30 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΕΝΩ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ 10.000 ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Στο Εθνικό Κτηματολόγιο η χαρτογράφηση των εκτάσεων για τους δασικούς χάρτες του Ρεθύμνου

- Αδύνατον να ανταπεξέλθει η δασική υπηρεσία με δύο άτομα προσωπικό στον φόρτο εργασίας, επισημαίνει η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χαρά Καργιολάκη

Στο Εθνικό Κτηματολόγιο παραδόθηκε τον προηγούμενο μήνα από τη δασική υπηρεσία Ρεθύμνου ο φάκελος με τη χαρτογράφηση των εκτάσεων (που δεν είχαν κτηματογραφηθεί) για τον νομό Ρεθύμνου και μετά τον έλεγχο θα επιστραφεί στην υπηρεσία για να θεωρηθεί και θα προχωρήσει η διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών έως το τέλος του χρόνου. Μια διαδικασία χρονοβόρα και απαιτητική την οποία καλούνται να διεκπεραιώσουν μόλις δυο άτομα, που αποτελούν το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών νομού Ρεθύμνου. Σε αυτό τον φόρτο εργασίας έρχονται να προστεθούν και 10.000 ενστάσεις που αφορούν τις 12 περιοχές του νομού, που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί.

Το πρόβλημα είναι σημαντικό και τεράστιο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το υπάρχον προσωπικό, ξεκαθαρίζει η Χαρά Καργιολάκη, με δεδομένο ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και είναι πρακτικά αδύνατον, όπως επισημαίνει να μπορέσει να ανταπεξέλθει η υπηρεσία.

Η ίδια με έγγραφο της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αλλά και τα αρμόδια υπουργεία τονίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία, όπως λέει, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το υπάρχον προσωπικό.

Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η Χαρά Καργιολάκη ανέφερε: «Η υπηρεσία μας έχει ελέγξει σε πρώτη φάση όλων τον νομό και έχει αποστείλει στο Εθνικό Κτηματολόγιο τον φάκελο για περαιτέρω έλεγχο. Ακολούθως το Εθνικό Κτηματολόγιο θα παραδώσει στην εταιρία που το έχει αναλάβει τις διορθώσεις μας για να τις συμπεριλάβει και στη συνέχεια θα μας παραδοθεί ξανά για δεύτερο έλεγχο, ώστε να το παραδώσουμε άρτιο, ελεγμένο και πλήρες στο Εθνικό Κτηματολόγιο, για να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες. Πλέον παίζουμε με προθεσμίες που θα μας βάλει το υπουργείο. Ταυτόχρονα υπάρχει κάτι πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο εκκρεμεί και είναι οι 10 χιλιάδες ενστάσεις που αφορούν στην ήδη κτηματογραφημένη περιοχή, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν εντός του χρόνου. Αυτό είναι ανέφικτο καθώς δεν προλαβαίνουμε κάνουμε ταυτόχρονα και αυτό, μέχρι το τέλος του χρόνου. Το προσωπικό μας είναι δυο άτομα και μια εγώ που πρέπει να κάνουμε τις θεωρήσεις και ότι άλλο γίνεται στην υπηρεσία που δεν είναι και λίγα».

Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της διεύθυνση δασών Ρεθύμνου οι ελάχιστοι υπάλληλοι της διεύθυνσης δασών προσπαθούν να ανταποκρίνονται όσο πληρέστερα στα καθήκοντά τους. Με καινούρια νομοθεσία που έγινε στο τέλος του 2019, η καταληκτική ημερομηνία στη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών στις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 3481 του 2006, είναι η 31/12/2020. Οπότε θα πρέπει η υπηρεσία να ασχοληθεί με τη διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων του δημοσίου στις εκτάσεις που διέπονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, είναι ότι για τον νομό Ρεθύμνου υπάρχουν 10 χιλιάδες ΚΑΕΚ, τα οποία όμως έχουν μέσα πολλαπλάσιο αριθμό πολυγώνου, το οποίο σημαίνει άπειρα πολύγωνα, διαδικασία που απαιτεί μια σειρά από ενέργειες που είναι νομική υποστήριξη, τεχνική υποστήριξη, φωτοερμηνεία, υπόμνημα και άλλα τα οποία είναι αδύνατον να υαλοποιηθούν ταυτόχρονα με τη χαρτογράφηση. Επιπρόσθετο πρόβλημα που δημιουργείται από τα προβλεπόμενα σε αυτή την υπουργική απόφαση, όπως πρόσθεσε, είναι ότι με έναν άλλο νόμο που βγήκε σε αυτό το χρονικό διάστημα, υποχρεούται η υπηρεσία να προσαρτήσει μια δήλωση μηχανικού από τις 6/4/2020 και μετά, τη στιγμή που η δασική υπηρεσία Ρεθύμνου δεν διαθέτει μηχανικό. «Εμείς μηχανικό δεν έχουμε. Οπότε μετά τις 6/4/2020 δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Εμείς επιμένουμε για ενισχύσει του προσωπικού», επισημαίνει η κ. Καργιολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία χαρτογράφηση στον νομό Ρεθύμνου έγινε το 2003 και αφορούσε το 8% των εκτάσεων του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα του βόρειου άξονα του νομού, τα οποία είναι τα εξής: Άδελε, Αρμένοι, Ρέθυμνο, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Ρουσσοσπίτι, Πρασές, Χρωμοναστήρι, Μαρουλάς, Επισκοπή και Αργυρούπολη.