25 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Στο ΣτΕ η ένσταση μιας εταιρείας για το έργο των φοιτητικών κατοικιών

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου

Μικρή καθυστέρηση καταγράφεται στην διαγωνιστική διαδικασία του μεγάλου έργου που αφορά στην κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Η ένσταση, που είχε καταθέσει μια εκ των έξι συνολικά εταιρειών που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού κατά μιας άλλης εταιρείας επικαλούμενη τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, κάποιοι εκ των οποίων αφορούσαν στην αρτιότητα των δικαιολογητικών, έγινε δεκτή από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών. Η εταιρεία κατά της οποίας έγινε η ένσταση, όπως είχε δικαίωμα, προσέφυγε στο ΣτΕ. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 24 Αυγούστου και η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σε σαράντα μέρες περίπου μετά την συνεδρίαση, δηλαδή στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης, Κωστής Σπανουδάκης, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, ωστόσο, όπως σημείωσε, οι σύμβουλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης ήδη ετοιμάζονται για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού, τον ανταγωνιστικό διάλογο -έχοντας ολοκληρώσει κατά 80% το τεχνικό κομμάτι. Στόχος είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και ήδη τον Οκτώβριο να προχωρήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού είτε με τις έξι εταιρείες είτε με τις πέντε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σπανουδάκη, ο στόχος για το πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το έργο να μπορεί να προκηρυχτεί τον Οκτώβριο του 2021.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Κώστας Σπανουδάκης, ανέφερε: «Η εταιρεία η προσφεύγουσα, δικαιώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών που σημαίνει ότι απορρίφθηκε η εταιρεία εναντίον της οποίας κατατέθηκε η ένσταση και η εταιρεία εκείνη, ως είχε δικαίωμα, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η υπόθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης εκδικάζεται στις 24 Αυγούστου αλλά το αποτέλεσμα θα γνωστοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, 40 μέρες μετά την απόφαση.

Η συνέπεια που θα έχει στην διαγωνιστική διαδικασία είναι μικρή, διότι δεν θίγονται ζωικά συμφέροντα του Πανεπιστημίου, αν οι εταιρείες που τελικά θα περάσουν στην δεύτερη φάση είναι πέντε ή έξι. Αυτήν την ώρα είναι 5 και η 6η είναι αυτή που έχει προσφύγει στο ΣτΕ και πρέπει να γίνει η δικάσιμος για να δούμε ποιες θα περάσουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τους τρεις συμβούλους, που έχουν προσληφθεί, θα προετοιμάσει το φάκελο για να προσκαλέσει όσες εταιρείες περάσουν, στο πρώτο στάδιο της δεύτερης φάσης, τον λεγόμενο «ανταγωνιστικό διάλογο». Αυτό ήδη συμβαίνει τώρα. Στο τεχνικό σκέλος της εργασίας αυτής του Πανεπιστημίου, έχουμε ολοκληρώσει κατά 80%. Μετά ο φάκελος, θα φύγει από το τεχνικό κομμάτι και θα πάει στο χρηματοοικονομικό, με άλλα λόγια όσα προδιαγράψαμε στο τεχνικό σκέλος ως απαιτήσεις του έργου, θα μεταφραστούν σε χρήματα. Η πρόβλεψή μας είναι ότι τον Οκτώβριο θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις προσκλήσεις της εταιρείας και την έναρξη του «ανταγωνιστικού διαλόγου». Δεν θα καθυστερήσει η πρόσκληση των εταιρειών, ενδεχομένως σε μία μέρα, να κληθούν και δύο, το στοίχημα για εμάς είναι να ολοκληρώσουμε τους φακέλους. Αυτό είναι που προκαλεί την καθυστέρηση και όχι το δικαστήριο. Αυτήν την δουλειά την κάνουν οι σύμβουλοι που έχουμε προσλάβει, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου γιατί εκεί εμπλέκονται πολύ μεγάλα project στον τομέα της τεχνολογίας και της ενέργειας. Θα πρέπει να αφήσουμε κάποιο χρόνο στις εταιρείες για να μελετήσουν και να προσέλθουν με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους. Μέσα από τον ανταγωνιστικό διάλογο, θα προκύψει το τελικό κείμενο της διακήρυξης για να γίνει ο διαγωνισμός του έργου. Οι εταιρείες δηλαδή μπορούν μέσω του διαλόγου, να παρατηρήσουν τις μελέτες και να εισηγηθούν για περαιτέρω χρήματα όπου απαιτείται ή να προτείνουν μια νεώτερη τεχνολογική εξέλιξη που μπορούμε στη συνέχεια να ενσωματώσουμε. Πιστεύουμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την σύμβαση».

Το έργο

Το έργο που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ. αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, σε ακάλυπτη έκταση της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή «Γάλλου», με σκοπό τη φιλοξενία περίπου δύο χιλιάδων φοιτητών. Το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.

Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑμεΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα. Σε κάθε λειτουργικά συνδεδεμένη ενότητα διαμερισμάτων (ανά όροφο ή ανά ενότητα διαμερισμάτων) θα προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και κουζίνας. Επίσης, ανά αυτόνομη κτιριακή μονάδα, θα προβλέπονται και πιο διευρυμένοι χώροι συνάθροισης με προτεινόμενες χρήσεις αναψυκτήριου/ψυχαγωγίας. Για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των φοιτητών θα συμπεριλαμβάνονται σε κάθε κτιριακή μονάδα οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώροι πλυντηρίων – στεγνωτηρίων κ.τ.λ. Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση των μελετητών θα πρέπει να δίδεται στη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρεται στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης. Το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ολοκλήρωση του αμφιθεάτρου στου Γάλλου

Τμήμα του προτεινόμενου έργου αφορά και στην ολοκλήρωση του ημιτελούς αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί έως το στάδιο των εργασιών του φέροντα οργανισμού.

Υπολείπονται οι λοιπές οικοδομικές εργασίες, όπως και οι ηλεκτρομηχανολογικές, με σκοπό την ολοκλήρωση και λειτουργία του κτιρίου για την εξυπηρέτηση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Αύριο πιάνουν δουλειά τα μηχανήματα για την επέκταση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει ένα μεγάλο έργο υποδομής στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, που αφορά στην επέκταση του κτιρίου της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης. Ήδη ο εργολάβος έχει περιφράξει τον χώρο και τα μηχανήματα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αύριο, όπως είπε ο κ. Σπανουδάκης, προκειμένου το έργο να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων να παραδοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ, ωστόσο η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο της εταιρίας «Ρόμβος Τεχνική Α.Ε.», που προσέφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση για το έργο που θα εκτελεστεί με 4,4 εκ. ευρώ.

Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι τα δυο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα η σύμβαση προβλέπει. Η ανάγκη επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλου είναι πλέον επιτακτική, ώστε να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που φιλοξενεί. Επίσης, με την υλοποίηση του έργου θα εξυπηρετηθούν με σύγχρονα μέσα οι χρήστες της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, δεδομένου ότι απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές σε όλον τον κόσμο.