25 °C Rethymno, GR
24/06/2021

ΤΑ 160 ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡ

Στο «κόκκινο» ολόκληρος ο νομός Ρεθύμνου για το επόμενο δεκαήμερο

- Σε τηλεκπαίδευση από Δευτέρα τα λύκεια, διά ζώσης η λειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και παιδικών σταθμών

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δώδεκα ημέρες, που ανέρχονται σε 192, σύμφωνα με τις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο νομός Ρεθύμνου να τεθεί σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς από σήμερα έως και τις 22 του Φεβρουαρίου ολόκληρη η περιφερειακή ενότητα μπαίνει στο «κόκκινο».  Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού είναι 160 έναντι 85 που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που ίσχυαν από το προηγούμενο Σάββατο στον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου πλέον επεκτείνονται σε όλο τον νομό.

Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται τα διά ζώσης μαθήματα σε όλα τα λύκεια του νομού, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 6 το απόγευμα. Κανονικά συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, όπως επίσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Αναλυτικότερα, από σήμερα έως και τις 22 του μήνα για τον νομό Ρεθύμνου ισχύουν τα παρακάτω:

  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away γενικά
  • Λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστήματα προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop). Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
  • Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο πιστών τα 9 άτομα, 1 πιστός/25 τ.μ
  • Ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) από 18:00 – 05:00
  • Τα καταστήματα τροφίμων θα παραμένουν να ανοικτά από τις 7 το πρωί έως και τις 5:30 το απόγευμα.
  • Όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά τις Κυριακές.

Η διασπορά του ιού φαίνεται να είναι μεγάλη σε όλη την περιφερειακή ενότητα ενώ συνεχίζονται να εμφανίζονται κρούσματα στη μαθητική κοινότητα με αποτέλεσμα να οδηγούνται καθημερινά σε αναστολή λειτουργίας νέα τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία.

Εν τω μεταξύ, όπως έγραψαν και χθες τα «Ρ.Ν.», το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στον μητροπολιτικό δήμο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εργαστηριακές αναλύσει της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τις οποίες οι δείκτες είναι πολύ αυξημένοι στις 9 Φεβρουαρίου σε σχέση με τη προηγούμενη μέτρηση που έγινε στις 26 Ιανουαρίου.

«Το δείγμα της 9ης Φεβρουαρίου από το Ρέθυμνο, είναι «το υψηλότερο που κατεγράφη απ’ τα τέλη Νοέμβρη στην Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη.

Σε οτι αφορά τους νοσηλευομένους με κορονοϊό ασθενείς στην μονάδα covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι 13,καθώς χτες πήραν μεν εξιτήριο δύο αλλά χρειάστηκε να εισαχθούν δύο άλλοι.

 

Σημειώνεται ότι χθες στη χώρα ανακοινώθηκαν 1.410 νέα κρούσματα, 21 θάνατοι και 293 διασωληνωμένοι. Στην Κρήτη καταγράφηκαν 44 κρούσματα και συγκεκριμένα 19 στο Ρέθυμνο, 20 στο Ηράκλειο, 4 στα Χανιά και ένα στο Λασίθι.

Η διασπορά του ιού φαίνεται ναι είναι μεγάλη σε όλη την περιφερειακή ενότητα, ενώ συνεχίζονται τα κρούσματα στη μαθητική κοινότητα με αποτέλεσμα να οδηγούνται καθημερινά σε αναστολή λειτουργίας νέα τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιάννη Γαζανό, κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού θα είναι από Δευτέρα τα παρακάτω τμήματα:

– Τμήμα β’ τάξης γυμνασίου Σταυρωμένου

– Τμήμα β’ τάξης πειραματικού γυμνασίου

– Τμήμα του ΕΕΕΕΚ

– Το γυμνάσιο Ανωγείων

– Δυο τμήματα του γυμνασίου Περάματος.

Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο προϊστάμενος Λάμπρος Καρβούνης, από Δευτέρα κλειστά θα παραμείνουν τα παρακάτω σχολεία και τμήματα:

– Το δημοτικό σχολείο Ανωγείων

– Το δημοτικό σχολείο Αγγελιανών

– Τμήμα του νηπιαγωγείου Ανωγείων

– Δύο τμήματα του δημοτικού σχολείου Σταυρωμένου

– Ένα τμήμα του δημοτικού σχολείου Πρινέ

– Ένα τμήμα του δημοτικού σχολείου στο Άδελε

– Ένα τμήμα του δημοτικού σχολείου Λιβαδίων.

 

Υψηλό το ιικό φορτίο στα λύματα του Ρεθύμνου

Όπως έγραψαν και χθες τα «Ρ.Ν.» το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στον μητροπολιτικό δήμο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εργαστηριακές αναλύσεις της Ιατρικής Σχολής, σύμφωνα με τις οποίες οι δείκτες είναι πολύ αυξημένοι στις 9 Φεβρουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση που έγινε στις 26 Ιανουαρίου.

«Το δείγμα της 9ης Φεβρουαρίου από το Ρέθυμνο είναι το υψηλότερο που κατεγράφη από τα τέλη Νοέμβρη στην Κρήτη. Όταν ανάψει μία φωτιά δύσκολα σβήνει. Έχουμε πλέον έναν ιό που κυκλοφορεί η μετάλλαξή του στην Κρήτη. Αυτό φαίνεται ότι επηρεάζει τη μεταδοτικότητα. Επηρεάζει και τα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική υπεύθυνη του περιφερειακού εργαστηρίου δημόσιας υγείας Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη.

Σημειώνεται ότι από Δευτέρα τα δεδομένα απ’ τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης θα δίνονται κεντρικά από τον ΕΟΔΥ, ούτως ώστε να έχουμε μία εικόνα του τί συμβαίνει και σε αυτό το κομμάτι (των λυμάτων).

Στην Κρήτη χθες ανακοινώθηκαν 44 νέα κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων τα 19 στο Ρέθυμνο, τα 20 στο Ηράκλειο, 1 στο Λασίθι και τέσσερα στα Χανιά.

Σημειώνεται ότι χθες στη χώρα ανακοινώθηκαν 1.410 νέα κρούσματα, 21 θάνατοι και 293 διασωληνωμένοι. Στην Κρήτη καταγράφηκαν 44 κρούσματα και συγκεκριμένα 19 στο Ρέθυμνο, 20 στο Ηράκλειο, 4 στα Χανιά και ένα στο Λασίθι. Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται:

«Ανακοινώνουμε 1410 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (covid-19), εκ των οποίων 0 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 170244, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6086 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54695 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 213 (72.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1204 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο covid-19, φθάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.574 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».