15 °C Rethymno, GR
02/04/2020

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Στους δρόμους ενάντια στον νέο ασφαλιστικό νόμο οι συνταξιούχοι του νομού

Απευθύνουν ανοικτό κάλεσμα στους εργαζόμενους για να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στη νέα κινητοποίηση

Απάντηση στην κυβέρνηση για τον νέο ασφαλιστικό νόμο, μέσω των συλλαλητηρίων που θα πραγματοποιήσουν στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, ετοιμάζονται να δώσουν στις 30 Νοεμβρίου τα περήφανα γηρατειά του νησιού. Στην πόλη του Ρεθύμνου, πριν από την διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 10:30 το πρωί της ίδιας ημέρας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο έξω από το Εργατικό Κέντρο.
Χθες εξάλλου, έπειτα και από την παγκρήτια σύσκεψη που προηγήθηκε στο Ηράκλειο, οι εκπρόσωποι των σωματείων συνταξιούχων Ρεθύμνου πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο ευρεία σύσκεψη με σκοπό να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την κινητοποίηση της 30ης Νοεμβρίου.
Όπως τονίστηκε μάλιστα βασική επιδίωξη της κυβέρνησης -την οποία όπως είπαν θα πρέπει να αντικρούσουν- είναι η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, αξιοποιώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Το σύστημα των τριών πυλώνων που προωθεί και προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υπόθεση και ευθύνη μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και την υφαρπαγή των αποθεματικών μέσω του τζογαρίσματος στα χρηματιστήρια», ανέφεραν χαρακτηριστικά συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην σύσκεψη.
Σύμφωνα ωστόσο με τα όσα υπογράμμισε -στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου- ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Σφακιανάκης, το νέο συλλαλητήριο θα πρέπει να αποτελέσει την οργανωμένη και ηχηρή απάντηση που καλούνται να δώσουν σήμερα συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στην σχεδιαζόμενη, όπως είπε, απορύθμιση και ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επιπλέον τόνισε ότι τα περήφανα γηρατειά θα βρίσκονται για όσο χρειαστεί στον δρόμο του αγώνα παλεύοντας και απαιτώντας την άμεση επιστροφή των παράνομων, όπως είπε, περικοπών και των δώρων των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αναδρομικά από το 2013 μέχρι και σήμερα χωρίς αιτήσεις, προαπαιτούμενα και δικαστήρια.
«Διεκδικούμε την άμεση επαναφορά των συντάξεων μας στα επίπεδα του 2012, χωρίς επανυπολογισμούς και προσωπικές διαφορές, πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών, αντικοινωνικών και αντεργατικών νόμων. Με άλλα λόγια, ζητάμε αυξήσεις στις συντάξεις μας που θα διασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά μας. Θέλουμε η κατώτερη κύρια σύνταξη να είναι στα 650 ευρώ και ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, ενώ διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και λέμε «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυσή της», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου.
Ο κ. Σφακιανάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο, όπως σημείωσε, θα πρέπει να είναι δωρεάν για όλους, ενώ μίλησε και για την κάλυψη όλων των αναγκών σε γιατρούς και προσωπικό στο νοσοκομείου Ρεθύμνου, αλλά και στα Κέντρα Υγείας του νομού. «Αυτή την ώρα το νοσοκομείο κινδυνεύει να κλείσει επειδή δεν έχει γιατρούς και όλο το απαραίτητο προσωπικό. Το κλείσιμο κλινικών στο Νοσοκομείο μας είναι εντελώς απαράδεκτο να συμβαίνει εν έτει 2019. Και για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας να κινητοποιηθούμε», είπε σχετικά ο Χαράλαμπος Σφακιανάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι ο αγώνας θα πρέπει να είναι δίκαιος και συνεχής και κάλεσε τους συνταξιούχους του νομού να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της 30ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να καλέσει τα μέλη του να συμμετέχουν στο πανρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο των συνταξιούχων. «Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε λύσεις στα προβλήματά μας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης.
Αντίστοιχο κάλεσμα απηύθυνε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ρεθύμνου, Νίκος Πολοπετράκης, ο οποίος επικέντρωσε τις παρατηρήσεις του στα δικαιώματα των συνταξιούχων, τα οποία χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πλέον έφτασε η ώρα -έπειτα από πολλά χρόνια διεκδικήσεων- να πάρουν πίσω όλες τις περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους, προκειμένου να καταφέρουν να ζουν αξιοπρεπώς.
Για την επικείμενη κινητοποίηση των συνταξιούχων μίλησε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, Αντώνης Ουρανός. Ο κ. Ουρανός υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι οφείλουν να εισέλθουν πολύ επιθετικά στον αγώνα, διεκδικώντας να επανέλθουν οι όποιες «κουτσουρεμένες» κατακτήσεις τους.
Μεταξύ άλλων στο σημείο αυτό ανέφερε και τα παρακάτω: «Μπαίνουμε πολύ επιθετικά στον αγώνα με ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Ζητάμε έστω να επανέλθουν οι όποιες «κουτσουρεμένες» κατακτήσεις μας και θα πρέπει να ξεκινήσουμε να παλεύουμε για νέα αιτήματα που θα είναι για τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι για ένα κομμάτι ψωμί. Η κινητοποίηση αυτή έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, διότι βάζει στο επίκεντρο της όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση.
Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, με τον κατώτερο μισθό και με τις ελαστικές μορφές εργασίας, που επηρεάζουν το κοινωνικό σύστημα της ασφάλισης, καθώς όλα αυτά ήταν προάγγελος για να ανοίξει ο δρόμος σήμερα ώστε να «χτυπηθεί» περισσότερο η κοινωνική ασφάλιση μέσα από το νέο ασφαλιστικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για ψήφιση τον Ιανουάριο. Απέναντι σε όλα αυτά, θα είμαστε επιθετικοί σήμερα διότι θεωρούμε το ζήτημα είναι ταξικό, καθώς έχει να κάνει με τους αντιπάλους της εργατικής τάξης και των συνταξιούχων».
Σημειώνεται ότι πέρα από τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 30 Νοεμβρίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, οι συνταξιούχοι προγραμματίζουν και ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