26 °C Rethymno, GR
09/07/2020

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στον «αέρα» από χθες η ειδική προκήρυξη για τις νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Διευκρινίζεται πως σε περιπτώσεις νέων αρνήσεων μπαίνουν αυτόματα στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Παιδείας

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Μόλις χθες, δηλαδή με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, βγήκε στον «αέρα» η ειδική προκήρυξη που αφορά στο νέο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών στα σχολεία και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Πρόκειται δηλαδή για τη νέα «απόπειρα» που κάνει το υπουργείο Παιδείας να προσλάβει αναπληρωτές, ώστε να ελαχιστοποιηθούν -αν όχι να εξαλειφθούν πλήρως- τα κενά που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο αυτή τη φορά, η σχετική προκήρυξη είναι πολύ συγκεκριμένη καθώς βάσει αυτής θα καλυφθούν τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία, εξαιτίας των αρνήσεων που εξέφρασαν αρκετοί αναπληρωτές, ακόμα και στο Ρέθυμνο, κατά τις προκηρύξεις που βγήκαν στον «αέρα» στο πρόσφατο παρελθόν.

Όπως ανέφερε μιλώντας για το θέμα αυτό στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευαγγελία Μαντά, αυτή τη φορά το υπουργείο Παιδείας, «σκληραίνει» τη στάση τους απέναντι τους αναπληρωτές που σκοπεύουν να αρνηθούν εκ νέου τις τοποθετήσεις τους σε σχολεία, καθώς προτίθεται να τους επιβάλλει ποινή. Η ποινή αυτή είναι να τους κατατάξει για την επόμενη σχολική χρονιά στη λεγόμενη «μαύρη λίστα». Αυτό σημαίνει ότι θα τους στερήσει το δικαίωμα να καταθέσουν αιτήσεις για το νέο σχολικό έτος. «Ήταν αναμενόμενο πως αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή, δηλαδή το θέμα της επιβολής ποινής που αυτόματα σημαίνει ότι κάποιος μπαίνει στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου. Και αυτό διότι από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Ρέθυμνο και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που γνωρίζω καλά, αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές.

Σε κάθε προκήρυξη που έβγαζε το υπουργείο και στη συνέχεια ανακοίνωνε τις προσλήψεις αναπληρωτών, αρκετοί από αυτούς αρνούνταν κάθε φορά τις τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ποτέ να καλυφθούν αυτά τα κενά και να έχουμε πλέον φτάσει στον Ιανουάριο. Εξάλλου, χαρακτηριστικό παράδειγμα για την υπηρεσία μας αποτελεί η πρόσληψη καθηγήτριας γερμανικής γλώσσας μειωμένου ωραρίου, θέση για την οποία καταγράφονται συνεχώς αρνήσεις κάθε φορά που προκηρύσσεται», σχολίασε με έμφαση η κα Μαντά.

Σε ότι αφορά επίσης στη λίστα που εστάλη από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου προς το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την πρόσληψη νέων αναπληρωτών, αυτή περιλαμβάνει την κάλυψη των παρακάτω έξι θέσεων: 1 δασκάλου για το 1ο δημοτικό σχολείο Περάματος, 2 καθηγητών πληροφορικής, 1 καθηγητή θεατρικής αγωγής, 1 καθηγητή μουσικής και 1 καθηγητή γερμανικής γλώσσας μειωμένου ωραρίου.

Σημειώνεται ότι με βάση την προκήρυξη, που βγήκε χθες στον «αέρα», οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί έχουν προθεσμία μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή μέχρι και αύριο Παρασκευή για να καταθέσουν τα αιτήσεις τους και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Στη συνέχεια με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας η επεξεργασία των στοιχείων και των αιτήσεων που κατατέθηκαν, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες -ενδεχομένως και στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας- εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν οι νέες προσλήψεις αναπληρωτών και φυσικά οι τοποθετήσεις τους στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν θα έχουν και πάλι ένα μικρό περιθώριο ολίγων ημερών προκειμένου να παρουσιαστούν στις περιοχές που προσλήφθηκαν προκειμένου να γίνουν οι τοποθετήσεις τους στα σχολεία από τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης. Ωστόσο, στην έσχατη περίπτωση που θα υπάρξουν και πάλι αρνήσεις εκ μέρους των εκπαιδευτικών, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα προκήρυξη για επόμενο «κύμα» προσλήψεων.

«Εκτιμώ ότι στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι έχει γίνει πλέον γνωστό ότι σε περίπτωση αρνήσεων θα υπάρξει επιβολή ποινής εκ μέρους του υπουργείου, δύσκολα κάποιος αναπληρωτής θα σκεφτεί να αρνηθεί την τοποθέτηση», παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ευαγγελία Μαντά.

 

Τα υπόλοιπα κενά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά του Ρεθύμνου

Εν τω μεταξύ, πέρα από τα προαναφερόμενα κενά για την κάλυψη των οποίων έχει ήδη βγει σχετική προκήρυξη, υπάρχουν άλλες 31 κενές θέσεις εκπαιδευτικών γενικής αγωγής και παράλληλης στήριξης σε διάφορα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού Ρεθύμνου. Ωστόσο για τα εν λόγω κενά δεν υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο για το πότε θα καλυφθούν οι θέσεις.

Σύμφωνα πάντως με τη διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, στη γενική αγωγή οι κενές θέσεις αφορούν σε 2 δασκάλους, 2 νηπιαγωγούς και 1 καθηγητή θεατρικής αγωγής.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» όμως είναι η κάλυψη των κενών θέσεων που εξακολουθούν να καταγράφονται στην παράλληλη στήριξη. Συγκεκριμένα σε αυτή την κατηγορία οι κενές θέσεις νηπιαγωγών είναι 6 στον αριθμό σε επίπεδο νομού, ενώ οι αντίστοιχες κενές θέσεις των δασκάλων είναι 20.

Διαχρονικά πάντως αυτό που παρατηρείται είναι μια δυσκολία στην κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών που αφορούν στην παράλληλη στήριξη, είτε πρόκειται για σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε για σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας.