20 °C Rethymno, GR
23/04/2021

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕ ΟΛΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

Σύσκεψη για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιηθεί στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Την τελευταία εβδομάδα του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου σε 100 εργαζόμενους σε μονάδες υγείας της Αττικής.
Άλλωστε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου για να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι θα δώσει την έγκρισή της για την διάθεση του εμβολίου εντός των επομένων δύο ημερών, έπειτα από μελέτη της γνωμοδότησης του EMA και την διαβούλευση με τα 27 κράτη μέλη. Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ’ αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.
Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι το πρώτο που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές δυτικών χωρών. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει συμφωνίες για επτά εμβόλια κατά της Covid-19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει στις 6 Γενάρη για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έτσι μπορεί να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο μεταξύ σε ευρεία σύσκεψη θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10 το πρωί για το σχέδιο των εμβολιασμών στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. χώρος που έχει ορισθεί και επιχειρησιακό κέντρο για Στη σύσκεψη θα μετέχουν τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού τα εμβόλια. Εκεί θα αξιολογηθούν όλες οι λεπτομέρειες του μεγάλου σχεδίου, η οργάνωση των υποδομών, η ενημέρωση των υγειονομικών και του κόσμου καθώς και τα διαδικαστικά βήματα του προγράμματος.
Τον Ιανουάριο πρόκειται να εμβολιαστούν 150.000 πολίτες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος υποστήριξε ότι όπως φαίνεται το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πέτσας, τον πρώτο μήνα του 2021 στην χώρας μας αναμένονται 300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 150.000 πολίτες- δεδομένου ότι το εμβόλιο απαιτεί τη χορήγηση δύο δόσεων.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην τελευταία ενημέρωση του για την πορεία της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως θα γίνει μια προσπάθεια να εμβολιασθούν όσο πιο πολλοί συμπολίτες μας, μπορούμε.
Σημειώνεται ότι τα εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης και να κατευθυνθούν στα 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες.
Ήδη έχει συνταχθεί το «εκπαιδευτικό εγχειρίδιο» από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών με όλες τις οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό που θα διενεργεί τους εμβολιασμού,

 

Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του covid σε όλες τις χώρες της Ευρώπης

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά του κορονοϊού στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ», έγραψε χαρακτηριστικά η Φον Ντερ Λάιεν στο Twitter.

«Είναι η στιγμή της Ευρώπης«, ανέφερε επίσης στην ανάρτησή της. «Προστατεύουμε τους πολίτες μας μαζί. Μαζί είμαστε δυνατοί», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ σύσκεψη για τον εμβολιασμό στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνει σήμερα το πρωί στη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας. Στη σύσκεψη θα μετέχουν τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Εκεί θα αξιολογηθούν όλες οι λεπτομέρειες του μεγάλου σχεδίου, η οργάνωση των υποδομών, η ενημέρωση των υγειονομικών και του κόσμου καθώς και τα διαδικαστικά βήματα του προγράμματος.

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ’ αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε προχθές να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και με την προϋπόθεση ότι ο EMA εγκρίνει τελικά το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα, όπως αντιμετωπίσαμε με ενότητα όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ξεκινήσουμε την εκρίζωση του φριχτού αυτού ιού μαζί και με ενότητα»», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση της επιτροπής για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης (CHMP) του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (EMA) που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και στις 29 εφόσον χρειαστεί.

Η άδεια κυκλοφορίας διασφαλίζει ότι τα εμβόλια COVID-19 πληρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα της ΕΕ με όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα. Θα ισχύει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, επιτρέποντας σε όλα τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την κοινή εργασία που επιτελείται σε επίπεδο ΕΕ και θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν είχε επίσης δηλώσει πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ προγραμματίζουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου. «Στη Γερμανία θα αρχίσουμε, αν η έγκριση έρθει όπως έχει προγραμματιστεί, στις 27 Δεκεμβρίου. Οι άλλες χώρες στην ΕΕ θέλουν να μπορούν να αρχίσουν και θέλουν να αρχίσουν από τις 27 Δεκεμβρίου», ανέφερε ο Σπαν ενόψει συνεδρίασης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας παρασκευής του εμβολίου BioNTech.

«Τριακόσιες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια θα έρθουν πιο γρήγορα αλλά οι δόσεις θα είναι λιγότερες από αυτές που αναμενόταν.

«Έχω καλά και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα πάρουμε λιγότερα εμβόλια.

Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων.

Φαίνεται ότι θα έχουμε ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά αλλά θα είναι λιγότερα τελικά τα εμβόλια», είπε ο κ. Πέτσας. Στην Ελλάδα οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο καθώς τα εμβόλια αναμένονται πριν την Πρωτοχρονιά. Ειδικότερα, στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί η έγκριση από την ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων. Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και από εκείνη την στιγμή απαιτούνται δύο με τρεις ημέρες για την ταυτόχρονη διανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη.

