23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Στο δίκτυο εμβολιασμού από σήμερα η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου και το Κ.Υ. Περάματος

Στο δίκτυο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού μπαίνει από σήμερα το πρωί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νομού και συγκεκριμένα η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου και το Κέντρο Υγείας Περάματος. Στην ΤΟΜΥ θα λειτουργούν δυο εμβολιαστικές γραμμές ενώ μια στο Κέντρο Υγείας Περάματος και προστίθενται στις δυο γραμμές που λειτουργούν ήδη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Έτσι σε αυτή τη φάση θα λειτουργούν 5 εμβολιαστικά κέντρα συνολικά στον νομό. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δημήτρη Αγαπίου, τόσο στην ΤΟΜΥ όσο και στο Κ.Υ. Περάματος έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία τόσο σε σχέση με το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, όσο και με τις απαιτούμενες υποδομές και ο εμβολιασμός των πολιτών θα πραγματοποιείται με ασφάλεια.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγαπίου στα «Ρ.Ν.», το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου πόλης Ρεθύμνου δεν περιλαμβάνεται στις γραμμές εμβολιασμού καθώς κρίθηκε χωροταξικά ακατάλληλος ο χώρος του. Ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί σε πολίτες στον συγκεκριμένο χώρο για να εμβολιαστούν, ισχύουν ως προς την ημέρα και την ώρα αλλά για τα εμβολιαστικά κέντρα της ΤΟΜΥ.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ, η ΤΟΜΥ ενισχύθηκε με επιπλέον ιατρικό προσωπικό έτσι ώστε να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί αλλά και να εξυπηρετούνται οι εγγεγραμμένοι ασφαλισμένοι -ασθενείς που απολαμβάνουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το έργο της ΤΟΜΥ θα ενισχύσουν 1 γιατρός του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και 4 ιδιώτες γιατροί που υπέγραψαν σύμβαση για 6+6 μήνες, όπως ανέφερε ο κ. Αγαπίου.

Οι εμβολιασμοί στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου, όπως και σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, θα γίνονται σε δυο βάρδιες, δηλαδή και πρωί και απόγευμα.

Σε ότι αφορά το Κέντρο Υγείας Περάματος και εδώ, σύμφωνα πάντα με τον υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτης, είναι πανέτοιμο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να υποδεχτεί και να εμβολιάσει τους πολίτες με βάση το ραντεβού τους, όπως έχει καθοριστεί.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αγαπίου, στο δίκτυο εμβολιασμού θα προστεθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, τα Κέντρα Υγείας Σπηλίου, Ανωγείων και Αγίας Φωτεινής Αμαρίου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή την περίοδο εμβολιάζονται πολίτες άνω των 85 ετών ενώ για τον χρόνο έναρξης εμβολιασμού επόμενης ηλικιακής ομάδας θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας το προσεχές διάστημα.

Στην ερώτηση μας προς τον κ. Αγαπίου εάν υπάρχει ανταπόκριση της ηλικιακής ομάδας άνω των 85 ετών στον εμβολιασμό και εάν παρατηρούνται ακυρώσεις στα ραντεβού, μάς απάντησε ότι η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική αλλά και συγκινητική από τους ηλικιωμένους που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με χαρά κατανοώντας πλήρως τη χρησιμότητα του εμβολίου για την προστασία της υγείας τους από τον κορονοϊό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ραντεβού που ακυρώνονται και μπορεί να οφείλονται είτε σε λόγους υγείας είτε ακόμα και εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών ή και της απόστασης που υπάρχει αυτή την στιγμή μεταξύ του τόπου κατοικίας ενός ηλικιωμένου και του εμβολιαστικού κέντρου. «Μπορεί ένας άνθρωπος που έχει κλείσει ραντεβού να αρρωστήσει, να έχει πυρετό κ.λπ., γεγονός που δεν του επιτρέπει να εμβολιαστεί. Επίσης τις πρώτες αυτές μέρες επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, ενδέχεται να αποτελούν λόγο ακύρωσης ενός ραντεβού», ανέφερε ο κ. Αγαπίου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα ραντεβού που ακυρώνονται και προκειμένου να μην πάνε χαμένες δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με απόφαση των αρμοδίων, θα αντικαθίστανται με εμβολιασμό είτε υγειονομικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είτε ατόμων του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, σύμφωνα με λίστες που ήδη έχουν καταρτιστεί.

«Καμία δόση εμβολίου δεν πρέπει να πάει χαμένη. Γι’ αυτόν τον λόγο κι έχει γίνει προγραμματισμός έτσι ώστε στη θέση ενός πολίτη που για κάποιο λόγο δεν έχει προσέλθει στο ραντεβού του θα εμβολιάζεται κάποιος άλλος πολίτης», υπογράμμισε ο κ. Αγαπίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία χθες στη χώρα είχαν πραγματοποιηθεί 93.179 εμβολιασμοί (7956 τη χθεσινή ημέρα). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία για τους νομούς της Κρήτης η ροή των εμβολιασμών έχει ως εξής:

Ηράκλειο:           3314( +318 χθες)

Ρέθυμνο:            520(+32 χθες)

Χανιά:    1114(+83 χθες)

Λασίθι:   765(+168 χθες).