22 °C Rethymno, GR
01/06/2020

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ Μ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για επείγοντα μέτρα ανακούφισης των δημοτών μέσω τηλεδιάσκεψης

Αίτημα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, Νίκο Αγριμάκη, με κοινοποίηση στον δήμαρχο, Γιώργο Μαρινάκη και τους επικεφαλής των παρατάξεων κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης.

Ο κ. Μανουσογιάννης ζητά να τεθεί προς συζήτηση το θέμα των μέτρων ανακούφισης των δημοτών και η συνεδρίαση να γίνει με τηλεδιάσκεψη, λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος.

Αναλυτικά, στο αίτημά του αναφέρει:

Με την πανδημία του Covid 19 ο λαός και οι δημότες μας βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πρωτόγνωρη κρίση με πολύ βαριές και όχι και τόσο προσωρινές, συνέπειες στη ζωή τους. Ζητούμε λοιπόν να προγραμματίσετε άμεσα συνεδρίαση με θέμα «Επείγοντα μέτρα ανακούφισης του λαού μας από την πανδημία του κορωνοϊού». Η συζήτηση αυτή, στο πλαίσιο των μέτρων φυσικής απόστασης, για να είναι ουσιαστική και παραγωγική πρέπει να γίνει με τηλεδιάσκεψη. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην ΠΝΠ. Σας καταθέτουμε μάλιστα τους βασικούς άξονες και τις βασικές θέσεις μας για τη συζήτηση αυτή.

Α. Κατεπείγοντα μέτρα στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό. Σήμερα η ανακύκλωση των γνωστών τραγικών ελλείψεων στο νοσοκομείο και στα Κ.Υ. είναι πλέον τζόγος με τις ίδιες μας τις ζωές. Ο δήμος δεν μπορεί να αναβάλλει άλλο τη συζήτηση αυτή. Εδώ και τώρα πρέπει να παρέμβει στην κυβέρνηση αποφασιστικά, χωρίς μισόλογα και ενδεχόμενους άλλους υπολογισμούς.

– Να γίνουν με επείγουσες διαδικασίες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλύπτονται με επάρκεια και δωρεάν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας.

– Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι και ελαστικά εργαζόμενοι

– Να στελεχωθούν με επάρκεια οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού για να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο αλλά να εξασφαλίζεται και η άμεση κι όχι τηλεφωνική ιατρική παρακολούθηση των άλλων περιστατικών.

– Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ με τον εξοπλισμό τους (αναπνευστήρες κλπ.) και το αναγκαίο προσωπικό.

– Να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία Μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού και των γιατρών και ο εξοπλισμός τους για να μπορούν με ασφάλεια να νοσηλεύουν το λαό.

Β. Ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, που ναι μεν δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ζωντανή διδασκαλία είναι όμως για σήμερα λύση ανάγκης. Είναι καίριο πρόβλημα για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους στις πλατφόρμες του υπουργείου δεν εξασφαλίζει πρόσβαση πάνω από το 20-25% των μαθητών. Το πλεόνασμα ατομικής ευθύνης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την χρόνια τεχνολογική υστέρηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και το έλλειμμα κρατικής ευθύνης. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους. Να εξασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν δωρεάν internet, tablet, laptop και χρηστικές ικανής χωρητικότητας πλατφόρμες, που να «σηκώνουν» όλο το μαθητικό δυναμικό. Ειδική μέριμνα χρειάζεται για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που είναι πρακτικά αδύνατον να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή.

Γ. Μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, (εργαζόμενους, νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες). Σ’ αυτούς πρέπει να είναι στοχευμένα τα μέτρα ανακούφισης και όχι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που βλέπουν στη νέα κρίση άλλη μια ευκαιρία να γονατίσουν κι άλλο το λαό. Η κυβέρνηση κάνει υποχρεωτική την αναστολή είσπραξης του τέλους επιτηδεύματος και παρεπιδημούντων, καλύπτοντας κυρίως τους μεγαλοξενοδόχους και προαιρετικές για τα Δ.Σ. τις απαλλαγές που αφορούν κυρίως τους μικροεπαγγελματίες.

Να ενεργοποιηθούν άμεσα με απόφαση του Δ.Σ. οι δυνατότητες απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων που πλήγηκαν, από δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης, ενοίκια δημοτικών ακινήτων, κυλικείων κλπ.

– Πέραν τούτου είναι ανάγκη όλες οι μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο 6μηνο.

Πλήρης απαλλαγή ή έστω μεγάλη ελάφρυνση, τουλάχιστον για 6 μήνες, από δημοτικά τέλη και για εργαζομένους που έχασαν την δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβασή τους, καθώς και επιστήμονες που παίρνουν τα 800 ευρώ και έχουν εισόδημα μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ.

– Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμων για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

– Η κυβέρνηση να διασφαλίσει έγκαιρα και με συγκεκριμένα μέτρα ότι όλα τα βρέφη και τα νήπια εργαζομένων νοικοκυριών, ανέργων φτωχών επαγγελματιών και αγροτών θα έχουν θέση στους παιδικούς σταθμούς από τον Σεπτέμβρη.

– Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τον Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Καμιά διακοπή νερού λαϊκής οικογένειας από την ΔΕΥΑΡ.

– Η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δυνατή, με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων, η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία.

Ταυτόχρονα το Δ.Σ. πρέπει να εκφράσει την υποστήριξή του σε όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Των οικοδόμων, που αποκλείονται από το επίδομα των 800 ευρώ, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στα SM, των αγροτοκτηνοτρόφων, που δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Την νέα κρίση δεν μπορούν να την πληρώσουν πάλι αυτοί.

Δ. Μέτρα στήριξης των δήμων και των υπηρεσιών τους. Οι δήμοι και ο Δήμος Ρεθύμνης φυσικά επωμίζεται τεράστιο ρόλο στις συνθήκες αυτές. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες του. Κρίσιμο ζήτημα είναι και η οικονομική τους λειτουργία, που στηρίχτηκε όλα αυτά τα χρόνια στην ανταποδοτικότητα και την αφαίμαξη των δημοτών. Για το ζήτημα αυτό δεσμευόμαστε να καταθέσουμε τις θέσεις μας εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Προκαταβολικά όμως υπογραμμίζουμε ότι μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους η λογική των δανεισμών ή των προεισπράξεων της λιγοστής κρατικής χρηματοδότησης των επόμενων ετών, που προκρίνει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση».