17 °C Rethymno, GR
10/05/2021

Στους δρόμους οι φοιτητές -Ζητούν το άνοιγμα των πανεπιστημιακών σχολών

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΜΗΠΕΡ στα Χανιά , CSD και Βιολογικό στο Ηράκλειο , επιτροπές αγώνα του ΕΛΜΕΠΑ Ηρακλείου και Σύλλογοι Ψυχολογίας , ΠΤΔΕ και Εστιών στο Ρέθυμνο, προχώρησαν το τελευταιο διήμερο σε συμβολικές κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο,  Χανιά και Ηράκλειο  διεκδικώντας το άνοιγμα των πανεπιστημιακών σχολών μετά από σχεδόν ένα χρόνο κλεισίματος και την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα.

Στο πλαίσιο των συμβολικών αυτών κινητοποιήσεων για να ανοίξουν οι σχολές, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν σε αμφιθέατρα των σχολών όπου ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα όπως «30 εκατομμύρια για ανοικτές σχολές – όχι αστυνομία και διαγραφές», «απ’ τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία – δώστε λεφτά για την Παιδεία», «δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές έξω η αστυνομία απ’ όλες τις σχολές». Ακολούθησαν συμβολικές δράσεις στους χώρους των Πανεπιστημίων , τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στην πανδημία.

Παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση, απαιτώντας να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των Πανεπιστημίων: καταγγέλλουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου), αλλά και το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν χτες συλλαλητήριο στους δρόμους του Ρεθύμνου.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις πραγματοποίησε και ο Ενιαίος Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πανεπιστημίου Κρήτης ζητώντας επίσης την επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών το εαρινό εξάμηνο . Ως βασικό αίτημα τους είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για την  τριτοβάθμια εκπαίδευση .Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του τονίζουν:

« Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

 Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης  σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις στις σχολές!!! Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, γιατί αυτό απαιτεί το Πανεπιστήμιο όπου η μόρφωση είναι εμπόρευμα. Κάνουμε εξεταστικές χωρίς συγγράμματα, μαθήματα με τηλεκπαίδευση και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, απειλούν και με διαγραφές με το νέο όριο φοίτησης!!!

 Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση δουλεύει για τους επιχειρηματίες στην εκπαίδευση. Για χάρη τους αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ώστε να έχουν λιγότεροι μαθητές πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση και παράλληλα αναγνωρίζει τα ιδιωτικά κολλέγια.

  • Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στις φοιτητικές συγκεντρώσεις.
  • Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου!!! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για μόρφωση, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας».
  • Καλούμε όλο το λαό να δείξει την αλληλεγγύη του. Να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα μας.