7 °C Rethymno, GR
18/01/2021

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

«Στη σκιά της λησμονιάς»

Από τις Εκδόσεις «Μάτι» κυκλοφόρησε το βιβλίο «Στη σκιά της λησμονιάς» του Γιάννη Ευσταθιάδη, ένα ιστορικό μυθιστόρημα αφιερωμένο στον Πόντο και στην ιστορία του.

Περίληψη

Στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του Οχυρού και της Εξοχής Νευροκοπίου του Νομού Δράμας εκτυλίσσεται στα χρόνια του εμφυλίου ένα οικογενειακό δράμα. Ο Αρίστος της οικογένειας Βλαδίμηρου Τελίδη, θέλοντας να αποφύγει τη στράτευσή του στις εθνικιστικές ομάδες κρούσης του Ουζούν-Καρτάλ, φεύγει κρυφά, ύστερα από απειλές και χρήση βίας, με προορισμό τη Δραπετσώνα.

Στο δρόμο συλλαμβάνεται από αντάρτες του βουνού, αιχμαλωτίζεται και παρά τη θέλησή του στρατολογείται στις δυνάμεις τους. Το γεγονός βαρύνει περισσότερο τη θέση του πατέρα του Βλαδίμηρου, που έτσι κι αλλιώς είχε στιγματιστεί ως κομμουνιστής.

Μια ατυχής συγκυρία δίνει στους διώκτες του αφορμή να του προσάψουν πρόσθετες κατηγορίες, κατηγορίες βαρύτατες, που τελικά τον οδηγούν ακόμη και στο στρατοδικείο. Τι απέγινε ο Αρίστος; Ποια η συνέχεια με το Βλαδίμηρο; Όλες οι δράσεις εκτυλίσσονται στο πλαίσιο της αγροτικής ζωής της περιοχής, με ήρωες ανθρώπους της υπαίθρου, του μόχθου, των στερήσεων, αλλά και της αξιοπρέπειας.

Στη δίνη των ιστορικών εξελίξεων το μυθιστόρημα ρίχνει φως στις πλούσιες εικόνες, στις καθημερινές δραστηριότητες, στις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής, με αναφορές σε πλήθος λαογραφικών στοιχείων από την ποντιακή ζωή, με ιστορικά ντοκουμέντα, γλωσσική πολυμορφία και επιδίωξη να μη λησμονηθούν οι διαχρονικές αξίες που φέρει η ποντιακή καταγωγή.

Ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης γεννήθηκε το 1942 στη Σφενδάμη Πιερίας, όντας οι γονείς του εσωτερικοί πρόσφυγες από την ακριτική Εξοχή του Νομού Δράμας. Το 1964 αποφοίτησε από τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης. Ως δάσκαλος υπηρέτησε επί δωδεκαετία και πλέον σε δημοτικά σχολεία της περιοχής Νευροκοπίου καθώς και σε διοικητικές θέσεις της ίδιας περιφέρειας. Από τα ιδρυτικά μέλη της Πολιτιστικής Εστίας Νευροκοπίου (1975) εργάστηκε για την πολιτισμική αναβάθμιση του τόπου. Σε αναγνώριση του όλου αυτού εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Κ. Κριεζή (1982). Από το 1970 έως το 1973 υπηρέτησε με απόσπαση στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Wendlingen του ομόσπονδου κρατιδίου Βάδης – Βυρτεμβέργης της πρώην Δυτικής Γερμανίας, πραγματοποιώντας, παράλληλα, εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας (1971-1972) και αργότερα μετεκπαίδευση στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Tubingen (1972-1973).

Στη διετία 1976-1978 μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών.

Το 1985 επιλέγεται Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην 3η Περιφέρεια του Νομού Πιερίας με έδρα την Κατερίνη, όπου έκτοτε διαμένει μόνιμα.

Αποσπασθείς το 1994 ως δάσκαλος και πάλι στην ενωμένη πλέον Γερμανία,υπηρέτησε στα τμήματα μητρικής γλώσσας του Ενιαίου Γερμανικού Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Gesamtschule 1994-95) Krefeld της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και, ενταγμένος έκτοτε στο γερμανικό δημόσιο, στα ίδια τμήματα των σχολείων Wilhelm-Hauptschule και Gemeinscaftsgrundschule Josefscule (1995-2003) της πόλης Lippstadt του ίδιου ομόσπονδου κρατιδίου.

Διετέλεσε Γραμματέας του Ποντιακού Συλλόγου Krefeld (1994-95), μέλος του Ποντιακού Συλλόγου «Αργοναύτες» Bielefeld Γερμανίας και, ταυτόχρονα, μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακιωτών της ίδιας πόλης (1998-2001).

Δημοσίευσε σειρά άρθρων ψυχοπαιδαγωγικού περιεχομένου, μεταφράσεις και έρευνες σε έγκριτα παιδαγωγικά περιοδικά του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Είναι παντρεμένος με τη νηπιαγωγό Μαίρη Βράνη και έχει δυο κόρες, τη Δέσποινα και την Κατερίνα.

Ως συνταξιούχος, σήμερα, είναι μέλος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, του Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά Κατερίνης και ασχολείται ερασιτεχνικά με την αμπελουργία, την ελαιοκαλλιέργεια και τη ζωγραφική.

Το μυθιστόρημα «Στη σκιά της λησμονιάς» είναι το πρώτο του που κυκλοφορεί.

Πληροφορίες βιβλίου:

ISBN: 978-618-5021-86-3

Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία

Λιανική Τιμή Πώλησης: 15.90 €

Αριθμός Σελίδων: 640