27 °C Rethymno, GR
19/09/2020

Η ΔΟΜΗ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΜΕ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Στο στάδιο της αξιολόγησης οι εννέα μόνιμες προσλήψεις για το Γηροκομείο του Ρεθύμνου

Στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται οι εννέα συνολικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που προβλέπονται για την στελέχωση του παραρτήματος μονάδας ΑμεΑ Ρεθύμνου – Γηροκομείου. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη του παραρτήματος Ρεθύμνου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, Ζωή Μπριλάκη, στα Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας αντιστοιχούν 317 θέσεις. Στην Κρήτη ο αριθμός ανέρχεται σε 45 άτομα μόνιμου προσωπικού, εκ των οποίων τα εννέα αφορούν τη μονάδα του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ένα γιατρό, ένα κοινωνικό λειτουργό, δυο Τ.Ε. νοσηλευτικής, τέσσερις Δ.Ε. νοσηλευτικής και 2 Υ.Ε. τραυματιοφορείς.

«Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη 7Κ αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και τώρα είμαστε στο στάδιο αξιολόγησης των δικαιολογητικών και περιμένουμε τις εξελίξεις» είπε στα «Ρ.Ν.» η κα Μπριλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εννέα άτομα επικουρικό προσωπικό, που ήδη υπηρετούν στο γηροκομείο και των οποίων οι συμβάσεις έληγαν στο τέλος του 2019, έγινε ανανέωση των συμβάσεών τους έως τις 30 Ιουνίου του 2020. Αυτό έγινε όπως εξηγεί η κα Μπριλάκη, προκειμένου να μην υπάρξει κενό και πρόβλημα προσωπικού στις μονάδες, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης του μόνιμου προσωπικού.

Οι μόνιμες προσλήψεις των εννέα ατόμων αποτελούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την μονάδα του Ρεθύμνου, η οποία μέχρι σήμερα διαθέτει μόλις τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό, εκ των οποίων μια νοσηλεύτρια, ένας υγειονομικός, δυο καθαρίστριες (για τους ηλικιωμένους), ενώ τρεις διοικητικοί υπάλληλοι είναι με συμβάσεις αόριστου χρόνου, τη στιγμή που για να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής και αποτελεσματική λειτουργία του Γηροκομείου απαιτούνται συνολικά σαράντα άτομα προσωπικό.

Ενίσχυση του Γηροκομείου με επτά συμβασιούχους λόγω κορωνοϊού

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και ένα μήνα η μονάδα του Ρεθύμνου έχει ενισχυθεί με επτά άτομα προσωπικό στο πλαίσιο των δράσεων που ελήφθησαν σε όλη τη χώρα για την ενίσχυση των χώρων φιλοξενίας ηλικιωμένων ως ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και προστασίας για την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την κα Μπριλάκη πρόκειται για τέσσερις νοσηλευτές και δυο άτομα βοηθητικού προσωπικού και ένας μάγειρας με εξάμηνες συμβάσεις που λήγουν 30 Σεπτεμβρίου. Το προσωπικό αυτό καλύπτει και άδειες ειδικού σκοπού των εργαζομένων της μονάδας του Ρεθύμνου.

Στο χώρο του γηροκομείου έχουν διαμορφωθεί δύο κλίνες, στις οποίες δημιουργήθηκαν ειδικά διαχωριστικά για τυχόν παραμονή και νοσηλεία ύποπτου κρούσματος.

Παράλληλα, έγιναν δύο απολυμάνσεις στους χώρους, εκτενής ενημέρωση του προσωπικού και καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και έξοδο από την μονάδα των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής. Εκτός από τα επισκεπτήρια, όλη αυτή την περίοδο έχουν ανασταλεί και οι εισαγωγές.

Τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής τηρούνται με ευλάβεια, ενώ σε δύο ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Σήμερα στο γηροκομείο Ρεθύμνου φιλοξενούνται 43 άτομα, ενώ η δυναμικότητά του είναι 50 και σύμφωνα με την κα Μπριλάκη στη λίστα αναμονής είναι περίπου 20 άτομα.

Η λειτουργία της νέας πτέρυγας εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαμονής και φροντίδας συνολικά ηλικιωμένων συμπολιτών μας, που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο, έχει αυξήσει όμως και τις απαιτήσεις στελέχωσής της με το κατάλληλο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται πως η νέα πτέρυγα που λειτούργησε σταδιακά από τις αρχές του 2018 δίνει τη δυνατότητα επιπλέον φιλοξενίας 30 ηλικιωμένων. Μετά από τη μεσολάβηση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κας Μαίρης Λιονή και τη δέσμευση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, για διάθεση κονδυλίου ύψους 60 χιλιάδων ευρώ, ποσό το οποίο διατέθηκε, αγοράστηκε ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός εξοπλισμός για να λειτουργήσει πλήρως η μονάδα.

Πρόκειται για τον βασικό εξοπλισμό συνολικά 14 κλινών της νέας πτέρυγας που περιλαμβάνει νοσοκομειακά κρεβάτια, νοσοκομειακά κομοδίνα, τηλεόραση με τη βάση και καθίσματα γενικής χρήσης.

Σημειώνεται ότι το Γηροκομείο του Ρεθύμνου ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του το 1973 σε έναν χώρο 5.200 τ.μ., ενώ η νέα πτέρυγα, έργο το οποίο ξεκίνησε το 2006, έχει έκταση 1.000 περίπου τ.μ. Το έργο εντάχθηκε τότε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ. Δέκα χρόνια μετά το διώροφο κτίριο (υπάρχει και υπόγειο, όπου βρίσκονται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις) παραδόθηκε προσωρινά τον περασμένο Ιούλιο, αφού το κτιριακό του κομμάτι ολοκληρώθηκε.

Κάθε όροφος περιλαμβάνει επτά δωμάτια, εκ των οποίων τα έξι είναι δίκλινα και ένα τρίκλινο, άρα συνολικά σε κάθε όροφο υπάρχουν 15 δωμάτια, που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν επιπλέον τριάντα ηλικιωμένους. Το κτίριο περιλαμβάνει αίθουσα βραχείας νοσηλείας, δωμάτιο για τους νοσηλευτές και έχει συνδεθεί και με το παλαιό κτίριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γηροκομείο του Ρεθύμνου, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει εξακολουθεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Και φέτος μοιράζει καθημερινά φαγητό στο 8ο Δημοτικό Σχολείο διανέμοντας 15 μερίδες για αντίστοιχο αριθμό παιδιών τόσο για το μεσημεριανό τους όσο και για το δεκατιανό της επόμενης ημέρας.