17 °C Rethymno, GR
27/10/2020

ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Στ. Αρναουτάκης: «Στόχος μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που ορίζει το μέλλον της και θα είναι αναπτυξιακός φάρος στη Μεσόγειο»

«Μαζί θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που συνομιλεί ισότιμα με τις περιφέρειες του κόσμου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ορίζει η ίδια το μέλλον της», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τον απολογισμό έργου για την περασμένη χρονιά που συνεχίζεται κατά τη μονοθεματική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «με κοινή βούληση και στράτευση, με τη στενή και ειλικρινή συνεργασία με όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, με τα στελέχη της περιφέρειας, με τους θεσμικούς μας εταίρους, αλλά πάνω από με έντιμη διαχείριση και διαφάνεια, με ορθολογισμό και πραγματισμό μπορούμε να καταστήσουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου. Το χρέος μας είναι μεγάλο. Η ευθύνη μας ακόμα μεγαλύτερη, αυτή την ευθύνη αγαπάμε γι’ αυτό όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την Κρήτη του 2030».

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στον απολογισμό της περασμένης χρονιάς μιλώντας για ιεραρχική προτεραιότητα στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης αποβλήτων, όπου πρώτη σε όλη την Ελλάδα η Κρήτη υλοποιεί τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων Κρήτης, έχοντας εξασφαλίσει σήμερα δημόσια χρηματοδότηση στο 100% σε όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Για το οδικό δίκτυο της Κρήτης τόνισε πως εξασφαλίστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την οδική ασφάλεια όπως τα 35 εκ. ευρώ του έργου που θα ξεκινήσει φέτος για τα 452 σημεία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

«Τονίζουμε, όμως, πως δεν θα σταματήσουμε ούτε μέρα την προσπάθεια και την πίεση μέχρι να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος οδικός άξονας από τη Σητεία μέχρι την Κίσσαμο. Μέχρι να δούμε να ολοκληρώνονται οι κάθετοι άξονες της Κρήτης, μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι», υπογράμμισε.

Παράλληλα, μίλησε για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019 έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 247.900.118,75€ εκ των οποίων έχουν συντελεστεί ήδη πληρωμές συνολικού ύψους 94.726.616,66€.

Σημείωσε δε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και εντάχθηκαν έργα 330 εκ. από τα οποία τα 231 αφορούν στο ΕΤΠΑ και 99 αφορούν στο ΕΚΤ, προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 76% του προγράμματος. Αλλά και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) Περιφέρειας Κρήτης εντάχθηκαν 79 νέα έργα/μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 492.599.560,90 €.

Α. Μαρκογιαννάκης: Η χαμηλή πτήση της Περιφέρειας Κρήτης

Σε ανακοίνωση του ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, σε ανακοίνωση του για τον απολογισμό της περιφέρειας  αναφέρεται σε χαμηλό όραμα, χαμηλές προσδοκίες, χαμηλή αποτελεσματικότητα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η περιορισμένη απορροφητικότητα του επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτη 2014-2020 σε συνδυασμό με την ασθενή σας διεκδίκηση πόρων από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει στερήσει πολύτιμους πόρους από την τοπική οικονομία και παράλληλα συντηρεί το συγκριτικό έλλειμμα των υποδομών που έχει η Κρήτη.

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής και η συμμετοχή στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κινείται στην σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκεί. Απαιτείται περαιτέρω πρωτοβουλία για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος 12 μήνες τον χρόνο. Έχουμε προτείνει να στοχεύσουμε στην εδραίωση της Κρήτης ως ένα ισχυρό τουριστικό brand ιδρύοντας και λειτουργώντας τον οργανισμό διαχείρισης και προβολής προορισμού στο πλαίσιο των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Το πρόγραμμα των κοινωνικών και αθλητικών δράσεων έχει απροσδιόριστη αφετηρία και ασαφή χαρακτηριστικά παρά την εργώδη προσπάθεια που απαιτεί η υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα για την αγροτική οικονομία φέτος το «σκότωσε» η δακοκτονία. Έχουμε προτείνει την χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθόδων και οφείλουμε να δείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά στις εφαρμοσμένες πρακτικές της δακοκτονίας με αυστηρότερους ελέγχους κατά τη διάρκεια της υλοποίησης.

Σε αυτό το σκηνικό σας τιμά η επιλογή σας να προχωρήσετε σε απολογισμό, ενώ δεν υποχρεούστε αυτή την χρονιά και εμείς επιμένουμε ότι μπορούμε καλύτερα και η Κρήτη αξίζει περισσότερα, γι’ αυτό όλους αυτούς του μήνες έχουμε θετική στάση και ασκούμε δομική αντιπολίτευση, οφείλουμε όμως να σας υποδείξουμε ότι όσα κάνετε ακόμα και στη σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετά για τις δυνατότητες της Κρήτης και τη δυναμική των Κρητικών».