14 °C Rethymno, GR
30/03/2020

ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΟΛΗ

Στοχευμένοι έλεγχοι για καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων

- Νέα συνάντηση σήμερα παρουσία του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης για την περιφρούρηση του μέτρου του δακτυλίου στο ιστορικό κέντρο

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Στοχευμένοι έλεγχοι για τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων ξεκινούν σε παλιά και νέα πόλη από την ομάδα ελέγχου του δήμου Ρεθύμνης, στην οποία έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να μην χαριστούν σε κανέναν επιχειρηματία ή οποιονδήποτε άλλον που παραβιάζει τις κανονιστικές αποφάσεις. Ήδη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας Θωμά Κρεβετζάκη, έγιναν οι σχετικές συστάσεις, ωστόσο πλέον δεν θα υπάρχει περίοδος χάριτος και η νομιμότητα τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στη νέα πόλη, όπως λέει χαρακτηριστικά, πρέπει να τηρηθεί και να εφαρμοστεί από όλους.

Στο στόχαστρο της ομάδας ελέγχου εκτός από τις καταλήψεις τραπεζοκαθισμάτων θα είναι και κάθε μορφής κατάληψης πεζοδρομίου, πλατείας ή άλλου χώρου από οποιοδήποτε εμπόδιο, γλάστρες, καρέκλες ή ότι άλλο εμποδίζει τη διέλευση πεζών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε ότι το πρόβλημα της κατάληψης χώρων στάθμευσης από εμπόδια, όπως καφάσια ή μηχανές, είναι ένα θέμα το οποίο ο δήμος θα το αντιμετωπίσει.

«Θα γίνουν εντατικοί και συστηματικοί έλεγχοι για τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων από την ομάδα ελέγχου του δήμου. Ήδη έχω συνεννοηθεί τα παιδιά, έχουν ενημερώσει τους επαγγελματίες για τις παρανομίες κάνοντας τις σχετικές συστάσεις και την επόμενη φορά θα τους καταλογιστεί πρόστιμο, το ποσό του οποίου θα καθοριστεί από την οικονομική υπηρεσία του δήμου, ανάλογα με την παράβαση. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο στα τραπεζοκαθίσματα αλλά και τις καταλήψεις από γλάστρες ή άλλα εμπόδια, καταλήψεις χώρων στάθμευσης από ντελίβερι κ.τ.λ. Είμαι αποφασισμένος ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Θωμάς Κρεβετζάκης.

 

Νέα συνάντηση για την εφαρμογή του δακτυλίου

Εν τω μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του αντιδημάρχου καθημερινότητας με την ηγεσία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ και της τροχαίας, παρουσία και του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης Αντώνη Ρουτζάκη για το θέμα της εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και την περίοδο των γιορτών.

Όπως ανέφερε ο κ. Κρεβετζάκης ο δήμος αποζητά τη συνεργασία της τροχαίας για την περιφρούρηση του ιστορικού κέντρου υπενθυμίζοντας για πολλοστή φορά ότι η στάθμευση των οχημάτων εντός του ιστορικού κέντρου απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια τόσο της χειμερινής όσο και της θερινής περιόδου.

«Σήμερα θα έχουμε εκ νέου συνάντηση με την τοπική ΕΛΑΣ παρουσία και του γενικού αστυνομικού διευθυντή περιφέρειας Κρήτης για την εφαρμογή του δακτυλίου. Θα ζητήσουμε για μια ακόμα φορά τη συνδρομή της ΕΛΑΣ στην περιφρούρηση του μέτρου που βρίσκεται σε ισχύ και την περίοδο των γιορτών. Ευελπιστώ η συνεργασία αυτή να έχει αποτελέσματα και να μπορέσουμε με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ που είναι αρμόδια να εξασφαλίσουμε τη νομιμότητα στο ιστορικό κέντρο. Θα ήθελα για πολλοστή φορά να υπενθυμίσω στους δημότες ότι η στάθμευση των αυτοκινήτων στην παλιά πόλη απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Σημειώνεται ότι την παράταση ισχύος του μέτρου του δακτυλίου στην Παλιά Πόλη μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου έχει αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δήμου Ρεθύμνης, κατόπιν σχετικού αιτήματος που κατέθεσε η ΚΕΔΗΡ.

Η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι προγραμματισμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και να δοθεί η ευκαιρία στους συμπολίτες να περιηγηθούν στη γιορτινή αγορά και στην Παλιά Πόλη χωρίς οχλήσεις και κινδύνους από τη διέλευση οχημάτων.

Το ωράριο εφαρμογής του δακτυλίου θα είναι από τις 11:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ όλες τις ημέρες. Από τις 22:00 έως τις 11:00 το πρωί της επομένης ημέρας η κυκλοφορία των οχημάτων θα είναι ελεύθερη. Κατά τα λοιπά, θα ισχύουν όλα όσα ισχύουν στην τοπική κανονιστική απόφαση του μέτρου του δακτυλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η στάθμευση εντός της Παλιάς Πόλης απαγορεύεται όλες τις ώρες

 

 

 

Στο δημοτικο συμβουλιο οεπανακαθροισμος ζωνων χρήσης

 

 

Στη συνεδριαση του Δημοτικου Συβμουλιου της Παρακσευης θα τεθει πρςο ψηφιση η η κατηγοριοποιηση των ζωνων χρησης κοινοχρηστου χωρων που νοικιάζονται σε επιχειρηματίες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.σε παλια και νεα πολη. Ηδη αυτη εχει εκγιθει απο την τοπικη κοινοτητα και απο επιτροπη ποιοτας ζωης .

Αυτό που ομόφωνα ψηφίστηκε από την τοπική κοινότητα είναι ο επανακαθορισμός των ζωνών. .

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα καθημερινότητας Θωμάς Κρεβετζάκης, εχει συενργαστει με τις τεχνικές υπηρεσίες, προχώρησαν σε μια καταγραφή και στη συνέχεια σε κατηγοριοποίηση των ζωνών, δηλαδή των δρόμων του ιστορικού κέντρου, αλλά και των κεντρικών δρόμων της νέας πόλης και ανάλογα με την εμπορικότητα του κάθε δρόμου τον ενέταξαν στη σχετική κατηγορία. Ο διαχωρισμός αφορά σε τρεις ζώνες Α,Β, και Γ’ όπου η Α είναι η ζώνη με την υψηλότερη εμπορικότητα και κατά συνέπεια με το υψηλότερο μίσθωμα κοινόχρηστου χώρου

Δηλαδή ορισμένες περιοχές αλλάζουν κατηγορία ζώνης. Που αυτό σημαίνει ότι η ζώνη που θα πάει σε ακριβότερη κατηγορία θα έχει και ακριβότερο μίσθωμα, αλλά πάντα με βάση το μίσθωμα που υπάρχει σήμερα ανά τετραγωνικό. Αντίστοιχα, η ζώνη που με την επικαιροποίηση θα αλλάξει κατηγορία και θα μπει σε φθηνότερη θα έχει και φθηνότερο μίσθωμα από αυτό που έχει σήμερα.

Τα μισθώματα ανά τετραγωνικό, σε κάθε μία από τις τέσσερις ζώνες, παραμένουν στην υφιστάμενη τιμή και έχουν ως εξής:

* Α’ ζώνη: 70 ευρώ το τ.μ.

* Β’ ζώνη: 50 ευρώ το τ.μ.

* Γ’ ζώνη: 40 ευρώ το τ.μ.

* Δ ‘ζώνη: 30 ευρώ το τ.μ.