26 °C Rethymno, GR
06/07/2020

ΘΑ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συγχωνεύονται σε ένα έμμισθο Υποθηκοφυλακείο τα Υποθηκοφυλακεία του νομού Ρεθύμνου

• Η έναρξη θα γίνει τον Σεπτέμβριο με την συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου • Συνάντηση εκπροσώπων του Κτηματολογίου Α.Ε. με τους τοπικούς φορείς για το θέμα

Προχωρά ο σχεδιασμός για την κατάργηση των περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων του νομού και την συγχώνευσή τους σε ένα έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, το οποίο θα εδρεύει στην πόλη του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αρχικά και με χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο θα συγχωνευτεί το Υποθηκοφυλακείο Ρεθύμνου με αυτό του Μυλοποτάμου και σταδιακά στη συνέχεια θα γίνει και η μεταφορά των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του Κτηματολογίου Α.Ε., που έχει ξεκινήσει ήδη την διερεύνηση για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει το νέο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να προΐσταται η υποθηκοφύλακας του Μυλοποτάμου.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρέθυμνου, παρουσία του γενικού διευθυντή του Κτηματολογίου Α.Ε. κ. Στέφανου Κοτσώλη, της διευθύντριας των λειτουργούντων κτηματολογικών γραφείων Μαρίας Κασσάπη, της γενικής διευθύντριας κ. Καλαντζοπούλου, της αναπληρώτριας υποθηκοφύλακα Ρεθύμνου Μαρίας Ανδρουλάκη και της υποθηκοφύλακα Περάματος-Μυλοποτάμου Χρυσούλας Φραγκιαδάκη. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Βαγγέλης Μουνδριανάκης, η πρόεδρος των συμβολαιογραφών Ρεθύμνου και Κρήτης Αναστασία Δρανδάκη και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης τα στελέχη του Κτηματολογίου Α.Ε. αναφέρθηκαν στις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη σε σχέση με τη ψηφιοποίηση της πλατφόρμας του Κτηματολογίου και ζήτησαν την βοήθεια των τοπικών συλλόγων για την εξεύρεση χώρου που θα στεγάσει το νέο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Ρεθύμνου, που θα λειτουργήσει με τη νέα του μορφή γύρω στον Σεπτέμβριο.

Σε σχετικές δηλώσεις της αναφορικά με την παραπάνω συνάντηση η πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αναστασία Δρανδάκη, ανέφερε: «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συγχώνευσης του Υποθηκοφυλακείου Μυλοποτάμου με το Υποθηκοφυλακείο – Κτηματολογικό γραφείο του Ρεθύμνου. Αυτή η διαδικασία είναι στα πλαίσια του νόμου 4512, που είχε ψηφιστεί το 2018 και υλοποιείται σταδιακά, ενώ η συγχώνευση που πρέπει να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από σήμερα-τέσσερα χρόνια από την ψήφιση του νόμου. Λόγω του ότι τώρα η θέση υποθηκοφύλακα στο Ρέθυμνο έχει χηρέψει, η κα Ανδρουλάκη είναι αναπληρώτρια συμβολαιογράφος, το Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν προκηρύσσει πλέον θέσεις, γιατί στο πλάνο είναι η συγχώνευση. Ακριβώς λοιπόν επειδή η θέση έχει χηρεύσει, επειδή η κα Φραγκιαδάκη από το Πέραμα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι προϊσταμένη για το Υποθηκοφυλακείο-Κτηματολόγιο του νομού έγινε αυτή συζήτηση. Σε πρώτη φάση θα γίνει συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου με γραφείο στο Ρέθυμνο. Έγινε και μια διερευνητική συζήτηση για τον χώρο που θα μπορούσε να στεγαστεί το νέο γραφείο, με βάση τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να υπάρχει χώρος ικανός και για τα αρχεία των δήμων Άγιου Βασιλείου και Αμαρίου που θα συγχωνευτούν στην συνέχεια. Επίσης, με βάση τον νόμο το Υποθηκοφυλακείο Ρεθύμνου από άμισθο που ήταν μέχρι σήμερα γίνεται έμμισθο και εντάσσεται το γραφείο αυτό στο Ελληνικό Κτηματολόγιο που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Για τη θέση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η κα Φραγκιαδάκη που προΐσταται στο Υποθηκοφυλακείο Περάματος. Παράλληλα τα στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου μας ενημέρωσαν ότι είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία της ψηφιοποίησης της πλατφόρμας που είναι απαραίτητη».

Να σημειωθεί ότι όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα αυτό πριν από πέντε περίπου χρόνια είχε προέλθει θύελλα αντιδράσεων από θεσμικούς και άλλους φορείς. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δήμαρχοι, δημοτικά συμβούλια, κ.ά. είχαν δηλώσει την κάθετη διαφωνία τους σε αυτό το ενδεχόμενο, επιχειρηματολογώντας σχετικά.

Αρνητική ήταν για την συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων και η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης, του οποίου ζήτησε την άποψη το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Στο κτίριο της Εφορίας η στέγαση του νέου Κτηματολογικού Γραφείου-Υποθηκοφυλακείου του νομού

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  της περασμένης Δευτέρας τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης και το στεγαστικό. Ο χώρος δηλαδή που θα μπορέσει να στεγάσει το νέο έμμισθο Κτηματολογικό Γραφείο-Υποθηκοφυλακείο του νομού, όπως αυτό προκύψει από την συγχώνευση των περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων. Ως καταλληλότερος χώρος προτάθηκε το κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται η εφορία (στον Κουμπέ) ιδιοκτησίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης. Η λύση αυτή χαρακτηρίστηκε κατάλληλη με δεδομένη τη σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού της Δ.Ο.Υ. και την δυνατότητα που υπάρχει να περιοριστούν οι υπηρεσίες σε λιγότερους χώρους. Ήδη, έγιναν οι πρώτες επαφές τόσο με την διευθύντρια της Δ.Ο.Υ. την κα Βαρνάβα, με στόχο να περιοριστούν οι υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ. στον 1ο όροφο και να μπορέσουν να αναπτυχτούν οι υπηρεσίες του Υποθηκοφυλακείου σε άλλο όροφο μιας και το κτίριο είναι μεγάλο. Οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει και θα ακολουθήσουν συζητήσεις και σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε. με την ΑΑΔΕ, στην οποία υπάγεται και η Εφορία, αλλά και με την ΕΑΣ που είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου προκειμένου να καταλήξουν στη μίσθωση χώρου για τη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου στο κτίριο της Εφορίας.