17 °C Rethymno, GR
22/04/2021

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ

Στις επάλξεις Super League 2 και Volley League ανδρών

Το πράσινο φως για τη διεξαγωγή προπονήσεων σε Super League 2 και Volley League ανδρών άναψε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τα πρώτα ευχάριστα νέα μετά από καιρό είναι γεγονός στον αθλητισμό που σταδιακά θα επανεκκινήσει με ακόμα πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε σχέση με λίγους μήνες πριν. Οι πρώτες αντιδράσεις, οι «φωνές» και αυτοί που παίρνουν σειρά για επιστροφή στη δράση.

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της Επικράτειας, προβλέπεται η επιστροφή των ομάδων στις προπονήσεις. Συγκεκριμένα, από την Κυριακή (13/12) σήκωσαν ρολά οι αθλητές εγκαταστάσεις για προπονήσεις ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Super League 2 και στη Volley League των ανδρών.

Απόφαση που «κλείδωσε» έπειτα από την θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες στο σχετικό αίτημα που υπήρξε.

Όπως σας είχαν ενημερώσει τα «Ρ.Ν.», πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν να ανάψει το πράσινο φως μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Έτσι και έγινε. Ο Γιώργος Μαυρωτάς είχε τονίσει πως η επανεκκίνηση του αθλητισμού θα γίνει σταδιακά και από κοινού με το Υφυπουργείο Αθλητισμού τρέχουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις προκειμένου να ακολουθήσουν και άλλα ομαδικά αθλήματα των ανωτάτων κατηγοριών, τα οποία θα περιλαμβάνουν στο πρωτόκολλό τους υποχρεωτικό εβδομαδιαίο τεστ για COVID-19.

Συγκεκριμένες οδηγίες καλούνται να τηρήσουν οι ομάδες

Υποχρεωτικά τεστ COVID-19 πριν από την έναρξη των προπονήσεων και ενημέρωση από τη διοργανώτρια αρχή στη Γ.Γ.Α. μια φορά την εβδομάδα για τον αριθμό των κρουσμάτων και των τεστ κορονοϊού συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις οδηγίες προς τις ομάδες της Super League 2 και Volley League.

Αναλυτικά οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:

«Κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ υπ.αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80189 της 12.12.2020 (Β’ 5486) παρ. 20 για τον αθλητισμό και σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των 12 ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague 2) και των 8 ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης (Volleyleague) ανδρών, εφαρμόζονται τα κάτωθι:

  1. Κάθε ομάδα ορίζει έναν υπεύθυνο εκπρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λοίμωξη COVID 19 σε υγειονομικό και διοικητικό επίπεδο (σημείο επαφής COVID 19) και γνωστοποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο, email) στη διοργανώτρια αρχή, με κοινοποίηση προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), στο email sgoffice@gga.gov.gr.
  2. Οι αθλητές, προπονητές και το λοιπό προσωπικό των ομάδων που συμμετέχει στην προπονητική δραστηριότητα των ομάδων, υποχρεούνται από την πρώτη εβδομάδα των προπονήσεων να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο για COVID 19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια. Το πρώτο τεστ για COVID19 γίνεται πριν την έναρξη των προπονήσεων.
  3. Μετά και τη διενέργεια του εβδομαδιαίου προληπτικού ελέγχου, η ομάδα γνωστοποιεί στη διοργανώτρια αρχή τα αποτελέσματα του ελέγχου, επισυνάπτοντας και τη σχετική βεβαίωση του εργαστηρίου.
  4. Μια φορά την εβδομάδα, η διοργανώτρια αρχή αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση covid19@gga.gov.gr, λίστα με τον συνολικό αριθμό των εβδομαδιαίων προληπτικών ελέγχων καθώς και τον αριθμό των τυχόν θετικών δειγμάτων, ανά ομάδα, όπως προκύπτουν από τις σχετικές βεβαιώσεις ελέγχου των ομάδων.
  5. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης εφαρμόζονται αυστηρά και απαρέγκλιτα τα αντίστοιχα πρωτόκολλα και οι οδηγίες ασφαλούς άθλησης οι οποίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ και στο πεδίο ενημέρωσης «Αθλητισμός και COVID 19», στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Οι ως άνω οδηγίες καθώς και τα προπονητικά πρωτόκολλα δύναται να τροποποιούνται με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας».

Την άμεση επανέναρξη των προπονήσεων ζητούν 1850 αθλητές του μπάσκετ – Η τοποθέτηση της ΕΟΚ

Την άμεση επανέναρξη των προπονήσεων ζητούν 1850 αθλητές μπάσκετ, οι οποίοι έστειλαν μία μακροσκελή επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά.

Αθλητές και αθλήτριες των πρωταθλημάτων Α2, Β’, Γ’ Ανδρών, και Α2 Γυναικών του μπάσκετ, καλούν την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι προπονήσεις και να επιστρέψουν και πάλι στα παρκέ.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, στην οποία τονίζει πως η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει την επιχείρηση μετάθεσης των πρωταθλημάτων, ξεκαθαρίζοντας πως είναι έτοιμη για άμεση επανέναρξη των δραστηριοτήτων.