24 °C Rethymno, GR
05/07/2020

Στον τελικό εκπαιδευτικής ρομποτικής η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Schiller

H ομάδα Ρομποτικής, Robomasters, των εκπαιδευτηρίων Schiller από το Ρέθυμνο πήρε την πρόκριση για τον τελικό του «First Lego League» Greece – CITY SHAPER, προτείνοντας μία καινοτόμο λύση για το χρόνιο πρόβλημα της στάθμευσης, αλλά και της ύπαρξης χώρων πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού στο κέντρο της πόλης μας. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, 14 και την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.

Προπονητές της ομάδας είναι ο Αλέξανδρος Δηλαβέρης και ο Δημήτρης Σακελλαρίδης. Είναι η τρίτη φορά που η ομάδα των εκπαιδευτηρίων Schiller παίρνει μέρος στον διαγωνισμό, σε ένα κλίμα δημιουργικότητας, εφευρετικότητας, άψογης συνεργασίας, συναγωνισμού και υψηλών στόχων.

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Ενυδρείο Κρήτης, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020. Η ομάδα διαγωνίστηκε με άλλες 17 ομάδες σε 4 προκλήσεις: τον προγραμματισμό του ρομπότ για επίτευξη αποστολών, το Project (έρευνα και πρόταση), τον Σχεδιασμό του Ρομπότ και τις Θεμελιώδεις Αξίες. Έτσι θα εκπροσωπήσει την πόλη μας στον τελικό Πανελλήνιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί 14-15 Μαρτίου 2020 στο περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η Ομάδα αποτελείται από επτά μαθήτριες και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους:

 • Στέλιο Γωνιωτάκη
 • Δηλαβέρη Δανάη
 • Κοτσυφάκη Δημήτρη
 • Κούτζογλου Σταύρο
 • Κωνσταντουλάκη Κατερίνα
 • Λιοδάκη Μάρκο
 • Μιχαλάκη Βασίλη

Τα παιδιά «κέρδισαν» τους κριτές και «μάγεψαν» με την παρουσίασή τους μικρούς και μεγάλους που παραβρέθηκαν στους ημιτελικούς και, έτσι, κατάφεραν, με τη διάθεσή τους και τον ενθουσιασμό τους, να προκριθούν και να εκπροσωπήσουν το Ρέθυμνο στον μεγάλο τελικό, στον οποίο θα αναμετρηθούν με τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το FLL ή αλλιώς FIRST LEGO LEAGUE είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας στον εαυτό τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή.

Η θετική επιρροή που έχει η εκπαιδευτική Ρομποτική στους συμμετέχοντες είναι ιδιαίτερα θετική με βάση τα όσα έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με έρευνες της FIRST πάνω από το 88% των μαθητών βελτιώνουν την απόδοση τους στο σχολείο, και πάνω από το 87% δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο.

Οι ομάδες του FIRST LEGO League θα πρέπει να:

 • Αντιμετωπίσουν ερευνητικά προβλήματα που συναντάνε οι σημερινοί επιστήμονες,
 • Να σχεδιάσουν, να χτίσουν, να τεστάρουν και να προγραμματίσουν ρομπότ χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό LEGO®MINDSTORMS®,
 • Να εφαρμόσουν μαθηματική και αλγοριθμική σκέψη,
 • Να αποκτήσουν κριτική σκέψη, ομαδικό πνεύμα και ικανότητες παρουσίασης,
 • Να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς,
 • Να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν την έννοια της ευγενής άμιλλας.

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς της ομάδας Κωνσταντουλάκη Ηλ. Κωνσταντίνο, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μότο και την εταιρία παραδοσιακών κεντημάτων και υφαντών Evangeline.

Καλή επιτυχία και περαιτέρω διακρίσεις στη Θεσσαλονίκη για την ομάδα Ρομποτικής των εκπαιδευτηρίων Schiller, Robomasters.