23 °C Rethymno, GR
23/10/2020

Συλλαλητήριο αύριο στο Ρέθυμνο κατά του Νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις,θα πραγματοποιηθεί αύριο,Πέμπτη,στο Ρέθυμνο,στις 8 το απόγευμα στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων.
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου,σημειώνοντας πως οι διαδηλώσεις αποτελούν θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα,απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση:Σε ανακοίνωση της η ΕΛΜΕΡ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις», που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση και επιθυμεί να το ψηφίσει άμεσα, περιλαμβάνει δέσμη ακραίων αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων που περιστέλλουν δραστικά το δικαίωμα του λαού και των εργαζομένων να πραγματοποιούν δημόσιες συγκεντρώσεις και να διαδηλώνουν.Διαδηλώσεις θα γίνονται πια μόνο όταν το επιτρέπουν η αστυνομία και η κυβέρνηση με βαριές ποινές και ιδιώνυμο κατά των διαδηλωτών! Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση όμως είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα. Δεν μπορεί να ασκείται με την άδεια της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της οποίας κυρίως εκδηλώνεται. 
 Την ώρα που προωθούνται πιο σκληρά ταξικά αντεργατικά μέτρα (απελευθέρωση απολύσεων, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, τσάκισμα συλλογικών συμβάσεων κλπ.) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει να φιμώσει την μαζική δράση και τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών, των λαϊκών και πολιτικών οργανώσεων που αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.
Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που οργανώνουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι για να υπερασπίσουν και διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τίθενται στο μέλλον “εκτός νόμου” και η αστυνομία θα έχει την εξουσία να τις διαλύει , να τις απαγορεύει, να ορίζει το δρομολόγιο τους και να τις περιορίζει και όποιος δεν υπακούει στις αστυνομικές αποφάσεις θα υφίσταται ποινικές κυρώσεις».
Η ΕΛΜΕΡ, χαρακτηρίζοντας χουντικής έμπνευσης το νομοσχέδιο,καταλήγει στην ανακοίνωση της:«Μπροστά σε αυτή την σοβαρή αντιδημοκρατική απειλή είναι ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να κινητοποιηθεί άμεσα για να την αποτρέψει.Το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα νέο αντιδραστικό καθεστώς το οποίο στην πράξη πάει να καταργήσει το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με στόχο να καταπνίξει τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για τα δικαιώματα τους και να επιβάλλει ανεμπόδιστα την αντεργατική πολιτική.
Καταγγέλλουμε το νέο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο.Να μην επιτρέψουμε να αφαιρεθούν από τους εργαζομένους οι δημοκρατικές κατακτήσεις τους με τις οποίες υπερασπίζουν και διεκδικούν εργασιακά, συνδικαλιστικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα τους.Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τους αγώνες των εργαζομένων».
Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου,απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν, τονίζοντας ότι: «Αυτό το Νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά με τον αγώνα μας, με πειθαρχημένη απειθαρχία. Δεν θα επιτρέψουμε να φιμωθεί η φωνή και οι αγώνες των εργαζομένων. Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για να επιβάλλουμε το δίκιο μας προς όφελος των αναγκών μας, για το αύριο των οικογενειών και των παιδιών μας. Οι αγώνες μας δεν θα μπουν στο «γύψο». Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα».
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων σε ανακοίνωσή του:
«Το «νομοσχέδιο», αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971(!!!), ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα «ερμηνείας του νόμου». Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.
Με βάση το «νέο» νομοσχέδιο:
• «Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης» (άρθρο 3)
• Ο οργανωτής της συγκέντρωσης «συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης» (άρθρο 4)
• Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί «η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης..» (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, «επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». (άρθρο 8)
Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:
• «Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη». (άρθρο 14)
• «Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…». Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)
• Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)
• «Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων» κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)
Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο».
Η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου,που σήμερα  συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ απέναντι στο νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό και κάλεσμα στους υγειονομικούς και σ’ όλους τους πολίτες:« να ορθώσουν και πάλι το ανάστημα τους μπροστά στην επιχειρούμενη ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων.
Κανείς δε μπορεί να καταργήσει τους αγώνες του λαού για τα δίκαια του,για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη,αξιοπρέπεια».
Ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου,απευθύνει το δικό του κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες.Καταγγέλλει το νομοσχέδιο αναφέροντας σε ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, ότι:«Βάζει στο στόχαστρο τις διαδηλώσεις, τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό δώρο της σημερινής κυβέρνησης στους επιχειρηματικούς ομίλους που έρχεται να προστεθεί στα δωράκια των προηγούμενων χρόνων, όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας.
Η κυβέρνηση δίνει νέα όπλα στην εργοδοσία για να μας κλείσει το στόμα παίρνοντας μέτρα καταστολής και ποινικοποιώντας τους αγώνες των εργαζομένων :
·Με βάση τις διατάξεις – λάστιχο του νομοσχεδίου η αστυνομία και άλλοι μηχανισμοί καταστολής θα έχουν υπερεξουσίες και θα αποφασίζουν αν τα εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς θα έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν. Θα μπορούν να απαγορεύουν ή να διαλύουν συγκεντρώσεις !
·Οι διαδηλώσεις θα απαγορεύονται με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.
Απαιτούνται τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.Ανάγεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση – διαδήλωση».
Και η ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών καταλήγει αναφέροντας: «Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, η ΟΓΕ στο πλάι του εργατικού λαϊκού κινήματος θα ακυρώσει στην πράξη το τερατούργημά τους. Κανένας δε θα σταματήσει το ποτάμι των διεκδικητικών μας αγώνων όσο υπάρχει η εκμετάλλευση και η καταπίεση, οι πόλεμοι και η προσφυγιά.Οι αγώνες μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στο γύψο.
Καλούμε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να πάρουν μαζικά μέρος στην πικετοφορία που διοργανώνουν σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις 9 Ιούλη στις 8μ.μ. στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων».