28 °C Rethymno, GR
26/07/2021

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ

Στο στάδιο της αξιολόγησης τα έργα των ΟΧΕ στον Δήμο Ρεθύμνου

Στη Διαχειριστική Αρχή βρίσκονται οι φάκελοι με τα έργα και τις δράσεις του μητροπολιτικού δήμου που διεκδικούν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Μετά από επίπονη προετοιμασία η τεχνική υπηρεσία του δήμου κατάφερε και έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδιεοδοτήσεις από αρχαιολογικές και άλλες υπηρεσίες αλλά και να σχεδιάσει σειρά έργων και παρεμβάσεων που στόχο έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας των κατοίκων της πόλης αλλά και οικισμών του δήμου και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Τα έργα και οι δράσεις κοστολογούνται σε 9 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πλέον τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης καλούνται να εξετάσουν ξεχωριστά κάθε φάκελο και να ελέγξουν τεχνικές και άλλες προδιαγραφές για να δώσουν τις τελικές εγκρίσεις για την ένταξη των έργων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Η αξιολόγηση των φακέλων είναι σε εξέλιξη, ενώ εκτιμάται ότι σταδιακά θα ξεκινήσει η ένταξη των έργων το επόμενο τρίμηνο. Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προγράμματος τα έργα και οι δράσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2023.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε: «Ο σχεδιασμός για τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις ήταν μακρόπνοος και πλέον φτάνει στο τέλος του. Πρόκειται για έργα που είναι στοχεύμενα, αφορούν γειτονιές, αφορούν παρεμβάσεις για την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Είναι έργα σημαντικά τα οποία έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα να ελεγχτούν οι φάκελοι των προτάσεών μας και να δοθεί άδεια δημοπράτησης ώστε το συντομότερο δυνατόν να τα απολαύσει η τοπική κοινωνία. Οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσοι συνέβαλλαν στην σύνταξη των φακέλων και εκείνους που χρηματοδοτούν τα έργα αυτά, ώστε ο σχεδιασμός αυτός να μετουσιωθεί σε έργα που θα είναι απτά και θα δώσουν ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσουν την τοπική κοινωνία.

Οι παρεμβάσεις στον δήμο Ρεθύμνου

 1. Πολιτιστικές διαδρομές – περιηγήσεις στον δήμο Ρεθύμνης με κέντρο την Ελεύθερνα: 800.000,00 ευρώ.
 2. Ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση σπηλαίου Γερανίου: 200.000,00 ευρώ.
 3. «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για προστασία χελώνας καρέτα-καρέτα στη βόρεια παραλία του Ρεθύμνου» προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.
 4. Οργάνωση για δασική αναψυχή, προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής των πηγών Αργυρούπολης: 350.000,00 ευρώ.
 5. Ψηφιοποίηση και προβολή του αρχείου της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου: 110.000,00 ευρώ.

6 Ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών κτιρίων στον δήμο Ρεθύμνης: 900.000,00 ευρώ.

 1. Σχεδιασμός πυροπροστασίας περιαστικού δάσους πόλης Ρεθύμνου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
 2. Εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων πυροπροστασίας στο φαράγγι των Μύλων: 150.000,00 ευρώ.

9 Αξιοποίηση 7 παραγωγικών γεωτρήσεων για την ενίσχυση της υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου και δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου: 1.100.000,00 ευρώ.

 1. Αναβάθμιση οδικού δικτύου σύνδεσης Ρεθύμνου – πανεπιστημίου Γάλλου: 750.000,00 ευρώ.
 2. Ανάπτυξη και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου Περιοχής Καλλιθέας Δήμου Ρεθύμνου με βιοκλιματική παρέμβαση στην οδό Κολοκοτρώνη και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ αυτών 1.000.000,00 ευρώ.
 3. Βιοκλιματική Ανάπλαση κεντρικών συνδετήριων οδών πόλης Ρεθύμνου: 1.000.000,00 ευρώ.
 4. βιοκατλικματικη ανάπλαση περιοχής γύρω από το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν από κοινού οι δήμοι Ρεθύμνου και Αγίου Βασίλειου έχοντας καταθέσει προτάσεις έργων, η χρηματοδότηση των οποίων φτάνει τα 14,4 εκ. ευρώ.

Από τα αυτά τα 10,6 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Ρεθύμνης και τα 3,8 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Αγίου Βασιλείου. Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το ποσό των εκπτώσεων που θα προκύψει από τα έργα θα πάει εξ ολοκλήρου στον δήμο Ρεθύμνης.

Ο στόχος είναι οι δύο δήμοι Ρεθύμνης και Αγίου Βασιλείου να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα και να αποτελέσουν έναν βιώσιμο τουριστικό, πολιτιστικό και φυσιολατρικό προορισμό. Για τον λόγο αυτό θα εργαστούμε το επόμενο δίμηνο μεθοδικά, με τις υπηρεσίες μας δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία, στις συνεργασίες και στην επιχειρηματικότητα, η οποία πρέπει να στηρίζεται στην «έξυπνη εξειδίκευση».

Οι παρεμβάσεις στον δήμο Αγίου Βασιλείου

 1. Αναβάθμιση Τοπικού οδικού δικτύου Πλακιά 1.500.000 ευρώ (αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου).
 2. Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Λευκόγεια – Κακαρέ – Πλακιά και Ροδάκινο: 1.300.000 ευρώ.
 3. Ανάδειξη Δάσους Αγ. Ιωάννη (Δασοτεχνικά έργα δασικής αναψυχής): 700.000 ευρώ.
 4. Προστασία και ανάδειξη ευρύτερης περιοχής Λίμνης Πρέβελη 200.000 ευρώ.
 5. Σύστημα πυροπροστασίας Φοινικοδάσους Λίμνης Πρέβελη 100.000 ευρώ.