18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Στόμφος και φανφαρονισμός»

Ο Γεώργιος Τρουλλινός, εκπαιδευτικός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, μας έστειλε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή (o τίτλος είναι του επιστολογράφου):

«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ακούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πόσο προσεκτικές είναι οι κρατικές υπηρεσίες τόσο με την ιχνηλάτηση όσο και με την αντιμετώπιση των περιστατικών. Δυστυχώς, από προσωπική εμπειρία, θα έλεγα πως άρχισα να αμφιβάλλω για την ευαισθησία που δείχνουν οι κρατικές υπηρεσίες σε περιστατικά που αφορούν τον Νομό μας. Και θα αναφερθώ σε συγκεκριμένο γεγονός.

Είμαι εκπαιδευτικός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο υπηρετώ τα τελευταία 12 χρόνια. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες, αλλά αντιμετωπίστηκε από το σύνολο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με καρτερικότητα και με πολλή όρεξη για δουλειά. Η επιστροφή στα θρανία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό αλλά και με προβληματισμό. Η αβεβαιότητα για μια ασφαλή επιστροφή πλανιόταν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι διαβεβαιώσεις για μια τέτοια επιστροφή, πολλές. Τι αντισηπτικά, τι μάσκες, τι ολόκληρα συνεργεία να περιμένουν να επέμβουν την κατάλληλη στιγμή… Όμως, τα αντισηπτικά τελείωσαν, οι μάσκες άργησαν δύο μήνες να παραδοθούν και τα συνεργεία δεν φάνηκαν ποτέ! Με το τελευταίο να είναι και το πιο τραγικό!

Τις τελευταίες 10 ημέρες το Σχολείο μας ήρθε αντιμέτωπο με κρούσμα Covid-19. Συγκεκριμένα, νόσησε γονέας ενός μαθητή μας. Κι ενώ αυτός υποψιαζόταν πως είχε τον συγκεκριμένο ιό, συνέχιζε να στέλνει το παιδί του στο σχολείο. Εγκληματικό, θα έλεγα. Όπως ήταν φυσικό, κάποια στιγμή νόσησε και η μητέρα. Το παιδί εξακολουθούσε, όμως, να προσέρχεται καθημερινά στο μάθημα. Τελικά, η μητέρα αναγκάστηκε να νοσηλευτεί και βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, έως και αυτή τη στιγμή που γράφω.

Οι εντολές που δόθηκαν από τις αρμόδιες αρχές ήταν η απομάκρυνση του μαθητή για δεκαπέντε ημέρες από τον σχολικό χώρο και ο περιορισμός στην οικία του.

Ως εδώ καλά.

Όταν ρωτήσαμε τον Διευθυντή του Σχολείου, κ. Παπαδομανωλάκη, αν διενεργήθηκε μοριακό τεστ και στον μαθητή, η απάντηση ήταν αρνητική. Έλαβε, όπως μας είπε ο ίδιος, από την κα Καββάλου (υπεύθυνη ΕΟΔΥ Ρεθύμνου) αρνητική απάντηση, καθώς, όπως ισχυρίζεται η συγκεκριμένη γιατρός, ο μαθητής δεν εμφάνιζε συμπτώματα κι έτσι δεν ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε τεστ.

Από τον Δήμο, και συγκεκριμένα την κα Γκίκα, υπεύθυνη Παιδείας του Δήμου, δεν είδαμε καμία ενέργεια που θα αποσκοπούσε στην προφύλαξη της υγείας των υπόλοιπων μαθητών. Ένα συνεργείο απολύμανσης, για παράδειγμα. Δειγματοληπτικά τεστ στους μαθητές του τμήματος όπου φοιτούσε το παιδί.

Δέκα μέρες μετά μαθαίνουμε, από τρίτες πηγές, πως αρρώστησε και το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας.

Σήμερα αποχώρησαν προληπτικά άλλοι δύο μαθητές, καθώς κρούσμα εμφανίστηκε στο στενό συγγενικό τους περιβάλλον.

Τι παραπάνω θέλουν η κυρία Γκίκα και η κυρία Καββάλου για να ενεργοποιήσουν τον κρατικό μηχανισμό; Πόσο δύσκολο είναι να έρθουν συνεργεία στο σχολείο και να διενεργήσουν Rapid test, ώστε να ησυχάσει ο κόσμος;

Μήπως περιμένουν την ένοχη σιωπή μας και να σπρώξουμε το σκουπιδάκι κάτω από το χαλί;

Καλώ, λοιπόν, κάθε αρμόδιο, ΕΟΔΥ-Δήμαρχο, να ενεργήσει άμεσα, προτού μια πιθανή διασπορά λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς τότε τα δάχτυλα θα υψωθούν και θα δείξουν τους πραγματικούς υπευθύνους… Ας σταματήσει επιτέλους αυτός ο ανούσιος στόμφος και ο φανφαρονισμός, και ας μπούμε στην ουσία των πραγμάτων!.

Τρουλλινός Γεώργιος».