17 °C Rethymno, GR
20/10/2020

ΟΜΟΦΩΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στον καθηγητή Λευτέρη Οικονόμου το βραβείο «Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου

Στον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώτο πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, Λευτέρη Οικονόμου, θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο «Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, κατόπιν της ομόφωνης απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, που έκανε δεκτή την πρόταση του δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τον κ. Οικονόμου ιδανική επιλογή για το βραβείο «Ηθικής Τάξεως», τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Για το εφετινό «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, προτείνω τον κ. Λευτέρη Οικονόμου. Μια μορφή σπάνιας ακτινοβολίας, καταξιωμένη εδώ και δεκαετίες στην κοινωνία μας.

Ο κ. Οικονόμου, είναι μια προσωπικότητα που συνέβαλε στην ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας. Διαδραμάτισε καίριο ρόλο ως επιστήμονας, εκπαιδευτικός, αλλά και ως διευθυντής σε θέσεις ευθύνης, στην εξέλιξη της θεωρητικής φυσικής στην Ελλάδα, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση των πρώτων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ότι ηγήθηκε της προσπάθειας για την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο οποίο διατέλεσε πρώτος Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, από την ίδρυσή του, το 1983, έως και το 2004.

Τιμά το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα. Το οφειλόμενο από την πόλη μας Βραβείο, αποτελεί ένα ελάχιστο «Ευχαριστώ» όλων μας στην ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνία μας».

Όλα τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν με την πρόταση του δημάρχου και εξήραν την προσωπικότητα, το επιστημονικό κύρος, το ακαδημαϊκό ήθος, την διεθνή απήχηση του έργου του κ. Οικονόμου, και την μεγάλη και διαρκή προσφορά του στην κοινωνία του Ηρακλείου.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Λευτέρης Οικονόμου, γεννήθηκε το 1940, σταδιοδρόμησε ως θεωρητικός φυσικός και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση των πρώτων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ηγήθηκε της προσπάθειας για την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο οποίο διατέλεσε πρώτος διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, από την ίδρυσή του, το 1983, έως και το 2004.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του καριέρα ως Επίκουρος Καθηγητής και αργότερα Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (από το 1970 έως το 1981). Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (το 1994), στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (το 1992), στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (το 1978), στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα (το 1991-1992), και συνεργαζόμενο μέλος του Ames Laboratory κατά την περίοδο 1992-2015.

Διετέλεσε επίσης, επισκέπτης ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (στα έτη 1997-1998) και κατείχε την Έδρα Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 1978 έως το 1981). Το 1981, από κοινού με τον καθηγητή Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, με μετάκληση από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έγιναν οι πρώτοι καθηγητές στο νεοσύστατο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κ. Οικονόμου, μαζί με τέσσερις ακόμη επιστήμονες, τους, Φώτη Καφάτο, Διονύσιο Τσιχριτζή, Γρηγόρη Σηφάκη, και Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, εμπνεύστηκαν την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Υπό την διεύθυνσή του, το ΙΤΕ μεγαλούργησε και απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

Συγχαρητήρια στον Λ. Οικονόμου από Πανεπιστήμιο και ΙΤΕ

Σε ανακοίνωσή τους, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την βράβευση του Ομότιμου Καθηγητή Λευτέρη Οικονόμου, αναφέρουν:

«Η κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με την είδηση της βράβευσης του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, κ. Λευτέρη Οικονόμου, με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2020. Το βραβείο αυτό, που έως σήμερα απονεμόταν σε προσωπικότητες που έχουν γεννηθεί στο Ηράκλειο και προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην Κοινωνία, στην Επιστήμη, και στον Πολιτισμό του Ηρακλείου και της Κρήτης, για πρώτη φορά φέτος δίδεται σε κάποιον με καταγωγή εκτός Ηρακλείου.

Ο Λευτέρης Οικονόμου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αρχικούς ιδρυτές του ακαδημαϊκού και ερευνητικού οικοσυστήματος της Κρήτης. Από αυτούς που είχαν το όραμα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, είχαν την γνώση και την ικανότητα να μετατρέψουν το όνειρό τους σε κάτι πολύ πραγματικό και απτό: ένα Ίδρυμα στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο κοντά ποιοτικά στα καλά Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά πανεπιστήμια. Στα χνάρια αυτών των ανθρώπων οφείλουμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε επιμένοντας σε στόχους ακαδημαϊκής αριστείας, στελεχώνοντας το Ίδρυμα μέσω της ενεργητικής προσέλκυσης καθηγητών από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, υπηρετώντας με συνέπεια την εξωστρέφεια, τον διεθνή προσανατολισμό και την προσέλκυση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, και τέλος μένοντας μακριά από πολιτικές επιρροές.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης συγχαίρει τον αγαπητό συνάδελφο, του εύχεται υγεία, αμείωτη ερευνητική ανησυχία και όρεξη να συνεχίσει να προσφέρει με τη διδασκαλία του στους φοιτητές και με τη σοφία του στους νεότερους συναδέλφους».

Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας συγχαίρουν θερμά τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώτο Πρόεδρο του ΙΤΕ, Ελευθέριο Οικονόμου για τη βράβευσή του με το Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου, αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους:

«Ο Λευτέρης Οικονόμου, μαζί με τους Φώτη Καφάτο, Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και Διονύσιο Τσιχριτζή, υπήρξαν οι πρωτεργάτες για τη δημιουργία του μεγαλύτερου, σήμερα, Ερευνητικού Κέντρου της Χώρας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το όραμά τους έγινε πραγματικότητα με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης (Ε.Κ.Ε.Κ.), αρχικά με τρία Ινστιτούτα στο Ηράκλειο, το οποίο στη συνέχεια, μετεξελίχθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με Ινστιτούτα και Δομές σε 8, πλέον, πόλεις της Ελλάδας.

Ο Λευτέρης Οικονόμου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, από την ίδρυσή του έως το 2004, και ο θεμελιωτής της λαμπρής πορείας που συνεχίζει να διαγράφει το Ίδρυμα μέχρι σήμερα. Η ερευνητική και διοικητική του προσφορά είναι ανεκτίμητη. Το ΔΣ και ολόκληρη η κοινότητα του ΙΤΕ είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη βράβευσή του.

Είναι αξιοσημείωτο και ιδιαίτερα σημαντικό ότι, το έτος 2018, ο Δήμος Ηρακλείου είχε απονείμει το Βραβείο Ηθικής Τάξεως στο ΙΤΕ, για τη συνολική προσφορά του στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη Χώρα. Οι πρόσφατες βραβεύσεις, μαζί με εκείνες των επίσης πρωτεργατών της δημιουργίας του ΙΤΕ, Φώτη Καφάτου το 2003 και Γρηγόρη Σηφάκη το 2017, από τον Δήμο Ηρακλείου, σηματοδοτούν την αριστεία του Ιδρύματος, αλλά και την ευρεία αναγνώρισή του από την τοπική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΤΕ, ευχαριστούν τον Καθηγητή Ελευθέριο Οικονόμου για την μακρόχρονη και καταλυτική συνεισφορά του στη διαμόρφωση του ερευνητικού και ακαδημαϊκού οικοσυστήματος της Κρήτης και του εύχονται ολόθερμα υγεία, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην επιστήμη».