Τα ειδικά κέντρα

Τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας με ειδικές πτήσεις και στη συνέχεια θα φορτωθούν σε φορτηγά όπου θα διατηρηθούν με ασφάλεια, μέχρι να μπουν στα 14 ψυγεία υπερκατάψυξης. 65 κινητές ομάδες θα τα διανείμουν στη συνέχεια στα 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, όπου θα μπορούν να διατηρηθούν για 5 ημέρες.

Τα επόμενα 24ωρα ξεκινούν ασκήσεις προσομοίωσης που θα περιλαμβάνουν κάθε κρίκο της πολυδαίδαλης αλυσίδας. Η ταχύτητα και η ασφάλεια τίθενται ως κυρίαρχοι στόχοι, προκειμένου να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 50% του πληθυσμού σε 6 μήνες.

Ο προγραμματισμός των δύο ραντεβού που απαιτούνται για τον εμβολιασμό των πολιτών θα παίξει κομβικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Εναλλακτικά, οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή αν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα μήνυμα με το ραντεβού τους.

Τα εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης και να κατευθυνθούν στα 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες.

Ήδη έχει συνταχθεί το «Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με όλες τις οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό που θα διενεργεί τους εμβολιασμούς, ενώ μαραθώνιο συσκέψεων θα έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας, για την καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν.

 

Στις 6 Ιανουαρίου αποφασίζει η ΕΕ για το εμβόλιο της Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επισπεύσει κατά περίπου μια εβδομάδα, στις 6 Ιανουαρίου, τη συνεδρίασή του για τη γνωμοδότηση και την πιθανή έγκριση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19.

Οι Αμερικανοί παρασκευαστές της Moderna έστειλαν πρόσθετα δεδομένα γρηγορότερα από το αναμενόμενο, και ο EMA θα συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου σε μια «έκτακτη» συνεδρίαση, έξι ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 12 Ιανουαρίου, για να «εκδώσει τα πορίσματά μου, αν αυτό είναι εφικτό», ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ.

Το εμβόλιο αυτό ενδέχεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη από το απόγευμα της Πέμπτης βρίσκεται η συνεδρίαση της επιτροπής εμβολίων του FDA για την έγκριση έκτακτης άδειας χρήσης του εμβολίου στις ΗΠΑ.

 

Κομισιόν: Συμφωνία για 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Novavax

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία Novavax για να εξασφαλίσει έως 200 εκατ. δόσεις από το υποψήφιο εμβόλιο της κατά της COVID-19, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Το προβλεπόμενο συμβόλαιο δίνει τη δυνατότητα τα κράτη-μέλη να αγοράσουν 100 εκατ. δόσεις με την οψιόν για την αγορά ακόμα 100 εκατ. δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ολοκλήρωση των προκαταρκτικών συνομιλιών ανοίγει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση ενός συμβολαίου με τη Novavax, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει εβδομάδες ή μήνες.

Η πιθανή συμφωνία με τη Novavax θα είναι η έβδομη που θα συνάψει η ΕΕ με παρασκευάστριες εταιρίες για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19.

 

1.155 νέα κρούσματα -13 στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ σε 1.155 ανήλθαν χθες τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 78 νέοι θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 3.948

Παράλληλα, στους 542 έφτασαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

την Κρήτη, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ, εντοπίζονται σήμερα 13 νέες μολύνσεις, με τις 10 να καταγράφονται στο Ηράκλειο και 3 κρούσματα στα Χανιά.

Σημειώνεται ότι στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Λασιθίου δεν καταγράφηκε καμία νέα μόλυνση το τελευταίο 24ωρο.

Υπενθυμίζεται ότι στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου εξακολουθούν να νοσηλεύονται δυο ασθενείς με κορονοϊό, η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και δεν αποκλείεται ο ένας μάλιστα να πάρει εξιτήριο σήμερα. Ωστόσο, στη μονάδα εντατικής θεραπείας εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση 53χρονος Ρεθεμνιώτης που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται:

«Ανακοινώνουμε 1.155 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128710, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5171 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37197 (28.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

542 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 782 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 78 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.948 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1585 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

 

Γενικευμένο lockdown σε δήμους της δυτικής Αττικής

Σε γενικευμένο lockdown μπαίνουν από σήμερα, από τις 6 το πρωί και για επτά μέρες οι δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας της δυτικής Αττικής, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση από τη Θεσσαλονίκη.

 

Τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο για μετακινήσεις από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως και με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away.
  • Κλείνουν εκ νέου τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης νυχιών και τα βιβλιοπωλεία.
  • Αναστέλλονται οι εκκλησιαστικές τελετές κάθε δόγματος -με εξαίρεση τις κηδείες παρουσία στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα.
  • Αναστολή ελεύθερης πρόσβασης για ατομική προσευχή.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών.
  • Μαζική εφαρμογή ελέγχου στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με rapid test.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΠΥΥ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων.
  • Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας «παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται».