16 °C Rethymno, GR
02/04/2020

ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Στο τελικό στάδιο οι μελέτες για αναπλάσεις των κάθετων κεντρικών δρόμων της πόλης

• Περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του Δήμου για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων.

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι μελέτες που εκπονεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου και αφορούν στις αναπλάσεις των κεντρικών συνδετήριων οδών της Μοάτσου και της Κουντουριώτη.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας, που έχει προταθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Συγκριμένα, η σχεδιαζόμενη παρέμβαση αφορά στις οδούς Χ. Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Καλλιρρόης Σιγανού Παρρέν, Πρεβελάκη, Δημοκρατίας και Καστρινογιαννάκη, στις οποίες περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους και δενδροφύτευση στα πρότυπα της βιώσιμης κινητικότητας.

Η τεχνική υπηρεσία πόλης του Ρεθύμνου ολοκληρώνει τις σχετικές μελέτες, προκειμένου να καταθέσει το φάκελο στην Διαχειριστική αρχή το επόμενο δίμηνο με δεδομένο ότι στο τέλος του έτους λήγει η σχετική προθεσμία. Θα προηγηθεί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων μια διαβούλευση προτού υποβληθεί ο φάκελος του έργου.

Ταυτόχρονα όμως σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δυο σχολικών κτιρίων στον Δήμο Ρεθύμνης.

Η σχετική πρόσκληση δημοσιεύτηκε προχθές από την Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος καλείται να υποβάλλει την πρότασή του από τις αρχές Δεκεμβρίου έως και τον Μάρτιο.

Παράλληλα προχωρούν οι μελέτες για τον σχεδιασμό πυροπροστασίας περιαστικού δάσους πόλης Ρεθύμνου, το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για προστασία χελώνας καρέτα-καρέτα στη βόρεια παραλία του Ρεθύμνου, την ανάπτυξη και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου Περιοχής Καλλιθέας Δήμου Ρεθύμνου με βιοκλιματική παρέμβαση στην οδό Κολοκοτρώνη και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ αυτών, η αναβάθμιση οδικού δικτύου σύνδεσης Ρεθύμνου – Πανεπιστημίου Γάλλου, καθώς και η πυροπροστασία στο φαράγγι των Μύλων.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε: «Αυτές τις μέρες η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ολοκληρώνει τις μελέτες για τους κάθετους δρόμους και θα τεθεί σε διαβούλευση στην διαπαραταξιακή επιτροπή για να τις καταθέσουμε στο επόμενο δίμηνο στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για να εξασφαλίσουμε τις σχετικές χρηματοδοτήσεις για την υλοποίησή τους. Ουσιαστικά μιλάμε για παρέμβαση που αφορά ένα πλέγμα δρόμων που θα συνδέεται με τους δυο κεντρικούς δρόμους και αφορά σε πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους και πράσινο».

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων συμμετέχουν από κοινού οι δήμοι Ρεθύμνου και Αγίου Βασίλειου έχοντας καταθέσει προτάσεις έργων, η χρηματοδότηση των οποίων φτάνει τα 14,4 εκ. ευρώ.

Από τα αυτά τα 10.6 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Ρεθύμνης και τα 3.8 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Αγίου Βασιλείου. Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το ποσό των εκπτώσεων που θα προκύψει από τα έργα θα πάει εξ ολοκλήρου στον δήμο Ρεθύμνης.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί και έχουν λάβει τις πρώτες εγκρίσεις από τη Διαχειριστική Αρχή και έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια είναι οι παρακάτω:

 

Οι παρεμβάσεις στον δήμο Ρεθύμνου

 1. Πολιτιστικές διαδρομές – περιηγήσεις στον δήμο Ρεθύμνης με κέντρο την Ελεύθερνα: 800.000,00 ευρώ.
 2. Ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση σπηλαίου Γερανίου: 200.000,00 ευρώ.
 3. Ανακαίνιση παραδοσιακού ελαιοτριβείου Αρμένων και μετατροπή του σε μουσείο: 550.000,00 ευρώ.
 4. «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για προστασία χελώνας καρέτα-καρέτα στη βόρεια παραλία του Ρεθύμνου» προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.
 5. Οργάνωση για δασική αναψυχή, προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής των πηγών Αργυρούπολης: 350.000,00 ευρώ.
 6. Ενίσχυση (παραδοσιακών) ΜΜΕ για την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους: 650.000,00 ευρώ.
 7. Ψηφιοποίηση και προβολή του αρχείου της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου: 110.000,00 ευρώ.
 8. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου δημαρχείου Δ. Ρεθύμνου: 500.000,00 ευρώ.
 9. Ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών κτιρίων στον δήμο Ρεθύμνης: 900.000,00 ευρώ.
 10. Σχεδιασμός πυροπροστασίας περιαστικού δάσους πόλης Ρεθύμνου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
 11. Εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων πυροπροστασίας στο φαράγγι των Μύλων: 150.000,00 ευρώ.
 12. Δημιουργία και ανάπτυξη Πράσινων Σημείων στον δήμο Ρεθύμνης: 1.000.000,00 ευρώ.
 13. Αξιοποίηση 7 παραγωγικών γεωτρήσεων για την ενίσχυση της υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου και δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου: 1.100.000,00 ευρώ.
 14. Αναβάθμιση οδικού δικτύου σύνδεσης Ρεθύμνου – πανεπιστημίου Γάλλου: 750.000,00 ευρώ.
 15. Ανάπτυξη και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου Περιοχής Καλλιθέας Δήμου Ρεθύμνου με βιοκλιματική παρέμβαση στην οδό Κολοκοτρώνη και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ αυτών 1.000.000,00 ευρώ.
 16. Βιοκλιματική αναβάθμιση παρόδιων χώρων κατά μήκος της οδού Αποστολάκη, προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ.
 17. Βιοκλιματική Ανάπλαση κεντρικών συνδετήριων οδών πόλης Ρεθύμνου: 1.000.000,00 ευρώ.
 18. Διαμόρφωση ποδηλατικών υποδομών χαμηλού κόστους κατά μήκος της διαδρομής σύνδεσης των γειτονιών του αστικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου: 400.000,00 ευρώ.