαλά, θα δημοπρατηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Οκτώβριο, ώστε οι εργασίες του να εξελιχθούν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και να μην υπάρχει όχληση στους επισκέπτες.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,7 εκ. ευρώ.

Εκτός από την ανάπλαση της Μελισσινού στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι παρακάτω δράσεις-έργα για τον δήμο:

Αλλαγή οδοστρώματος οδών Τσουδερών και Τομπάζη για την ανάδειξη της ομοιομορφίας της περιοχής και την ώθηση για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

– Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην μαρίνα.

Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών. Τα μνημεία και οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται είναι το Κωδωνοστάσιο Μητρόπολης, το Τζαμί Βαλιδέ Σουλτάνας και Τζαμί Νερατζέ.

Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων –σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.

Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού – «έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης και ΑΚΕ.

Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών – στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας – μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.

Δράσεις Εμπορικού Συλλόγου:

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη. Ήδη, αυτή την περίοδο ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου βρίσκεται στη διαδικασία των προσλήψεων του απαραίτητου προσωπικού -δυο άτομα- τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το έργο.

Ωστόσο, απαιτείται να γίνει μια επικαιροποίηση της καταγραφής των εμπορικών καταστημάτων, που θα συμμετέχουν στη δράση με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα αρκετά εμπορικά καταστήματα να έχουν κλείσει, να έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη ή και χρήση. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος πρέπει σωρευτικά να εξασφαλίζεται η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι η πρόταση είχε κατατεθεί ενάμιση χρόνο και κάποιες επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και έχουν αντικατασταθεί ή υπάρχει ενδιαφέρον από νέες πρέπει να γίνει αυτή η επικαιροποίηση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πολιουδάκης. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα Υποέργα του Εμπορικού Συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.