14 °C Rethymno, GR
29/03/2020

ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Στο σημείο μηδέν η μεταστέγαση των δομών Ψυχικής Υγείας του Νομού

• Ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου θα πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα με την ανάληψη των καθηκόντων του


Στον «αέρα» βρίσκεται κυριολεκτικά στην παρούσα χρονική περίοδο το θέμα της μεταστέγασης των δύο δομών Ψυχικής Υγείας στο Ρέθυμνο, έπειτα από τον μειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό διότι οι προσφορές που κατατέθηκαν, δεν αξιολογήθηκαν θετικά, καθώς δεν πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί εξαρχής στον διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Μαρκάκης -που μάλιστα εκτελεί και χρέη Διοικητή μέχρις ότου να γίνει η τοποθέτηση του νέου -οι προσφορές που κατατέθηκαν για την εξεύρεση του κατάλληλου κτιρίου που θα στεγάσει το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, καθώς και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νομού, δεν κάλυπταν στο ακέραιο τις ανάγκες των δύο δομών.
Άλλωστε, το κτίριο που αναζητούσε το Νοσοκομείο για να μισθώσει έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 650 τετραγωνικά μέτρα και το μηνιαίο του μίσθωμα να μην ξεπερνούσε το ποσό των 6.500 ευρώ. Αντί για αυτό όμως, οι προσφορές που κατατέθηκαν αφορούσαν σε κτίρια μικρότερα κατά πολύ των 650 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και υπόγεια.
Σχολιάζοντας μάλιστα το θέμα αυτό στην εφημερίδα μας ο κ. Μαρκάκης σημείωσε τα εξής: «Δυστυχώς, οι εξελίξεις στο θέμα του μειοδοτικού διαγωνισμού που έγινε το προηγούμενο διάστημα για την εξεύρεση του κατάλληλου κτιρίου σχετικά με την μεταστέγαση των δύο δομών Ψυχικής Υγείας του Νομού, δεν ήταν θετικές. Έτσι, το όλο ζήτημα παραμένει στο σημείο μηδέν. Ωστόσο, αυτό που κατά την γνώμη μου θα πρέπει να γίνει τώρα, είναι η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού. Μόνο που το θέμα αυτό δεν γίνεται να «τρέξει» από κανέναν άλλο, πέρα από τον ίδιο τον Διοικητή του Νοσοκομείου.
Κατά συνέπεια στην παρούσα φάση, αυτό που μπορεί να γίνει είναι να περιμένουμε να τοποθετηθεί νέος Διοικητής στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, ώστε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του και ενημερωθεί σχετικά, να μπορεί να διευθετήσει και το ζήτημα αυτό, που θεωρείται σημαντικό για την λειτουργία των δύο ψυχικών δομών υγείας του Νομού».
Εξάλλου, ο διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος -που σημειωτέον είναι και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας- μπορεί να εκτελεί χρέη Διοικητή όλο το διάστημα που το Νοσοκομείο Ρεθύμνου παραμένει «ακέφαλο», ωστόσο, όπως και ο ίδιος σημείωσε, στις αρμοδιότητές του δεν είναι θέματα ανάπτυξης των δομών του Νοσηλευτικού Ιδρύματος για παράδειγμα, αλλά η διεκπεραίωση των καθημερινών λειτουργιών του.
«Εκτελώ προσωρινά τα χρέη του Διοικητή του Νοσοκομείου, με σκοπό να μην διαταραχθεί η ομαλή του λειτουργία για το μεσοδιάστημα που απαιτείται μέχρις ότου να τοποθετηθεί ο νέος Διοικητής του Ιδρύματος. Δηλαδή, αρμοδιότητά μου είναι να φροντίζω ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινή «τροφοδοσία» του Ιδρύματος με όλο το απαραίτητο υλικό που χρειάζεται ένα Νοσοκομείο για να λειτουργεί σωστά. Κατά συνέπεια, είμαι εδώ για να τηρούνται οι ισορροπίες και όχι για να σχεδιάζω και να εισηγούμαι πολιτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του», τόνισε με έμφαση ο Χαράλαμπος Μαρκάκης.
Σύμφωνα πάντως με την προηγούμενη Διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Νομού, που μάλιστα προκήρυξε και τον προαναφερόμενο μειοδοτικό διαγωνισμό, το ζητούμενο εξαρχής ήταν να μεταστεγαστούν στο νέο κτίριο οι δύο δομές Ψυχικής Υγείας, με σκοπό να μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως τόσο οι λειτουργίες του νέου Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, όσο και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο στεγάζονταν στην οδό Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης, ωστόσο μετά τη λήξη του μισθωτηρίου και την έξωση που ακολουθήθηκε μέσω της δικαστικής οδού, η εν λόγω δημόσια δομή υγείας μεταφέρθηκε στους χώρους του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου, στην οδό Παπανικολάου 23. Μάλιστα η επιλογή του χώρου ήταν λύση ανάγκης, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
Ικανοποιητική η ανταπόκριση των πολιτών για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων
Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζει την λειτουργία του το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το οποίο λειτούργησε πρόσφατα, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών του Ρεθύμνου που επιθυμούν να το επισκεφθούν, παραμένει μεγάλη.
Και αυτό διότι καθημερινά το τηλεφωνικό κέντρο της Δομής «βομβαρδίζεται» από δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν να κλείσουν ραντεβού για το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, η μεγάλη επισκεψιμότητα που παρουσιάζει το Κέντρο, μαρτυρά τις αυξημένες ανάγκες που καταγράφονται στην τοπική κοινωνία για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους.
Εξάλλου, βασικός στόχος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου (στο οποίο ανήκει το Κέντρο) είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους, που μέχρι χθες ήταν αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στους όμορους Νομούς για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Άλλωστε βασική μέριμνα της επιστημονικής του ομάδας, είναι η ευαισθητοποίηση και η αγωγή της κοινότητας, η πρόληψη, η παροχή προγραμμάτων προαγωγής της ψυχικής υγείας στην κοινότητα, η συμβουλευτική παρέμβαση, καθώς και η θεραπεία αλλά και η συμβολή στην αποκατάσταση και την ψυχοκοινωνική επανένταξη των παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές.
Υπενθυμίζεται ότι το επιστημονικό προσωπικό του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, αποτελείται από μία παιδοψυχίατρο, μία ψυχολόγο, δύο κοινωνικούς λειτουργούς και μία νοσηλεύτρια, ενώ οι υπόλοιπες κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού (π.χ. λογοθεραπεύτριας) αυτές καλύπτονται από το αντίστοιχο προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του καταγράφεται, εγκρίνεται, παρακολουθείται και ελέγχεται χωριστά, ενώ ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, φιλοξενείται προσωρινά στο κτίριο του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, στην Καλλιθέα επί της οδού Παπανικολάου 23.
Σημειώνεται ότι για την αξιολόγηση παιδιών και εφήβων, αλλά και για την συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και θεραπευτική παρέμβαση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 28313-41816 (8-11 το πρωί μόνο τις καθημερινές), ενώ όπως έχει ανακοινωθεί θα τηρείται λίστα αναμονής με ευελιξία για τα επείγοντα περιστατικά.