22 °C Rethymno, GR
01/06/2020

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το έργο επέκτασης της Πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα από την σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης ο φάκελος για το έργο κατασκευής της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος προσυμβατικός έλεγχος.

Αμέσως μόλις δοθεί η σχετική έγκριση θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, που είναι η εταιρία «Ρόμβος», στην οποία κατακυρώθηκε το έργο με έκπτωση 41,78%, δηλαδή από 7,25 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της σύμβασης κατέρχεται σε 4.2 εκ ευρώ.

Η χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης της βιβλιοθήκης -που χαρακτηρίζεται ως ένα έργο υψίστης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος- προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί στις πρυτανικές αρχές μέσα σε διάστημα 730 ημερών, δηλαδή, δύο χρόνια από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει τις εργασίες του ο ανάδοχος του έργου.

Το έργο αφορά στο σύνολο των οικοδομικών και Η/Μ εργασιών (υλικά και εργασίες), που απαιτούνται για την κατασκευή του κτιρίου της επέκτασης βιβλιοθήκης, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της υφισταμένης βιβλιοθήκης. Στόχος είναι ο νέος σχεδιασμός να μην διαταράξει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου, τη λειτουργικότητά του, τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, τον φυσικό φωτισμό του, αλλά και τη μοναδική οπτική φυγή προς την πόλη του Ρεθύμνου. Η επέκταση της βιβλιοθήκης αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα.

Τονίζεται ότι η ανάγκη επέκτασης της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στου Γάλλου είναι πλέον επιτακτική, ώστε να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που φιλοξενεί. Επίσης, με την υλοποίηση του έργου θα εξυπηρετηθούν με σύγχρονα μέσα οι χρήστες της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, δεδομένου ότι απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές σε όλον τον κόσμο.

Ο «πλούτος» τεράστιας σημασίας και αξίας που διαθέτει σήμερα η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο τόμους βιβλίων και περιοδικών. Ακόμα, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους -αναλογικά με το μέγεθος του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος- και τους καλύτερα οργανωμένους ηλεκτρονικούς καταλόγους στην Ελλάδα, ενώ έχει ψηφιοποιήσει και διαθέτει επίσης ελεύθερα στο διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των κλειστών συλλόγων της, που στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πάνω από 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ψηφιοποιημένες σελίδες.

Αξιολογούνται οι προτάσεις για το έργο των φοιτητικών κατοικιών

Εν τω μεταξύ στην τελικό στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται οι προσφορές που κατέθεσαν επτά συνολικά εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης και την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Κώστας Σπανουδάκης στο τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή προκειμένου να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο έξι συνολικά εταιρίες, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. «Η αξιολόγηση των προσφορών έχει προχωρήσει πολύ και η επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του πρακτικού. Στην δεύτερη φάση από τις επτά εταιρίες θα προχωρήσουν οι έξι. Εκτιμώ ότι τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου θα γνωστοποιηθεί στις εταιρίες η απόφαση προκειμένου οι εταιρίες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους αν και εφόσον κρίνουν σκόπιμο με προσφυγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Εκδικάσεων Προδικαστικών Προσφυγών. Αν δεν προσφύγουν θεωρείται περατωθείσα η πρώτη φάση του διαγωνισμού και προχωράμε στην δεύτερη φάση, στην οποία οι εταιρίες θα προσκληθούν να καταθέσουν τις τεχνικές λύσεις που προτείνουν και τις απόψεις τους για την οριστική διακήρυξη του έργου. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι σύμβουλοί του θα επιλέξουν μια από τις τεχνικές λύσεις που θα προταθούν και θα διαμορφώσουν τη διακήρυξη του έργου για να καταλήξουμε στον οριστικό διαγωνισμό. Όλη αυτή η διαδικασία βεβαία απαιτεί ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, σε ακάλυπτη έκταση της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή «Γάλλου», με σκοπό τη φιλοξενία περίπου δύο χιλιάδων φοιτητών. Το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.

Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑΜΕΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα. Σε κάθε λειτουργικά συνδεδεμένη ενότητα διαμερισμάτων (ανά όροφο ή ανά ενότητα διαμερισμάτων) θα προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και κουζίνας. Επίσης, ανά αυτόνομη κτιριακή μονάδα, θα προβλέπονται και πιο διευρυμένοι χώροι συνάθροισης με προτεινόμενες χρήσεις αναψυκτήριου/ψυχαγωγίας. Για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των φοιτητών θα συμπεριλαμβάνονται σε κάθε κτιριακή μονάδα οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώροι πλυντηρίων – στεγνωτηρίων κ.τ.λ. Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση των μελετητών θα πρέπει να δίδεται στη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρεται στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης. Το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Νέα έργα υποδομής στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης υπεγράφη σύμβαση με τον εργολάβο για το έργο που αφορά στην αντικατάσταση όλου του κλιματισμού στο κτίριο της βιβλιοθήκης έκτασης 5.500 τ.μ. έναντι 570.000 ευρώ.

Επίσης θέμα λίγων ημερών είναι και η υπογραφή της σύμβασης για τις εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου σε τιμή 330.000 ευρώ. Αφορά ανάπτυξη υποδομών ΑΜΕΑ, συντήρηση, χρωματισμό εξωτερικών τοιχοποιιών, ανακαίνιση αιθουσών και διάφορες άλλες μικροπαρεμβάσεις αναβάθμισης και βελτίωσης των χώρων.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι και μελέτη που αφορά στην κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου.

Πρόκειται για ένα κτίριο 5.000 τ.μ. σε χώρο πλησίον της εισόδου του Πανεπιστημίου. Το κόστος του έργου αυτού εκτιμάται στα 7,5 εκ. ευρώ.