21 °C Rethymno, GR
27/05/2020

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΚΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετίας για τον τουρισμό ζητά ο ΣΕΤΕ

- Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, τονίζει και ζητά τη συνδρομή του υπουργείου για την άμεση αντιμετώπιση διαχρονικών ζητημάτων

Την ανάγκη υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό σε ορίζοντα δεκαετίας ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία είναι γνωστή και καθοριστική, κάτι που φαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά του ΑΕΠ, ωστόσο τονίζουν οι επιχειρηματίες ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Αντιθέτως τονίζει τη σημασία της επαγρύπνησης και της ανάληψης μέτρων και πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον κλάδο, προκειμένου να εισέλθει σταδιακά σε έναν κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.  
Ειδικότερα, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει πως άμεση προτεραιότητα είναι η συγκρότηση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που θα αφορά τον σχεδιασμό και την προώθηση βάσει συγκεκριμένου στατιστικού αποτελέσματος. Επισημαίνει ότι απαιτείται ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων με μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και εγχώρια μεταφορά επιβατών (αεροπορικώς-ακτοπλοϊκώς-χερσαία μέσα), αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, κατάργηση του φόρου διαμονής, μείωση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα, ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Παράλληλα, τονίζει τη διαχείριση των προορισμών με ιδιαίτερη έμφαση στην επάρκεια και αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών, καθώς και τη βελτίωση σε «πύλες εισόδου», όπως λιμάνια, αεροδρόμια και τοπικά οδικά δίκτυ. Σημειώνει την επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης ενός χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τον τουρισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς και ταυτόχρονα θα προστατεύει το περιβάλλον που αποτελεί και βασικό τουριστικό πόρο.
Η διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που, κατ’ ελάχιστον, θα είναι φιλικό προς νέες επενδύσεις, ενώ θα περιλαμβάνει και θέσπιση πολιτικής κινήτρων για τη στοχευμένη προσέλκυση επισκεπτών είναι παραπάνω από απαραίτητη επισημαίνει ο Σύνδεσμος Τουριστικώς Επιχειρήσεων Ελλάδας αναφέροντας πως κομβική σημασία προς την κατεύθυνση αυτή έχει η αποσαφήνιση και απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις και λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και η διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της οικονομικής δραστηριότητας και να λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των τουριστικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και της απασχόλησης θεωρούνται.
Παράλληλα κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Η άμεση δρομολόγηση λύσεων σε ζητήματα που έχουν, πλέον, αποκτήσει δομικό χαρακτήρα για τον τουριστικό τομέα ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΤΕ, μεταξύ του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού Τουρισμού, κ. Μάνου Κόνσολα, του προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου και των εκπροσώπων των κλαδικών ενώσεων – μελών του Συνδέσμου.