14 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ CLICK AWAY

Στον «πάγο» θα παραμείνει η τοπική αγορά την εορταστική περίοδο

- Ανόιγουν από Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλέι -Από αύριο η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα είναι από τις 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, υποχρεωτική παραμένει η αποστολή γραπτού μηνύματος

Συντηρητικό άνοιγμα της αγορές ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας αν και παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης εν τούτοις παραμένει υψηλό, όπως επίσης υψηλός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας στις ΜΕΘ της χώρας.

Για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσαν χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει μια μικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αποφασίστηκε η επαναλειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Από τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν και τα ΚΤΕΟ. Την ίδια στιγμή τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και οι όποιες αγορές θα γίνονται μόνο με μέσω της υπηρεσίας «click away» για την εορταστική περίοδο και συγκεκριμένα από αύριο Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Το μέτρο αυτό προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου, αλλά και των συλλόγων ολόκληρης της Κρήτης, οι οποίοι ετοιμάζουν υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα με αυστηρά μέτρα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης, το μέτρο αυτό είναι πρακτικά ανεφάρμοστο για τα καταστήματα της πόλης καθώς τα περισσότερα εξ αυτών δεν διαθέτουν e-shop. στη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων του λιανεμπορίου και κυρίως στην ένδυση και την υπόδηση, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ηλεκτρονικές αγορές, αφού οι περισσότεροι πολίτες θέλουν να δοκιμάσουν πάνω τους τα προϊόντα, προτού τα αποκτήσουν. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά η τοπική αγορά θα παραμείνει στον «πάγο» καθ όλη την διάρκεια της εορταστικής περιόδου αφού δεν υπάρχει η υποδομή για να λειτουργήσει αυτή η υπηρεσία.

Το click away, που θα εφαρμοστεί – με το λιανεμπόριο κλειστό και εν μέσω κορονοϊού και lockdown – προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

 • Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
 • Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
 • Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος

Όσον αφορά στις κυρώσεις, αν δεν τηρηθούν ευλαβικά επισύρουν τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα για τους παραβάτες, επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Σε ότι αφορά την απαγόρευση μετακίνησης αυτή εξακολουθεί να ισχύει κατά τις ώρες 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, όπως επίσης ισχύει και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.σελ5

Όπως εξήγησε, χθες η λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου οι δύο λόγοι που δεν επιτρέπουν στην επιτροπή να γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης κάποιων μέτρων και του ανοίγματος περισσότερων δραστηριοτήτων ενόψει Χριστουγέννων είναι: «Η υψηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και το δεύτερο ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων.Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων» και αυτό θα συμβεί, όπως είπε, μόνο αν συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και αν δεν υπάρξει διασπορά το ιού τις επόμενες ημέρες.

Aναλυτικά,

Επαναλειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, ενώ από αύριο Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούνε εμπόρευμα με τη μέθοδο του click away.

Το μέτρο αυτό προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου, αλλά και των συλλόγων ολόκληρης της Κρήτης, οι οποίοι ετοιμάζουν υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα με αυστηρά μέτρα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης, το μέτρο αυτό είναι πρακτικά ανεφάρμοστο για τα καταστήματα της πόλης καθώς τα περισσότερα εξ αυτών δεν διαθέτουν e-shop.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γιώργος Πολιουδάκης ανέφερε: «Μιλάμε πλέον για το εμπόριο του πεζοδρομίου. Στο Ρέθυμνο δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο τρόπος. Τα περισσότερα καταστήματα δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), οι πελάτες δεν μπορούν να επιλέξουν το προϊόν που θέλουν, δεν μπορούν να το δουν, δεν μπορούν να το δοκιμάσουν. Τουλάχιστον ας επέτρεπαν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τους κανόνες που επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια, δηλαδή με ραντεβού ή με αυστηρότερους όρους. Είναι σπασμωδικά τα μέτρα χωρίς να μπορούν πρακτικά να λειτουργήσουν. Εμπόριο του πεζοδρομίου. Θα παραδίδει το εμπόρευμα στο πεζοδρόμιο. Ειδικά στην Κρήτη τα μέτρα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, αφού το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ας μας ενημέρωναν νωρίτερα ότι υπήρχε αυτή η προοπτική ώστε να είχαν οι επαγγελματίες τον xρόνο να προετοιμαστούν και να είχαν δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα. Δεν είναι δυνατόν τελευταία στιγμή να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Το μέτρο αυτό ευνοεί πολυεθνικές και μεγάλα καταστήματα που έχουν e-shop. Εμείς σαν ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Κρήτης ετοιμάζουμε υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό ζητώντας από την επόμενη εβδομάδα να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα της Κρήτης».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, κλειστά εμπορικά κέντρα και καταστήματα που δεν έχουν ανοικτό εξωτερικό χώρο στον δρόμο, δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το click away θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από αυτήν την Κυριακή, ημέρα όπου μπορούν να λειτουργήσουν και τα σούπερ μάρκετ που το επιθυμούν.

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία, είτε μέσω του e-shop είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και η πληρωμή θα γίνεται μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Για να μετακινηθεί πελάτης θα πρέπει να έχει μαζί του την απόδειξη από την ηλεκτρονική πληρωμή ή sms όπου θα αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης και η ώρα της μετακίνησης.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι οικογένειες ή παρέες ατόμων για να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα στους δρόμους, ενώ θα επιτρέπονται έως 9 άτομα στην ουρά, με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον δύο μέτρα.

«Αν έχει μπει πελάτης σε κατάστημα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα».

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης θα επιτρέπεται το «click away» μόνο σε καταστήματα με εξωτερική είσοδο σε δημόσιο δρόμο.

 

Μέτρα λειτουργίας λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο «click away»

 • Έναρξη λειτουργίας από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
 • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές 13-20 και 27 Δεκεμβρίου
 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ
 • Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος από ένα (1) και μόνο άτομο.
 • Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
 • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση –ΑΦΜ – Χρονικό διάστημα παραλαβής.
 • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
 • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά)
 • Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή
 • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σε όσα λειτουργούν με συμφωνίες – συνεργασίας, όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop).

 

Πώληση παιχνιδιών και από τα σούπερ μάρκετ

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.

 

Τα μέτρα που θα ισχύουν την περίοδο των γιορτών

Τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έχουν ως εξής:

Διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

– Άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

– Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

– Άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

– Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

– Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.