17 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΙΣ "ΚΟΚΚΙΝΕΣ "ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Επιστρέφουν την Δευτέρα στα σχολεία οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων

Ανησυχία για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού στην Κρήτη

Επανέρχεται από σήμερα στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19. Η χώρα χωρίζεται σε δυο επίπεδα με βάση το επιδημιολογικό φορτίο, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας. Όλοι οι νομοί της Κρήτης κατατάσσονται στις κίτρινες περιοχές, δηλαδή στο επίπεδο επιτήρησης. Όμως ο Νίκος Χαρδαλιάς απευθυνόμενος στους Κρητικούς επέστησε την προσοχή του εξαιτίας της επιβεβαίωσης μεταλλαγμένων κρουσμάτων στο νησί, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Κάνουμε έκκληση για αυξημένη επιφυλακή στους συμπολίτες μας στην Κρήτη, λόγω της ύπαρξης του μεταλλαγμένου στελέχους».

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες στις κίτρινες περιοχές όπου εντάσσεται όλη η Κρήτη ισχύουν τα εξής:

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25 τ.μ.

Επιπλέον εξακολουθεί ναι είναι σε ισχύ:

– Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους

– Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

– Τηλε-εκπαίδευση σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

– Ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

– Λειτουργία ανώτατων δικαστηρίων και ειδικών δικαστηρίων.

– Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Εν τω μεταξύ χθες στη χώρα καταγράφηκαν 941 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 22 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5764.

Παράλληλα, σε 260 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στην Κρήτη χθες επιβεβαιώθηκαν 33 νέα κρούσματα κορονοϊού. Τα περισσότερα νέα κρούσματα στο νησί καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, όπου ανακοινώθηκαν 18 νέες μολύνσεις και στο Ηράκλειο άλλες 12. Στα Χανιά εντοπίστηκε ένα νέο κρούσμα και στο Ρέθυμνο 2.

«Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υγειονομική προστασία των πολιτών. Ως εκ τούτου, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Είμαστε σε οριακό σημείο σε πολλές περιοχές», επεσήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς.